Штаб за ванредне ситуације: Погоршана безбедносна ситуација

На подручју општине Косовска Митровица дошло је до погоршања безбедносне ситуације, оцењено је на састанку општинског Штаба за ванредне ситуације.

У закључцима након састанка Штаба наводи се да је на снази покушај спровођења свеобухватне стратегије коју су Албанци припремили у сарадњи са делом међународне заједнице, а чији је окупација севера покрајине и наметање косовских институција.

Штаб је најоштрије осудио јутрошњи инцидент у мултиетничком насељу Брђани у Косовској Митровици где је дошло до пуцњаве али и пасивно понашање КФОР-а, ЕУЛЕКС-а и косовске полиције који, како се наводи, нису покушали да спрече и ухапсе Албанце који су пуцали на окупљене Србе.

“Одсуство реакције сматрамо директном подршком покушајима да се промени етничка структура становништва у Косовској Митровици. Одговорност за евентуалну ескалацију насиља сносиће исључиво припадници међународних снага који су задужени да осигурају мир и безбедност за све становнике на Косову и Метохији,” додаје се у саопштењу.

Због погоршања безбедносне ситуације на северу Косова данас ће на Тргу браће Милић у Косовској Митровици са почетком у 12 часова бити одржан протест грађана, додаје се у саопштењу Штаба.

Штаб за ванредне ситуације позивао је грађане да остану мирни и не дозволе да буду испровоцирани.

“У случају да међуанродне снаге не предузму потребне мере да заштите српско становништво у Косовској Митровици, обавезу да осигурају безбедност грађанима преузеће припадници Цивилне заштите у складу са одредбама Женевске конвенције”, закључено је у саопштењу.

Извор: http://www.radiokim.net

Један коментар

  1. За вас браћо са КОСМЕТА стално је ванредно стање, јер сте остављени да се борите сами. Дачић иде у Брисел да удари печат
    издаје,незнамо ко ће подметнути папир дали садашњи Тачи или нови
    Харадинај, јер он први само проглашене косовске државе био председник владе. ЧУВАЈТЕ ЛЕЂА ВАДИТЕ КРЕМЕЊАЧЕ ТРЕБА ЋЕ ВАМ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *