РАД ВЛАДЕ ОБЕЛЕЖИЛА БОРБА ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ

Председник Демократске странке Србије Војислав Коштуница изјавио је данас да борба против корупције и криминала несумњиво представља једно од главних обележја рада Владе Србије за протеклих сто дана.

„Међутим, афера са прислушкивањем највиших државних функционера је довела ту борбу против корупције до критичне тачке. Морају се утврдити околности у којима је дошло до тог прислушкивања и мора држава да заштити свој правни поредак“, рекао је Коштуница поводом сто дана рада Владе Србије.

Коштуница је навео да се морају утврдити одговорни за то што се дешавало јер се ради о питању које је крајње озбиљно и које само на тај начин и може бити решено.

„То је велики испит у досадашњој борби против корпуције и криминала и треба очекивати да ће на њега доћи прави и одговарајући одговори, да ће држава заштитити саму себе и сoпствени правни поредак“, рекао је Коштуница.

Он је казао да се друго важно обележје у досадашњем раду владе  тиче тешког стања у привреди, које највише осећају грађани Србије.

„То тешко стање влада је добила у аманет, у наслеђе од претходне владе и несумњиво је учинила неке више или мање успешне ситније кораке да се ствари поправе“, оценио је лидер ДСС-а.

Коштуница сматра да је такво стање производ „системске грешке“, односно последица потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању и његове досадашње примене.

Према његовим речима, ССП је „камен око врата српском друштву које наноси и наносиће штете“ и онемогућава нормалан и слободан развој српске привреде и њену сарадњу са другим држава у складу са сопственим интересима.

„Треба рећи да Влада Србије нажалост није испољила довољно снаге да се са овим питањем суочи и ван снаге стави ССП и покуша да у сарадњи равноправно са свим земљама, па и са ЕУ и њеним чланицама, српску привреду подигне и опорави на начин који би био у интересу свих грађана“, казао је Коштуница.

Он је рекао да се треће обележје досадашњег рада владе тиче европских интеграција и Косова и Метохије.

„До пре пола године ЕУ је намерно и смишљено, додуше у сарадњи са претходном владом, обмањивала јавност Србије да су Косово и европске интеграције два потпуно одвојена процеса…,од пре пола године ЕУ из дана у дан и све више и више преко својих званичника шаље поруку да напретка Србије у европској интеграцији нема док се не реши питање Косова“, рекао је Коштуница.

Он је додао и да је Брисел показао да је пристрасан у разговорима који су до сада вођени и који треба да буду вођени даље и навео да се тиме показало да ЕУ не може бити „никакав ваљани и прави посредник“. Коштуница је оценио да се преговори настављају уз „једног некредибилног посредника какав је ЕУ“ и да стога „никаквог бољитка и напретка не може бити када је у питању очување целовитости Србије“.

Извор: http://dss.rs

2 коментара

  1. Да ли је обрачун са корупцијом у Србији могућ без њеног коренитог уклањања из правосуђа у првом реду? Ту се ништа нарочито није променило. Враћањем свих неизабраних судија, међу којима свакако има корумпираних као што их има и међу реизабранима, није јасно како се може водити борба против корупције у ширем друштву. Нови министар правосуђа пропустио је драгоцену прилику да учини нешто суштински позитивно у том правцу тиме што би спровео општи реизбор СВИХ судија по новим, јасно утврђеним и транспарентним критеријумима. Без таквих заокрета, српски народ мораће још дуго да чека на отклањање корупције у правосуђу (и даље).

  2. Gospodine Kostunica – “RAD VLADE OBELEZEN NASTVKOM BEZALTERNATIVNOG PUTA I NEPROMJENJENE KOSOVSKE POLITIKE ” i sve to kobajagi drugacije ali u sustini ISTO!!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *