Uspešno izvedena pokazna vežba u Kosovskoj Mitrovici

Pokazna vežba u organizaciji Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju uspešno je održana danas u severnoj Kosovskoj Mitrovici, a učestvovali su pripadnici civilne zaštite, vatrogasne jedinice i hitne službe iz četiri opštine na sveru Kosova i Metohije.

Predsednik Kriznog štaba za vanredne situacije i predsednik Opštine Krstimir Pantić čestitao je učesnicima na uspešno završenoj vežbi u kojoj su pokazali, kako je naveo, disciplinu i veliko požrtvovanje. Vežba je počela u podne, trajala je jedan sat, a tema je bila požar u soliteru na četvrtom spratu i delovanje svih ekipa osposobljenih za evakuaciju i gašenje požara. Pantić je ukazao na važnost postojanja civilne zaštite ističući da će njeni pripadnici “uvek biti tu da pomognu u spašavanju ljudi, materijalnih i kulturnih dobara i životne sredine od elementarnih nepogoda, posledica terorizma, ratnih i drugih nesreća”.

“Civilna zaštita je formirana u skladu sa Ženevskom konvencijom, koja predviđa njeno funkcionisanje čak i na teritorijama pod okupacijom”, rekao je Pantić i pojasnio da članovi civilne zaštite u određenim okolnostima mogu nositi i lako naoružanje za održavanje reda ili za samoodbranu.

Pantić je istakao da će “civilna zaštita biti na usluzi svim građanima bez obzira na njihovu versku i nacionalnu pripadnost”.
Posebnu zahvalnost Pantić je uputio Kancelariji za KiM i Vladi Srbije koji su podržali i pomogli održavanje pokazne vežbe.
“Spremni smo na podelu odgovornosti i tesnu saradnju sa predstavnicima međunarodne zajednice čije su snage prisutne na Kosovu i Metohiji kako bi zajedničkim delovanjem osigurali stabilnost, trajan mir i slobodu kretanja koju Srbi i ostali nealbanci za sada nemaju”, rekao je Pantić.
Koordinator Kancelarije za KiM Zlata Radovanović je zahvalila svima koji su učestvovali u pokaznoj vežbi. Na vežbi su bili prisutni čelnici lokalnih samouprava iz srpskih sredina na KiM i rukovodioci radnih kolektiva i institucija koje rade na tim prostorima.

Izvor tekst: http://www.vesti-online.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *