RAD VLADE OBELEŽILA BORBA PROTIV KORUPCIJE

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas da borba protiv korupcije i kriminala nesumnjivo predstavlja jedno od glavnih obeležja rada Vlade Srbije za proteklih sto dana.

„Međutim, afera sa prisluškivanjem najviših državnih funkcionera je dovela tu borbu protiv korupcije do kritične tačke. Moraju se utvrditi okolnosti u kojima je došlo do tog prisluškivanja i mora država da zaštiti svoj pravni poredak“, rekao je Koštunica povodom sto dana rada Vlade Srbije.

Koštunica je naveo da se moraju utvrditi odgovorni za to što se dešavalo jer se radi o pitanju koje je krajnje ozbiljno i koje samo na taj način i može biti rešeno.

„To je veliki ispit u dosadašnjoj borbi protiv korpucije i kriminala i treba očekivati da će na njega doći pravi i odgovarajući odgovori, da će država zaštititi samu sebe i sopstveni pravni poredak“, rekao je Koštunica.

On je kazao da se drugo važno obeležje u dosadašnjem radu vlade  tiče teškog stanja u privredi, koje najviše osećaju građani Srbije.

„To teško stanje vlada je dobila u amanet, u nasleđe od prethodne vlade i nesumnjivo je učinila neke više ili manje uspešne sitnije korake da se stvari poprave“, ocenio je lider DSS-a.

Koštunica smatra da je takvo stanje proizvod „sistemske greške“, odnosno posledica potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i njegove dosadašnje primene.

Prema njegovim rečima, SSP je „kamen oko vrata srpskom društvu koje nanosi i nanosiće štete“ i onemogućava normalan i slobodan razvoj srpske privrede i njenu saradnju sa drugim država u skladu sa sopstvenim interesima.

„Treba reći da Vlada Srbije nažalost nije ispoljila dovoljno snage da se sa ovim pitanjem suoči i van snage stavi SSP i pokuša da u saradnji ravnopravno sa svim zemljama, pa i sa EU i njenim članicama, srpsku privredu podigne i oporavi na način koji bi bio u interesu svih građana“, kazao je Koštunica.

On je rekao da se treće obeležje dosadašnjeg rada vlade tiče evropskih integracija i Kosova i Metohije.

„Do pre pola godine EU je namerno i smišljeno, doduše u saradnji sa prethodnom vladom, obmanjivala javnost Srbije da su Kosovo i evropske integracije dva potpuno odvojena procesa…,od pre pola godine EU iz dana u dan i sve više i više preko svojih zvaničnika šalje poruku da napretka Srbije u evropskoj integraciji nema dok se ne reši pitanje Kosova“, rekao je Koštunica.

On je dodao i da je Brisel pokazao da je pristrasan u razgovorima koji su do sada vođeni i koji treba da budu vođeni dalje i naveo da se time pokazalo da EU ne može biti „nikakav valjani i pravi posrednik“. Koštunica je ocenio da se pregovori nastavljaju uz „jednog nekredibilnog posrednika kakav je EU“ i da stoga „nikakvog boljitka i napretka ne može biti kada je u pitanju očuvanje celovitosti Srbije“.

Izvor: http://dss.rs

2 komentara

  1. Da li je obračun sa korupcijom u Srbiji moguć bez njenog korenitog uklanjanja iz pravosuđa u prvom redu? Tu se ništa naročito nije promenilo. Vraćanjem svih neizabranih sudija, među kojima svakako ima korumpiranih kao što ih ima i među reizabranima, nije jasno kako se može voditi borba protiv korupcije u širem društvu. Novi ministar pravosuđa propustio je dragocenu priliku da učini nešto suštinski pozitivno u tom pravcu time što bi sproveo opšti reizbor SVIH sudija po novim, jasno utvrđenim i transparentnim kriterijumima. Bez takvih zaokreta, srpski narod moraće još dugo da čeka na otklanjanje korupcije u pravosuđu (i dalje).

  2. Gospodine Kostunica – “RAD VLADE OBELEZEN NASTVKOM BEZALTERNATIVNOG PUTA I NEPROMJENJENE KOSOVSKE POLITIKE ” i sve to kobajagi drugacije ali u sustini ISTO!!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *