Nikolić: Pozvao sam kosovsku predsednicu da se sretnemo

BEOGRAD – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je pre dvadesetak dana uputio kosovskoj predsednici Atifeti Jahjagi poziv da se sretnu i o tome obavestio visoku predstavnicu EU Ketrin Ešton i komesara za proširenje Štefana Filea.

Nikolić je rekao da je manje važno gde bi bio održan taj susreta, ali da bi možda trebalo izbeći i Beograd i Prištinu.
“Što se mene tiče, mogu da idem u Prištinu i da im u skupštini izložim Platformu. Nemam nikaka problem sa tim”, rekao je predsednik Srbije intervjuu za novogodišnji broj “Politike”.

Napominjući da je želeo da se, čim je vlada formirana, posvetimo rešavanju pitanja Kosova i Metohije, Nikolić je rekao da su imali dva sastanka.
“Na prvom sam pitao ko će da napiše Platformu i predsednik vlade (Ivica Dačić) je rekao:Napiši ti predsedniče”, kazao je Nikolić.

“O tekstu smo više puta razgovaral i nije bilo ozbiljnijih primedbi. Tek tada sam ga predstavio opoziciji”, rekao je on i naglasio da Platforma “ne treba da bude dokumet vladajuće koalicije, nego Narodne skupštine”.
“Platformom želimo da prestane praksa da pravimo parcijalne dogovore, a da nemamo obavezu da poštujemo neki svoj dokument. Hoću da razgovaramo i o parcijalnim problemima, ali znam da je za naše interese optimalno da je i parcijalno dogovoreno tek kada je sve dogovoreno”, kazao je Nikolić.

“Kada imate okvir i kada nam kažu da žele da razgovaraju o telekomunikacijama, mi pogledamo Platformu i kažemo – dobro, razgovaramo, o energetici, isto – pogledamo rezoluciju. To je način da nas niko ne dovede u situaciju da nas upozna da je nešto dogovoreno, a da mi o tome ne odlučujemo i da ne možemo da reagujemo”, kazao je predsednik Srbije.

Na pitanje da se to može protumačiti da je nezadovoljan nečim o čemu se Dačić dogovorio, Nikolić je rekao:
“Nije se on (Dačić) ništa dogovorio, samo je ispunjavao ono o čemu su se drugi dogovorili”.

Na konstataciju da se Dačić dogovorio o carinama, o oficirima za vezu, predsednik Srbije je kazao:
“Ne, o carinama se dogovorio Borko Stefanović. Dogovorio je, imam papir u arhivi, da se roba carini po zakonima Kosova. To je papir koji nas najteže opterećuje. Najteži zadatak Dačića jeste to što nema nove teme i ja mu Platformom otvaram manevarski prostor”.

Jedan komentar

  1. PREDSETNIK KAZE DA JE DOGOVOR O CARINAMA POTPISAO BORKO STEFANOVIC. JA BIH VOLEO DA ZNAM, HOCE LI BORKO STAFANOVIC ZAJEDNO SA ONIMA KOJI SU MU ODOBRILI TAKO NESTO ‘ODGOVARATI’? MOZELI SE OCEKIVATI ODGOVORNOST SVIH DRZAVNIH FUNKCIONERA KOJI NISU U INTERESU DRZAVE OBAVLJALI SVOJ DOBRO PLACENI POSAO.HOCE LI BITI ODGOVORNI I SADASNJI FUNKCIONERI ZA ONO STO CINE ILI NE CINE A TREBALO BI.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *