НАСТАВАК ПРЕГОВОРА О ПРЕЛАЗИМА

БРИСЕЛ, 21. новембар 2012. (ФоНет) – У Бриселу се данас настављају разговори радних група задужених за имплементацију договора о заједничком управљању прелазима (ИБМ) између Србије и Косова, а на дневном реду су “пробни пројекти” ИБМ, јавља Дојче веле. О састанку, одржаном у уторак, као што је био случај и са претходним техничко-радним састанцима, има мало информација.

Дипломатски извори из Савета Европске уније за Дојче веле су рекли да је рано говорити о резултатима разговора, да овакви технички преговори захтевају време и најавили могућност да се конкретно овај данашњи састанак настави и сутра.

Ипак, у Бриселу се наглашава се да је, током претходних сусрета, постигнут “добар напредак”, што је потврђено и приликом сусрета премијера Србије Ивице Дачића и Косова Хашима Тачија са шефицом ЕУ дипломатије Кетрин Ештон. Тада је и најављено да би 10. децембра требало да се крене са “пилот пројектима” заједничког управљања на два од шест прелаза између Србије и Косова. Извори у Бриселу кажу да се о тим пилот или прелазним пројектима разговара, али, за сада, не желе да спекулишу нити са бројем могућих пробних пројекта, нити са датумима њихове имплементације.

Београдска страна је наглашавала да очекује да током техничких преговора дође до побољшаних решења за оне ствари које су за Србију, према речима шефа преговарачког тима Дејана Павићевића, врло неповољне, што је “на првом месту питање присуства косовских цариника, нарочито на прелазима Јариње и Брњак”.

Павићевић је у Бриселу најавио да је циљ Београда да се јасно дефинише улога Еулекса на прелазима, да цариници те европске мисије имају извршну улогу на прелазима на Северу, уз, како је рекао, евентуално само присуство косовских цариника. Он је негирао тврдње да ће успостављање интегрисане контроле прелаза са Косовом бити успостављена нека врста границе ка Косову, додавши да оно што тренутно постоји “много више личи на границу”. Према његовим речима, на прелазима се ништа фактички неће променити осим што ће, уместо на садашња два контролна пункта, сви службеници бити на једном месту и на једном месту ће се вршити контрола. Извори у Бриселу кажу да ће за нову инфраструктуру бити потребно више времена и да ће се у прво време, како би се “што је пре могуће” почело са применом ИБМ, користити већ постојећа инфраструктура на прелазима.

3 коментара

 1. NASTAVAK PREGOVORA ………….NASTAVAK I Z D A J E !!!!!!!!

 2. Василим

  Све сам више склон претеривању о којекаквим пресецањима колоне, или о најавама хапшења, итд.
  Све је с циљем наставка велеиздаје , и оно Николићево пребацивање одговорности на жуте академце. Разочарао ме је ( не први пут) и М. Бећковић, који је дао кукавички одговор у вези академије и решавања свих горућих питања у Србији, академци добијају лову, а нису активни на спашавању и опстанку нације , друштва.Част појединцима.

  Погубна економска политика се води, народ је доведен до ивице провалије, гладује се, скаче се са зграда, бежи се у иностранство,умиремо, не рађамо се…..и нико не реагује.А требали би даноноћно да заседају, да раде, да подижу ДОМАЋУ економију, да се сарађује највише са онима који нас не уцењују(Русија, Кина,..), али очигледно се наставља погубна политика од 2000. Али са киме са деструкторима, са онима који су подписали СПП, који су наједном највећи јевропејци, емемефисти, задуживачи,…. виде ли они чему води ова патетична игра властодржаца….

  И не признајем више изговоре, кукање, драму и лудило,…

  Коме ја ово причам…..ова земља је тешком бедаку, који може да траје као кризе у Јужној Америци, које трају деценијама са квислиншким владама(мада се и тамо покоја земља отргне од подаништва), са кримосима, са израбљивачима…..

  Данас две трећине Срба ради (они који раде, а највише је незапослених)за минималац од 15-25 хиљада динара, па то није срамота , то је ГЕНОЦИД ,чист ко суза!

 3. Василим

  Не знам , али ако неко стварно већ други пут сече колону председника Србије која је под ротацијом, онда нешто није у реду са полицијом, јер не могу да нађу починиоце!???
  А о другим стварима, о раду Владе Србије немам речи, они ништа не раде, мало козметике и то је то.А стање је више него лоше, плате никада нису биле јадније, …сад видимо дивљање Хага, паљење заставе у Новом Пазару, споменик терористима у Прешеву, аутономаши већ почињу са фазом сецесије, а Влада само прича, спинује,…..

  Није добро.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.