Вучић у Савету безбедности

Имају ли Срби право на правду?

Александар Вучић, први потпредседник Владе Србије, на редовној седници Савета безбедности Уједињених нација посвећеној раду Хашког трибунала затражио је да се хашким осуђеницима омогући да своје казне одслуже у државама бивше Југославије, оптужио Трибунал да је Србима одузео „право на правду“, али је рекао и да ће Србија наставити сарадњу с Трибуналом на техничком нивоу.
Вучић је, обраћајући се амбасадорима држава чланица Савета безбедности, рекао да за нашу земљу ово „није обична седница“, већ прилика да међународној јавност поручи да право и правда морају да важе и за Србе.
Српски народ је, „гротескним“ пресудама Трибунала, „издвојен као једини кривац“ за злочине почињене у ратовима у бившој Југославији, рекао је Вучић, напомињући да је Србија изручила све своје високе политичке, војне и полицијске функционере које је Хаг потраживао, а да истовремено због злочина над Србима нису осуђени, па чак ни оптужени, лидери Хрвата, Бошњака и косовских Албанаца. Наводећи поименце илустративне примере злочина војске којом су ослобођени хрватски генерали Анте Готовина и Младен Маркач командовали у „Олуји“, и злочине терориста из ОВК на Космету, Вучић је упитао: „Ко је убио те људе?“ „Правда Трибунала је селективна, и уопште се не може назвати правдом“, рекао је Вучић, истакавши на крају свог излагања захтев Србије да се промени одлука Генералног секретара УН-а из 1993. године, којом је одређено да, „због посебне природе злочина који су почињени, као и међународног карактера овог суда, казне морају да се издржавају ван бивше Југославије“.

Један коментар

  1. Поред политичара који их воде и који их сад воде и упрппастили
    толико Вучићу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *