NASTAVAK PREGOVORA O PRELAZIMA

BRISEL, 21. novembar 2012. (FoNet) – U Briselu se danas nastavljaju razgovori radnih grupa zaduženih za implementaciju dogovora o zajedničkom upravljanju prelazima (IBM) između Srbije i Kosova, a na dnevnom redu su “probni projekti” IBM, javlja Dojče vele. O sastanku, održanom u utorak, kao što je bio slučaj i sa prethodnim tehničko-radnim sastancima, ima malo informacija.

Diplomatski izvori iz Saveta Evropske unije za Dojče vele su rekli da je rano govoriti o rezultatima razgovora, da ovakvi tehnički pregovori zahtevaju vreme i najavili mogućnost da se konkretno ovaj današnji sastanak nastavi i sutra.

Ipak, u Briselu se naglašava se da je, tokom prethodnih susreta, postignut “dobar napredak”, što je potvrđeno i prilikom susreta premijera Srbije Ivice Dačića i Kosova Hašima Tačija sa šeficom EU diplomatije Ketrin Ešton. Tada je i najavljeno da bi 10. decembra trebalo da se krene sa “pilot projektima” zajedničkog upravljanja na dva od šest prelaza između Srbije i Kosova. Izvori u Briselu kažu da se o tim pilot ili prelaznim projektima razgovara, ali, za sada, ne žele da spekulišu niti sa brojem mogućih probnih projekta, niti sa datumima njihove implementacije.

Beogradska strana je naglašavala da očekuje da tokom tehničkih pregovora dođe do poboljšanih rešenja za one stvari koje su za Srbiju, prema rečima šefa pregovaračkog tima Dejana Pavićevića, vrlo nepovoljne, što je “na prvom mestu pitanje prisustva kosovskih carinika, naročito na prelazima Jarinje i Brnjak”.

Pavićević je u Briselu najavio da je cilj Beograda da se jasno definiše uloga Euleksa na prelazima, da carinici te evropske misije imaju izvršnu ulogu na prelazima na Severu, uz, kako je rekao, eventualno samo prisustvo kosovskih carinika. On je negirao tvrdnje da će uspostavljanje integrisane kontrole prelaza sa Kosovom biti uspostavljena neka vrsta granice ka Kosovu, dodavši da ono što trenutno postoji “mnogo više liči na granicu”. Prema njegovim rečima, na prelazima se ništa faktički neće promeniti osim što će, umesto na sadašnja dva kontrolna punkta, svi službenici biti na jednom mestu i na jednom mestu će se vršiti kontrola. Izvori u Briselu kažu da će za novu infrastrukturu biti potrebno više vremena i da će se u prvo vreme, kako bi se “što je pre moguće” počelo sa primenom IBM, koristiti već postojeća infrastruktura na prelazima.

3 komentara

  1. NASTAVAK PREGOVORA ………….NASTAVAK I Z D A J E !!!!!!!!

  2. Sve sam više sklon preterivanju o kojekakvim presecanjima kolone, ili o najavama hapšenja, itd.
    Sve je s ciljem nastavka veleizdaje , i ono Nikolićevo prebacivanje odgovornosti na žute akademce. Razočarao me je ( ne prvi put) i M. Bećković, koji je dao kukavički odgovor u vezi akademije i rešavanja svih gorućih pitanja u Srbiji, akademci dobijaju lovu, a nisu aktivni na spašavanju i opstanku nacije , društva.Čast pojedincima.

    Pogubna ekonomska politika se vodi, narod je doveden do ivice provalije, gladuje se, skače se sa zgrada, beži se u inostranstvo,umiremo, ne rađamo se…..i niko ne reaguje.A trebali bi danonoćno da zasedaju, da rade, da podižu DOMAĆU ekonomiju, da se sarađuje najviše sa onima koji nas ne ucenjuju(Rusija, Kina,..), ali očigledno se nastavlja pogubna politika od 2000. Ali sa kime sa destruktorima, sa onima koji su podpisali SPP, koji su najednom najveći jevropejci, ememefisti, zaduživači,…. vide li oni čemu vodi ova patetična igra vlastodržaca….

    I ne priznajem više izgovore, kukanje, dramu i ludilo,…

    Kome ja ovo pričam…..ova zemlja je teškom bedaku, koji može da traje kao krize u Južnoj Americi, koje traju decenijama sa kvislinškim vladama(mada se i tamo pokoja zemlja otrgne od podaništva), sa krimosima, sa izrabljivačima…..

    Danas dve trećine Srba radi (oni koji rade, a najviše je nezaposlenih)za minimalac od 15-25 hiljada dinara, pa to nije sramota , to je GENOCID ,čist ko suza!

  3. Ne znam , ali ako neko stvarno već drugi put seče kolonu predsednika Srbije koja je pod rotacijom, onda nešto nije u redu sa policijom, jer ne mogu da nađu počinioce!???
    A o drugim stvarima, o radu Vlade Srbije nemam reči, oni ništa ne rade, malo kozmetike i to je to.A stanje je više nego loše, plate nikada nisu bile jadnije, …sad vidimo divljanje Haga, paljenje zastave u Novom Pazaru, spomenik teroristima u Preševu, autonomaši već počinju sa fazom secesije, a Vlada samo priča, spinuje,…..

    Nije dobro.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *