Štab za vanredne situacije: Pogoršana bezbednosna situacija

Na području opštine Kosovska Mitrovica došlo je do pogoršanja bezbednosne situacije, ocenjeno je na sastanku opštinskog Štaba za vanredne situacije.

U zaključcima nakon sastanka Štaba navodi se da je na snazi pokušaj sprovođenja sveobuhvatne strategije koju su Albanci pripremili u saradnji sa delom međunarodne zajednice, a čiji je okupacija severa pokrajine i nametanje kosovskih institucija.

Štab je najoštrije osudio jutrošnji incident u multietničkom naselju Brđani u Kosovskoj Mitrovici gde je došlo do pucnjave ali i pasivno ponašanje KFOR-a, EULEKS-a i kosovske policije koji, kako se navodi, nisu pokušali da spreče i uhapse Albance koji su pucali na okupljene Srbe.

“Odsustvo reakcije smatramo direktnom podrškom pokušajima da se promeni etnička struktura stanovništva u Kosovskoj Mitrovici. Odgovornost za eventualnu eskalaciju nasilja snosiće isljučivo pripadnici međunarodnih snaga koji su zaduženi da osiguraju mir i bezbednost za sve stanovnike na Kosovu i Metohiji,” dodaje se u saopštenju.

Zbog pogoršanja bezbednosne situacije na severu Kosova danas će na Trgu braće Milić u Kosovskoj Mitrovici sa početkom u 12 časova biti održan protest građana, dodaje se u saopštenju Štaba.

Štab za vanredne situacije pozivao je građane da ostanu mirni i ne dozvole da budu isprovocirani.

“U slučaju da međuanrodne snage ne preduzmu potrebne mere da zaštite srpsko stanovništvo u Kosovskoj Mitrovici, obavezu da osiguraju bezbednost građanima preuzeće pripadnici Civilne zaštite u skladu sa odredbama Ženevske konvencije”, zaključeno je u saopštenju.

Izvor: http://www.radiokim.net

Jedan komentar

  1. Za vas braćo sa KOSMETA stalno je vanredno stanje, jer ste ostavljeni da se borite sami. Dačić ide u Brisel da udari pečat
    izdaje,neznamo ko će podmetnuti papir dali sadašnji Tači ili novi
    Haradinaj, jer on prvi samo proglašene kosovske države bio predsednik vlade. ČUVAJTE LEĐA VADITE KREMENJAČE TREBA ĆE VAM.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *