Putin pozdravio puštanje Rafinerije „Pančevo“ u rad

Zajedničkim naporima ruske i srpske strane, za svega nekoliko godina, NIS se pretvorio u savremeni energetski holding

Naftna industrija Srbije“ pustila je u rad obnovljenu Rafineriju nafte „Pančevo“, u čiju modernizaciju je investirano oko 547 miliona evra, što će omogućiti da se u Srbiji u potpunosti pređe na proizvodnju goriva evro kvaliteta. Novo postrojenje za blagi hidrokreking i hidroobradu u Rafineriji „Pančevo“ pušteno je u rad u prisustvu predsednika Srbije Tomislava Nikolića, premijera Srbije Ivice Dačića, generalnog direktora „Gaspromnjefta“ Aleksandra Đukova i generalnog direktora NIS-a Kirila Kravčenka. Posle puštanja u rad novog pogona Rafinerije, emisija ugljen-dioksida biće 10 odsto niža od zakonom propisane granice. U okviru pančevačke rafinerije, već je završena izgradnja rezervoara za skladištenje tečnog naftnog gasa, u šta je uloženo više od devet miliona evra. U okviru modernizacije pančevačke rafinerije, od 2009. godine izgrađeno je 28 objekata fabričke infrastrukture, najsavremenije trafo-stanice, komandna soba, uređaj za regeneraciju vodonika i sumporne kiseline, u šta je uloženo oko 90 miliona evra.

[restrictedarea]

Kiril Kravčenko najavio je da je NIS spreman za sledeću fazu investicija u Srbiji, u naredne dve do tri godine, kako bi NIS dobio najbolju rafineriju u jugoistočnoj Evropi. On je naveo da će u drugu fazu modernizacije Rafinerije u Pančevu biti uloženo 300 do 500 miliona evra.
Na svečanosti povodom puštanja u rad obnovljene Rafinerije nafte „Pančevo“ pročitano je pismo predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina koji je čestitao završetak tog velikog posla i najavio investicije NIS-a od 1,5 milijardi evra u naredne tri godine. Putin je naveo da je u tehnološku obnovu industrijskih kapaciteta NIS-a uloženo više od 500 miliona evra, a ukupan obim investicija u razvoj te kompanije premašio je 1,5 milijardi evra.
„Završen je ogroman program modernizacije preduzeća, koji je realizovan uz učešće ruske kompanije ‘Gaspromnjeft’, koja je vlasnik kontrolnog paketa NIS-a“, poručio je Putin.
On je ukazao da se zajedničkim naporima ruske i srpske strane, za svega nekoliko godina, NIS pretvorio u savremeni energetski holding.
„Kompanija, u kojoj zajedno rade građani dveju zemalja, stabilno povećava dobit, povećava plaćanje u budžet Srbije i spremna je da osvoji nova tržišta Balkanskog regiona. Skladan uzajamni rad pri realizaciji ovog projekta – to je najbolji dokaz da su poslovni krugovi Rusije i Srbije sposobni da zajedno pretvore u život najambicioznije planove“, navedeno je u pismu predsednika Ruske Federacije.

[/restrictedarea]

 

5 komentara

  1. Svaka cast velikom Putinu i nasim ljudima za ovaj posao!Bravo za Putina,gazdu u svojoj kuci!E kako bi samo voleli da vide Putina ove NVO,kandicke,lihtice,bisercice,cedice,srbljancice-smrk,jerkovice i ostala bulumenta sa svim trulezom sa zapada,kako gubi vlast!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *