Путин поздравио пуштање Рафинерије „Панчево“ у рад

Заједничким напорима руске и српске стране, за свега неколико година, НИС се претворио у савремени енергетски холдинг

Нафтна индустрија Србије“ пустила је у рад обновљену Рафинерију нафте „Панчево“, у чију модернизацију је инвестирано око 547 милиона евра, што ће омогућити да се у Србији у потпуности пређе на производњу горива евро квалитета. Ново постројење за благи хидрокрекинг и хидрообраду у Рафинерији „Панчево“ пуштено је у рад у присуству председника Србије Томислава Николића, премијера Србије Ивице Дачића, генералног директора „Гаспромњефта“ Александра Ђукова и генералног директора НИС-а Кирила Кравченка. После пуштања у рад новог погона Рафинерије, емисија угљен-диоксида биће 10 одсто нижа од законом прописане границе. У оквиру панчевачке рафинерије, већ је завршена изградња резервоара за складиштење течног нафтног гаса, у шта је уложено више од девет милиона евра. У оквиру модернизације панчевачке рафинерије, од 2009. године изграђено је 28 објеката фабричке инфраструктуре, најсавременије трафо-станице, командна соба, уређај за регенерацију водоника и сумпорне киселине, у шта је уложено око 90 милиона евра.

[restrictedarea]

Кирил Кравченко најавио је да је НИС спреман за следећу фазу инвестиција у Србији, у наредне две до три године, како би НИС добио најбољу рафинерију у југоисточној Европи. Он је навео да ће у другу фазу модернизације Рафинерије у Панчеву бити уложено 300 до 500 милиона евра.
На свечаности поводом пуштања у рад обновљене Рафинерије нафте „Панчево“ прочитано је писмо председника Руске Федерације Владимира Путина који је честитао завршетак тог великог посла и најавио инвестиције НИС-а од 1,5 милијарди евра у наредне три године. Путин је навео да је у технолошку обнову индустријских капацитета НИС-а уложено више од 500 милиона евра, а укупан обим инвестиција у развој те компаније премашио је 1,5 милијарди евра.
„Завршен је огроман програм модернизације предузећа, који је реализован уз учешће руске компаније ‘Гаспромњефт’, која је власник контролног пакета НИС-а“, поручио је Путин.
Он је указао да се заједничким напорима руске и српске стране, за свега неколико година, НИС претворио у савремени енергетски холдинг.
„Компанија, у којој заједно раде грађани двеју земаља, стабилно повећава добит, повећава плаћање у буџет Србије и спремна је да освоји нова тржишта Балканског региона. Складан узајамни рад при реализацији овог пројекта – то је најбољи доказ да су пословни кругови Русије и Србије способни да заједно претворе у живот најамбициозније планове“, наведено је у писму председника Руске Федерације.

[/restrictedarea]

 

5 коментара

  1. Svaka cast velikom Putinu i nasim ljudima za ovaj posao!Bravo za Putina,gazdu u svojoj kuci!E kako bi samo voleli da vide Putina ove NVO,kandicke,lihtice,bisercice,cedice,srbljancice-smrk,jerkovice i ostala bulumenta sa svim trulezom sa zapada,kako gubi vlast!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *