Decembarske šetnje

Piše Dragomir Antonić

Zato sam šetao u ponedeljak, 10. decembra. Šetao sam od Sabornog hrama Svetog arhangela Mihaila do Hrama Svetog Save, sa prijateljima koji su različitog ideološkog opredeljenja, ali se ni u snu ne mogu nazvati desničarima. Vlast mora na vreme shvatiti da su većina u protestnom maršu bili rodoljublju odani građani, a ne pripadnici „organizacija“ 

Postadoh desničar. Neki mamlaz po direktivi ili samo mamlaz saopšti na Javnom radio-televizijskom servisu Srbije da mi koji smo mirnom šetnjom i molitvom protestovali zbog uvođenja granica prema Kosovu i Metohiji i kršenja Ustava države Srbije smo pripadnici desničarskih organizacija. Nemam ja ništa protiv „desničara“, „levičara“, „centralista“… Ne znam ni da li te podele nešto znače u svakodnevnom životu, ali jednostavno nisam pripadnik nikakve organizacije. Bilo leve, bilo desne. Ja sam Srbin, pravoslavne vere, tužan i ogorčen što vlast u državi Srbiji dobrovoljno predaje srpskim neprijateljima Kosovo i Metohiju i ostavlja 100.000 Srba, moju braću i sestre, na milost i nemilost tuđinu. Napušta svetinje, materijalna dobra, imovinu stvaranu i čuvanu od strane više generacija. Izdaje žene i ljude, mlade i stare, koje su uveravali, u Boga se zaklinjali, da ih nikad neće napustiti. Slagali su i njih i Gospoda. To na dobro ne može izaći.

USPORITE PREDAJU Zato sam šetao u ponedeljak, 10. decembra. Šetao sam od Sabornog hrama Svetog arhangela Mihaila do Hrama Svetog Save, sa prijateljima koji su različitog ideološkog opredeljenja, ali se ni u snu ne mogu nazvati desničarima. Vlast mora na vreme shvatiti da većina u protestnom maršu su bili rodoljublju odani građani, a ne pripadnici „organizacija“, kako izveštava medijska služinčad dodvoravajući se sadašnjoj vlasti. Da li je potrebno naglašavati šta se dešava sa vlašću koja poveruje u reč i sliku koju joj prenose „odane“ sluge? Niste valjda već zaboravili ranije decembarske šetnje?
Usporite predaju i prestanite sa popuštanjem nezasitim alama koje Srbiju svakodnevno ćuškaju i kako se kome od evrounijatskih činovnika ujutro nakrivi tako neki uslov Srbiji postavi. Narodna izreka kaže: „ Ko te jedanput ćušne, taj će te drugi put i kocem udariti“. Zapamtite dobro izreku i pozovite evropskog predstavnika u Beogradu Dežera, natrljajte mu nos i otkažite gostoprimstvo. Čovek koji u suverenoj državi izigrava ambasadora ili predstavnika, a javno kaže da je „Kosovo kamenčić u cipeli i da bi se kamenčića što pre trebalo rešiti“ je jedan nevaspitani i bahati bezobraznik. Vlast koja iole drži do sebe preko ovakve uvrede ne sme da pređe. Brinite o interesima države Srbije i njenih građana. Zbog toga vas je narod izabrao. Zaboravite na Evropsku uniju. Ne lažite druge da „nikad nismo bili bliže Uniji nego sad“. Kad Hrvatska u nju uđe, bićemo još bliže, a kad „evropska“ ustašija stigne do Zemuna – Surčin, Ledinci i Novi Beograd će već biti opštine članice „velike evropske porodice“. Shvatite, Srbima je stalo do Srbije, a ne do Unije. Objasnite čemu žurba i gde jurite kao muve bez glave i po ciči zimi podižete zgrade za carinike i šiptarske policajce na tlu Srbije? (Kad bi bili vredni i za Srbe koje pogode prirodne katastrofe). Čime su vas stisnuli dobitnici „Nobelove nagrade za mir“, na čelu sa premudrim i čovečanstvu neophodnim Manulaćem Barozom, i kojom vrstom batine vam prete ili ima neki drugi razlog? Prozaičan. Da nije žurba u nekakvoj vezi sa promenom činovnika u administraciji avansnog dobitnika „Nobela za mir“ Baraka Obame? (Čuda su moguća. Neko dobije nagradu unapred – Obama, a neko posthumno – Unija). Znate kako to ide. Stari izlobirani (darovani diškrecijama, tj. mitom) načelnici i činovnici odlaze sa dužnosti, a dolaze novi. Nove bi tek trebalo upoznati sa pređašnjom situacijom. Novi načelnik ne može odmah da shvati hitnost slučaja, potrebno mu je vreme, a možda ima ugovor i sa drugom agencijom za lobiranje. U najboljem slučaju za klijenta, mora se ponovo uplatiti neka diškrecija. Novi trošak za pobornike daljeg „razvoja nezavisnog Kosova“. Nama umesto da bude drago što Šiptari troše novac, mi žurimo da ih sačuvamo troška. Ili postoje neki drugi interesi koje ja nikako da „utuvim u glavu“?

[restrictedarea]

SRBIJA NIJE PRIORITET AMERIKE Državna politika Amerike prema Srbiji neće se menjati. To je izjavio i predstavnik usisivača Kirbi. Srbija nije prioritet američke politike. Amerika kreće ka Mijanmaru. Neka se pripreme Laos, Kambodža, Vijetnam… Tom cilju se okreću i činovnici administracije, pa je teško sad pronaći njihov interes za gradnju carinskih prelaza na Kosovu. Ali, neka o tome brinu Madlen Olbrajt i „veselin“ Klark. Što bi mi brinuli za njihove investicije. Nisu ni oni brinuli o našem životu. Nažalost, kao i obično, iza velikih priča, jakih reči i proklamacija kriju se ovozemaljski sitni razlozi uvek povezani sa novcem. Slične igre se igraju u svim državama na svetu. Kod nas se takođe jure direktori i pomoćnici da realizuju obećanje pre nego što ih smene ili zamene. Svako brine sopstvenu brigu. Red je da srpska vlast, držeći se Ustava i ustavnih načela, brine o državi Srbiji. Ništa se drugo od nje ne traži. Preča je Srbija od pretnji i pritisaka ambasadora: Amerike, Engleske, Nemačke… Oni zastupaju interese država koje su ih poslale kod nas. Oni budu i odu. Mi ostajemo. Mi živimo i radimo u Srbiji. Umiremo u Srbiji. U njoj se sahranjujemo. Naša deca obilaziće naše grobove i paliti sveće u našim hramovima. Mi drugu državu nemamo i zato o njoj moramo voditi računa. A strani ambasadori? To vam je braćo Srbi kao putujuće pozorište „Šopalović“. Izvodiće predstavu na nekom drugom mestu. Ako im dozvole. Mi čitajmo čika-Jovu Zmaja:
Kad sam na svet ovaj pao,
Na svet ovaj magloviti,
Kažu da sam mnogo plak’o;
– Ne sećam se, može biti.
Kad se magla vedrit’ poče,
Pa mi zorni zrak zasviti,
Kažu da sam mnogo pev’o;
– Ne sećam se, može biti.
Al’ kad stisnem bolno čelo,
K’o kroz san se sećam svega,
Da sam uvek tajno zeb’o
Od prokletstva današnjega.

[/restrictedarea]

7 komentara

  1. U Rezoluciji 1244 sve je zapisano.I sta je smetala da se trazi da se ona implementira prvo.I to je moglo da traje 100 godina.I nesta se nebi izgubilo a sve bi se dobilo.

  2. Malo je Srba ostalo,ostali su kapitulirali!Jos kod DSS,Radikala,Dveri,Obraza,Nasi,i oni koji ih podrzavaju a nisu njihovi clanovi,je ostalo pravog srpstva!Sve ovo ostalo je kapituliralo bez borbe,nazalost!

    • Dežer je doveo Nikolića i Vučića na vlast i oni mu uzvraćaju predajom KIM /to je bio dogovor, Priz !? /
      Gdje će im duše ?
      Sram da ih je !
      Dijaspora

  3. Gospodine Dragomire ja pored moje svakodnevne šetnje pored Dunava i gledam Labudove kako na Dunavu uživaju u slobodi. Isto
    tako i je pridruži omladini to jest deci naše dece. Oni što nas
    krstiše desnicim sa kojim pravom kad smo kršteni kako koji i
    kad nije važno,ali je veoma vašna poruka te omladine naše dece
    šta želi u kud želi svoj čamac da priveže.Vlasti one,i ova idu
    nepovratno u izdaju naših djedova koji stvoriše onu Srbiju do
    1 decembra 1918 godine. Kažu ti da je bilo nekoliko stotina ja
    znam da lažu. I ako guram 80 god, uzeh trmvaj 7 španca ne Žikicu
    već kupljenog i ode 13 decembra da dam bolji prosek starosti u
    Sava Centar kad ono ja među svojim vršnjacima i deci koju smo
    rađali, nema dece naše dece to mi govori dobri Dragomire Srbija
    je ustala!!! Da ustasmo prikom pevanja Himne a naročito kad pevač
    ZAPEVA VOSTANI SERBJE.Očekivati je Đurđev dan i novi SABORSKI
    SASTANAK dal u Orašci ili Takovu SRPSKA OMLADINA JE SPREMNA.

    • Cestitam,postovani gospodine Radoslave,na godinama i energiji koju imate i na perfektnoj sposobnosti da u jednoj misli primetite i mile labudove i milu Srbiju.
      Moj otac je bio vas vrsnjak…
      Vrlo postujem vasu pozitivnu energiju.

  4. b92 izveštava duže,iscrpnije,preko dopisnika sa lica mesta o šetnji i demonstracijama opozicije u moskvi,naravno podržavajući je nego o onome što im se dešava ispred nosa,tu u beogradu.

  5. Seti te se kako je i ova vladajuća garnitura nastala.Lično mislim da gopra vladajuća garnitura od ŽUTIH nikada gora nije bila od nastanka Srbije.Ali bojim se daće ova ostati upisana crnim slovima jer oni su udarili pečat na ono štosu ŽUTI tadili zadnjih 10 godina.A toje dasu pljačkali Srbiju a na drugoj stranisu prodali i dali sve štosu teroristi iz EU koji su bombardovali Srbiju tražili.I plitika da EU nema alternativu je pogubna zato što svako ima alternativu možda je i lošija ali ona postoji.Ali kada izgubiš obraz i kada podrediš sve parama onda alternativa i nepostoji i u tom slepilu tumaraš i obmanjuješ samog sebe a konto ti raste na štetu onog poštenog i čestitog SRBINA koji je i u krizi sačuvao obraz.Neko mora da odgovara što je obećao narodu u predizbornoj kampanji a sada nastavlja istim putem koje je trasirao Tadić i Borko.I ta priča da oni moraju da poštuju kao ozbiljna vlast ono štosu ovi potpisali nepije vodu i pravi od ovog naroda budalu,ali dokle.Dasu MORALNI oni bi podneli ostavke.Ali teškoće neko zbog političkih promašaja u SRBIJI podneti ostavku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *