Покар: Пресуда Готовини противна осећају за правду

ХАГ – 17. новембар (Бета, РТВ) – Члан жалбеног већа Хашког трибунала Фаусто Покар (Pocar) оценио је да је данашња ослобађајућа пресуда коју то веће, уз његово противљење, изрекло хрватском генералу Анту Готовини, “противна било каквом осећају за правду”.

“Не верујем да је правда задовољена кад се кривица утврђена пресудом – коју првостепено веће није олако донело о чему сведочи више од 1.300 страница анализе – једним потезом преиначује у само неколико пасуса, без пажљивог разматрања списа и примереног објашњења”, подвукао је италијански судија Покар у противном мишљењу које је део коначне пресуде.

Већином гласова три према два, апелационо веће Трибунала је јуче ослободило генерале Готовину и Младена Маркача кривице за прогон Срба из Книнске крајине и друге злочине током и после операције Олуја у августу 1995.

Тиме је поништена првостепена пресуда Трибунала којом је Готовина у априлу прошле године био проглашен кривим и осуђен на 24 године затвора, док је Маркачу била изречена затворска казна од 18 година.

Оштро противљење пресуди изразио и судија Кармел Ађијус

“Фундаментално се противим целој жалбеној пресуди, која је противна било каквом осећају за правду”, написао је судија Покар. Оштро противљење пресуди изразио је још један члан жалбеног већа, судија Кармел Ађијус (Carmel Agius) са Малте.

Одлуку да пониште првостепену осуђујућу пресуду и ослободе генерале Готовину и Маркача донеле су судије Теодор Мерон (Theodor) из САД, Патрик Робинсон (Patrick) с Јамајке и Мехмет Гинеј (Guney) из Турске.

У противном мишљењу, судија Покар указао је на “велики број грешака и погрешних конструкција у резоновању већине судија”, оцењујући да је данашња правоснажна пресуда заснована на погрешној интерпретацији закључака првостепеног већа и кршењу судске праксе и стандарда у жалбеном поступку.

По ставу који деле судије Покар и Ађијус, већина судија је напречац занемарила и одбацила велики део обимног доказног материјала на којем је била заснована првостепена пресуда.

Према тим доказима, артиљеријски напади Хрватске војске на Книн, Обровац, Грачац и Бенковац, 4. и 5. августа 1995. били су противправни и спроведени у оквиру удруженог злочиначког подухвата војно-политичког вођства Хрватске, чији су Готовина и Маркач били протагонисти, у циљу трајног прогона српског становништва.

На челу удруженог злочиначког подухвата био је Фрањо Туђман

На челу тог подухвата, по данас поништеној пресуди, био је тадашњи председник Хрватске Фрањо Туђман.

У подробној анализи данашње пресуде, италијански судија Покар наглашава и да се већина судија “претварала” да је разматрала сав доказни материјал, те да је сама примењивала погрешне аршине у разматрању првостепене пресуде и жалбе одбране.

Погрешном интерпретацијом већине, Покар назива кључни закључак да је “камен темељац” првостепене осуђујуће пресуде био налаз да је гранатирање четири града у Крајини било незаконито искључиво зато што су гранате падале ван круга од 200 метара од претпостављених легитимних војних циљева.

Проглашавајући једногласно “правило 200 метара” неутемељеним у доказима, жалбено веће је већином гласова у данашњој пресуди утврдило да нема других доказа да су артиљеријски напади на градове у Крајини били противправни.

Већина судија, надаље је, уз противљење Покара и Ађијуса, утврдила да пошто напади нису били противправни, није могло бити ни удруженог злочиначког подухвата који је на њима утемељен.

Већина судија није у обзир узела доказе попут транскрипата са састанка на Брионима

Покар је прецизирао да већина судија, притом, није у обзир узела доказе попут транскрипата са састанка војно-политичког вођства Хрватске на Брионима, 31. јула 1995. на којем су председник Туђман и генерал Готовина, планирајући операцију Олуја, “договорили о заједничком плану да уклоне српске цивиле из Крајине”.

У оштром супротном мишљењу, Покар наглашава да већина није узела у обзир ни Готовинино наређење од 2. августа 1995. да се “градови ставе под артиљеријску ватру”, као ни бројна сведочења очевидаца, војника Унпрофора и експерата.

Судија Ађијус, који се такође супротставио ослобађајућој пресуди, нагласио је да не може бити игнорисана чињенице да је на Книн пало 900 пројектила за дан и да, истовремено, о било каквом отпору из града не постоје докази.

Ефекат одлуке већине, по судији Ађијусу, јесте да све артиљеријске поготке проглашава потенцијално законитим, упркос јасним назнакама да то нису.

Резоновање већине судија “далеко од убедљивог”

“На основу свих фактора, ја сам закључио да је напад на Книн био неселективан и самим тим противправан”, подвукао је судија Ађијус.

Противећи се коначној пресуди да операција Олуја није представљала удружени злочиначки подухват, судија Покар је назначио да је такво резоновање већине “далеко од убедљивог”, због тога што је засновано искључиво на оцени да артиљеријски напади на градове у Крајини нису били незаконити.

Већина је искористила погрешно утврђено “правило 200 метара” из првостепене пресуде да поништи све преостале налазе на којим су се темељили незаконитост артиљеријских напада и удружени злочиначки подухват, нагласио је судија Покар, примећујући да је и то учињено на основу погрешног тумачења прве пресуде.

Притом, пошто је одбацила “правило 200 метара”, већина судија у жалбеном већу, по италијанском судији, није одредила и применила свој правни стандард за одређивање (не)законитости напада, а била је обавезна да то учини, уз могућност да потом пресуду врати првостепеном већу на поновно одлучивање.

Као доказ о постојању злочиначког удружења, првостепено веће утврдило је, подсећа судија Покар, да је, после брионског састанка – на којем су “учесници говорили о важности да одлазак српског становништва буде део и резултат напада који ће уследити” – уследила депортација “најмање 20.000 људи” који су артиљеријским атацима у Олуји насилно били покренути из градова.

Занемарили и доказе о злочинима које су Хрватска војска и специјална полиција учинили после Олује

Утврђујући да удруженог злочиначког подухвата није било, већина судија је, по судији Покару, занемарила и доказе о злочинима које су Хрватска војска и специјална полиција после Олује починиле над Србима који су остали у Крајини, као и дискриминаторне мере које су власти у Загребу увеле да би спречиле повратак српског становниства.

“У само три параграфа, већина закључује да брионски састанак, злочини почињени над преосталим Србима у августу и септембру 1995.

и дискриминаторна политика и имовински закон нису довољни за налаз првостепеног већа да је постојао удружени злочиначки подухват”, наглашава судија Покар.

“По мом уверењу, а и из наведених разлога, анализа већине у погледу удруженог злочиначког подухвата погрешно тумачи првостепену пресуду, нетачна је и обмањујућа”, додаје Покар.

Осврћући се на налаз већине у жалбеном већу да би се могло разумно протумачити да су Туђман и Готовина на Брионима постигли “законити консензус да се цивилима помогне да привремено напусте подручје сукоба из разлога легитимне војне предности или смањивања жртава”, судија Покар је назначио:

“У светлу пажљиве анализе и детаљног прегледа Брионских транскрипта, које је обавило расправно веће, ове сугестије су једноставно гротескне”.

Подсетио је да је првостепено веће утврдило да речи председника Туђмана да “Србима треба дати пута, све им тобож гарантујући људска права” не могу значити заштиту цивила, него само да им “треба дати пута”.

Туђман: Нису имали ни времена да покупе своје прљаве паре и прљав веш

То је потврђено и пар недеља после Олује, када је Туђман српско становништво упоредио с “канцером који се шири” и рекао: “Нису имали ни времена да покупе своје прљаве паре и прљав веш”.

Већина је пропустила да покаже како је и где погрешило првостепено веће при утврђивању да је удружени злочиначки подухват постојао, назначио је судија Покар.

“Ако је већина желела да ослободи Готовину и Маркача, неко би се могао запитати шта је желела да постигне поништавањем налаза да је постојао удружени злочиначки подухват, уместо да се концентрише на њихов допринос том подухвату. Остављам то питање отвореним”, закључио је судија Покар у свом противном мишљењу.

Малтешки судија Ађијус је у сличном противном мишљењу приступ на којем је већина утемељила данашњу пресуду назвао “уским”, “вештачким”, “мањкавим”, “збуњујућим и збуњеним”, и “проблематичним”, закључујући да је такав метод довео до “нетачних резултата”.

28 коментара

 1. Цео трибунал треба да поднесе оставку.Све донесене пресуде да се пониште као неважеће. Трибунал да се распусти.

  • Stvarno ste smiješni. Zanimljivo nitko se ne pita kako je moguće da je cijeli demokratski svijet na jednoj, a Srbija na drugoj strani. Sijeća li se itko od vas slike ispraćanja tenkova sa cvijećem iz Beograda. Naravno da ne, toga se nitko ne sijeća. Sijeća li se itko razrušenog Vukovara, sela po Slavoniji, ne sijeća. Sijeća li se itko Srebrenice i Škabrnje. Ako se vi gospodo ne sijećate, mi se sijećamo i pamtimo. A vi opet prvom prilikom ispratite tenkove na tuđu zemlju pa se poslije čudite svijetskoj uroti i nepravdi spram Srba.

   • Zaboravili ste da je,trada, postojala Jugoslavija i JNA.Otišla je da oslobodi zatočene kasarne sa svojom vojskom.To isto važi i za Slavoniju.Kada je Srebrenica u pitanju ,dokazaće se da je sve inscenirano. Šta su radile Francuska i Američka obaveštajna služba.To se očituje i u presudi Erdemoviću koji je i jedini svedok,navodnog genocida.Da je bio zločin ,to niko ne osporava.Ne treba zaboraviti ni događaje iz ,92 i ,93 g. gada su stradali Srbi u “zaštićenoj zoni”od strane,oslobođenog, Nasera Orića. itd.itd.

   • odgovor karlu: zao mi te je stvarno, da li imas cime da razmisljas izgleda da ti je ispod lobanje prazan prostor? koga ti nazivas sav demokratski svet,olos i sljam ljudski!!!

   • Karlo@ svaka vojska brani svoju drzavu,pa i ta bivsa JNA,a da ste vi dali za nastanak te Jugoslavije makar i jedan jedini zivot da ste utkali u njen nastanak jednu jedinu hrvatsku glavu,budi siguran da vam nikada ne bi palo na pamet da je rusite!Sav taj “demokratski svet”je podrzavao i huskao Hitlera da zarati pored ostalih i sa Rusima,naoruzavali ga,a vas Hrvate drzao pod cizmom za razliku od Srba koji su se uvek borili protiv okupatora kao i sada,a vi ni jedan jedini narodni ustanak ne digoste protiv svojih okupatora nego ste im bile verne sluge,ocekujuci da vas neko izbavi iz “divnog”zagrljaja,pa kad su videli da nije obavio posao na Istoku sa Rusima pustili ga niz vodu!A vi ste i tada bili kao i danas sto ste na strani zlikovaca,ubica,najokorelijeg ljudskog sljama!Ne brini Karlo nije crta jos podvucena!Srbi nisu sluge kao vi austro-ugarski konjusari,Srbi su slobodarski narod,mada tebi govoriti o slobodi je isto kao gluvome saptati!Ziv bio i dace Bog da budete bolji jer vam samo On moze pomoci!

   • Trebali su ti “okiceni tenkovi” da prosetaju do Zagreba i sire, no neodlucni Milosevic i “njegovi” generali nisu imali mu.. za to. Tek tada bi oni bili agresori.
    Ovako, sanse su otisle u nepovrat i hrvatima je omoguceno da sada slave svoje “heroje”.

   • EEE sad…poštovani Administratore vidi šta ćeš sa Dučićem,hoćeš li i njega “kratiti”?

    A ti,Karlo,nauči ovo napamet i još da ti javim,nije ovo Dučić pisao 95. nego 43 god.,mada ko bi rekao?!

    Ти не знаде мрети крај сломљеног мача,

    На пољима родним, бранећи их часно

    Китио си цвећем сваког освајача,

    Певајућ’ му химне, бестидно и гласно.

    Слободу си вечно, закржљала расо,

    Чек’о да донесу туђи бајонети,

    По горама својим туђа стада пас’о,

    Јер достојно не знаш за Слободу мрети.

    Покажи ми редом Витезе твог рода,

    Што балчаком с руку сломише ти ланце,

    Где је Карађорђе твојега народа,

    Покажи ми твоје термопилске кланце.

    С туђинском си камом пузио по блату,

    С крволоштвом звера, погане хијене,

    Да би мучки удар с леђа дао Брату,

    И убио пород у утроби жене.

    Још безбројна гробља затравио ниси,

    А крваву каму у недрима скриваш,

    Са вешала старих нови коноп виси,

    У сумраку ума новог газду сниваш.

    Бранио си земљу од нејачи наше,

    Из колевке пио крв невине деце,

    Под знамење срама уз име усташе,

    Ставио си Христа, Слободу и Свеце.

    У безумљу гледаш ко ће нове каме,

    Оштрије и љуће опет да ти скује,

    Чију ли ћеш пушку обесит’ о раме,

    Ко најбоље уме да ти командује

  • Pogledajte Srbi kako su komentarisali oni hrvati pisci,pevaci,analiticari,glumci,koji su vam drzali slovo po Srbiji,koncerte,filmske predstave,oni koji su govorili dok su bili na gostovanjima po Srbiji(za debele pare naravno)kako ih politika ne interesuje!Pogledajte Srbi,ako pameti imate,kako oni isti brane i raduju se oslobadjajucoj presudi(iako ih politika ne “interesuje)svojih generala!Gospode Boze koliko je naivan ovaj srpski narod!Pa nije nikakvo cudo sto nam se desavaju ovakve stvari!Ajde pozovite opet hrvate da vam pevaju,glume,politice,po Srbiji!Idite na more u hrvatsku,tek tamo ste dobrodosli!Probudite se Srbi,ako vas ima!?

 2. S obzirom da je jedan od nazovi sudija bio amerikanac ne znam kako se neko mogao nadati da ce se on izjasniti da su krivi?Nikako naravno!Eto jos jednog apsurda toga sprdista od sudista,amerikanci koji ne priznaju to sprdiste ucestvuju u radu istog,ali nikako da njihovi vojnici,oficiri,odgovaraju za masakre koje rade po celom svetu,pocev od Vijetnama pa do Sirije danas,upravo pred tim nazovi sudom!!To je zapadnjacka pravda u koju nas hoce da smeste i da nas “usrece”!Neka,hvala,ne treba!

 3. Tako mlako i pasivno, osuditi gazde iz Brisela i Vasingtona, govori samo ko nam je na vlasti.

  Hoce li opet Bremec i Kacin ispirati mozak Srbima i hoce li angela od Merkela, i dve druge sto nas posetise da idaju samo zadatke, doci opet kada toma zakopa Srbiju.

  Malo neprimereno ali ne mogu drugacije–Tomo Boris ti je dao zlatnu lopatu zavrsi to !!!

  • Nisu nama krivi pomenuti,nego je nase domace zlo najgore za nas!Pogledajte samo onog nesrecnika tuzioca Vukcevica,koji ispija sampanjac sa onim fasistom Bramercom!Mozete misliti taj necovek ispija sampanjac sa srpskim neprijateljima!I jos postavili mu za zamenika ustasu Vekarica!Direktno ruganje srpskom narodu u facu!Isto kao sto su postavili amerikanca da vodi istragu o vadjenju organa Srbima u Juznoj pokrajini!Mozete misliti kakva ce ta istraga biti!I sada bi mi Srbi trebali da budemo zahvalni sto je ovaj sudija glasao protiv oslobadjajuce presude,je li?Mene prevariti ne mogu!Ako je bio protiv i video sta se desava u tom sprdistu od sudista,mada ne treba mnogo pameti da bi se video ceo apsurd toga nazovi suda,zasto nije ustao i demonstrativno napustio sudnicu?Na lacmanske lazi ja ne nasedam!Podosta sam priglup,ali ne bas toliko da nasedam na lacmanske lazi!

 4. Сав олош за једну ствар али и Католичка црква – легло надолоша! Сатанска правда није имала конкуренцију.На домаћем фронту усташица Соња Бисерко већ је делила лекције преко јавног сервиса да пресуда није антисрпска!?!Крајње је време за формирање српских институција и озбиљан рез,одвајање од екипе виших дегенерика која нам је наметнута за елиту. Сама њихова дела сведоче да су канцер овог друштва.

 5. Ne razumem gnev Srbije na Haske presude.Posebno ne razumem srpske politicare i kvazi intelektualce.Koji sud i koji moral sa zapada.Ko od njih ocekuje to, taj il je lud il je Boris.Za Srbiju su jedini krivci, ubice duha srpstva, a oni su tu, u Srbiji.Brojne NVO,neke politicke stranke i mnogi angazovani intelektualci koji od tih nedela izuzetno zive,dok pljuju po srbstvu.Nek Srbija resi stanje u svojoj kuci i istog trenutka ce stati na put povratka normalnosti.Ovako put Borisa,Cede,Natase,Micunovica,Sonje i jos mnogih, je put u ambis i nestanak.

  • To je ono sto ja uporno godinama pokusavam nekako objasniti nasem narodu,da od zapada nista dobro ne mozemo ocekivati,po bilo kojem pitanju!Mada ko sam ja da bih ikome ista objasnjavao,niko i nista,jer ovaj nas narod nije hteo da veruje mnogo pametnijim glavama nego sto je ova moja,pa sto bi meni verovali!!E pa braco moja onda se nemojte iscudjavati!Ja ne znam kako su vas kod kuce naucili i uputili po pitanju zapada,ali meni su rekli da zapadu ni po koju cenu ne verujem!Sve ovo sto se Srbima desava nije nista novo,niti za neocekivati,jer se desavalo kroz istoriju mnogo puta,i opet ce ma kako da se mi postavimo,izjasnimo,opredelimo!

 6. Dosta je kukanja.To što se desilo znali smo odavno,bar neki.Ovakvu presudu fašistička Nemačka ,iako moćna, nije mogla doneti protiv Georgi Dimitrova. To pokazuje beskrupuloznost današnjih moćnika. Nego da vidimo šta se može urditi da se šteta ublaži i ,eventualno, odluka preinači.
  Pre svega ,to je ekonomski preporod Srbije.Kada se to pokrene sve ostale “presudice i odlukice, pašće u vodu.
  Da bi se to dogodilo potrebno je potpuno promeniti ekonomsku politiku.Okrenuti se zemljama BRIKS-a,pre svega Rusiji.Sa njom napraviti strateški plan ekonomske i vojne saradnje pa ćete videti i promene u okruženju prema Srbiji.

 7. Eto objavile “heroine i kokaine srpske demokratije” blic,novosti,kako je Gotovina sa CIA-om saradjivao na planiranju o proterivanju Srba iz fasisticke hrvatske!Mozete misliti,oni su zacudjeni kako je to moguce?A kada im se govorilo pre skoro 20 godina da je to tako optuzivali su nas za velikosrpstvo,i da je to propaganda Milosevica i Seselja!Mozete ubijati ljude,ali istinu NIKADA!Braco Srbi,istina je sa nama i kad tad ce pobediti,kao i svaki put do sada!Do tada strpimo se!Pretci su nam izdrzali mnogo gorih muka nego mi danas!Znam da nije lako!

 8. Evo Haški tribunal utvrdio i “dokazo” da je Severina nevina!

 9. Идеолошка премоћ САД,сад је развејана у парампарчад – Црвено усијање да их збрише нуклеарним бомбама:КАО ЈАТО МУВА ГОВНАРА ДА ЈЕ НЕСТАЛО !

 10. ovako su Srbima krivili istoriju vekovima od naroda koji je uvek u svom genetskom kodu imao zapisanu pravdu i istinu,zelju da drugima pomogne u najtezim trenucima pretvorise u genocidan narod.Ali se nadam da su dobili samo prvo poluvreme nije ova utakmica jos zavrsena za nas Srbe,ispravice se nepravda prema Srpskom narodu samo treba cekati pravi trenutak.
  Do konacne pobede.

  • A kad je pobjeda konačna? Tko odlučuje kada je utakmica završila. Sve ovo je utjeha za gubitnike.

  • To je vozio Mujo,on je tvoj vojni saveznik,sa njim si vezao zastave i on je tvoje cveće.Pitao sam Muju;”a kakvo si ti Mujo njihovo cveće”? A Mujo rekao da je Jorgovan…pa i logično je tamo kod vas i ima najviše jor-….! 🙂

 11. vozio se baja autoputom i sluša radio. sluša kad eto upozorenja. upozoravaju se vozaći da jedan automobil marke zastava 101 vozi u suprotnom smjeru pa se upozoravaju vozaći da se paze. gleda baja pa mudro kaže ženi: vidi boga ti tamo negde vozi jedan u suprotnom smeru a vidi kod nas, svi voze suprotno.
  naravoučenije?

 12. Ipak ste objavili! Hvala i izvinjavam se,ali još da vam samo kažem,da ne razumem potrebu da se išta krati,jer videli ste sigurno,oni ništa ne krate,i ljudi pišu,kako ko može,ume i razume…to gledajte femenološki,iz tih pisanija svašta se može i zaključiti i saznati,može se npr.približno odrediti profil,onih koji kojih je više i onih kojih je manje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *