Николић: Позвао сам косовску председницу да се сретнемо

БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић изјавио је да је пре двадесетак дана упутио косовској председници Атифети Јахјаги позив да се сретну и о томе обавестио високу представницу ЕУ Кетрин Ештон и комесара за проширење Штефана Филеа.

Николић је рекао да је мање важно где би био одржан тај сусрета, али да би можда требало избећи и Београд и Приштину.
“Што се мене тиче, могу да идем у Приштину и да им у скупштини изложим Платформу. Немам никака проблем са тим”, рекао је председник Србије интервјуу за новогодишњи број “Политике”.

Напомињући да је желео да се, чим је влада формирана, посветимо решавању питања Косова и Метохије, Николић је рекао да су имали два састанка.
“На првом сам питао ко ће да напише Платформу и председник владе (Ивица Дачић) је рекао:Напиши ти председниче”, казао је Николић.

“О тексту смо више пута разговарал и није било озбиљнијих примедби. Тек тада сам га представио опозицији”, рекао је он и нагласио да Платформа “не треба да буде докумет владајуће коалиције, него Народне скупштине”.
“Платформом желимо да престане пракса да правимо парцијалне договоре, а да немамо обавезу да поштујемо неки свој документ. Хоћу да разговарамо и о парцијалним проблемима, али знам да је за наше интересе оптимално да је и парцијално договорено тек када је све договорено”, казао је Николић.

“Када имате оквир и када нам кажу да желе да разговарају о телекомуникацијама, ми погледамо Платформу и кажемо – добро, разговарамо, о енергетици, исто – погледамо резолуцију. То је начин да нас нико не доведе у ситуацију да нас упозна да је нешто договорено, а да ми о томе не одлучујемо и да не можемо да реагујемо”, казао је председник Србије.

На питање да се то може протумачити да је незадовољан нечим о чему се Дачић договорио, Николић је рекао:
“Није се он (Дачић) ништа договорио, само је испуњавао оно о чему су се други договорили”.

На констатацију да се Дачић договорио о царинама, о официрима за везу, председник Србије је казао:
“Не, о царинама се договорио Борко Стефановић. Договорио је, имам папир у архиви, да се роба царини по законима Косова. То је папир који нас најтеже оптерећује. Најтежи задатак Дачића јесте то што нема нове теме и ја му Платформом отварам маневарски простор”.

Један коментар

  1. PREDSETNIK KAZE DA JE DOGOVOR O CARINAMA POTPISAO BORKO STEFANOVIC. JA BIH VOLEO DA ZNAM, HOCE LI BORKO STAFANOVIC ZAJEDNO SA ONIMA KOJI SU MU ODOBRILI TAKO NESTO ‘ODGOVARATI’? MOZELI SE OCEKIVATI ODGOVORNOST SVIH DRZAVNIH FUNKCIONERA KOJI NISU U INTERESU DRZAVE OBAVLJALI SVOJ DOBRO PLACENI POSAO.HOCE LI BITI ODGOVORNI I SADASNJI FUNKCIONERI ZA ONO STO CINE ILI NE CINE A TREBALO BI.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *