LISTROSAURUSI, STVORENJA NALIK SVINJAMA

Piše ALEKSANDAR ĐAJA

„Vreme svinja“ nikada nije ni prestajalo. Jer, i danas, iako se njima hrani tri četvrtine čovečanstva, nikada neće postati ugrožena vrsta. Za razliku od surih orlova koje ne jede niko, ali će nestati za manje od sto godina

Naučnici na Univerzitetu u Lidsu otkrili su da su pre 260 miliona godina svetom vladali listrosaurusi, stvorenja nalik svinjama. „Vreme svinja“, kako su ga nazvali, trajalo je čak milion godina, u doba kada su listrosaurusi bili jedna od retkih vrsta koje su preživele veliku kataklizmu i seriju vulkanskih erupcija. „Možemo samo da spekulišemo o tome kako su listrosaurusi uspeli da prežive, dok su svi ostali nestali“, izjavio je profesor Pol Vignal, listu „San“… Šta tu ima da se spekuliše, pitam se ja? „Vreme svinja“ nikada nije ni prestajalo. Jer, i danas, iako se njima hrani tri četvrtine čovečanstva, nikada neće postati ugrožena vrsta. Za razliku od surih orlova koje ne jede niko, ali će nestati za manje od sto godina.

POZNAJEM TE PO KORAKU Ne znam da li se ovo zove dijalektika ili puko filozofiranje, tek, nevezano s tim, trojica sudija Apelacionog veća Haškog tribunala, koji su (sa izuzećem suprotnog mišljenja druge dvojice) oslobodili hrvatske generale Anta Gotovinu i Mladena Markača krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995. godine – ponele su se kao obične, odvratne svinje! U poništavanju prvostepene presude kojom je Gotovina bio osuđen na 24 godine zatvora, a Markač na 18 godina, prednjačio je sudija Teodor Meron, koji je praktično naredio da se hrvatski generali oslobode. Inače, Meron je poznat po tome što je, svojevremeno, ukinuo kaznu od 45 godina zatvora bivšem načelniku štaba hrvatske vojske u Mostaru Tihomiru Blaškiću – ali utrostručio kaznu bivšem oficiru i komandantu JNA Veselinu Šljivančaninu za navodne zločine počinjene u Vukovaru!… Da bi stvar bila još poganija, istoga dana je australijski ministar unutrašnjih poslova Džejson Kler doneo odluku o izručenju Dragana Vasiljkovića, poznatog kao kapetan Dragan, Hrvatskoj, koja ga tereti za ratne zločine na teritoriji Srpske Krajine tokom rata na prostorima bivše SFRJ. Što znači da je Haški tribunal pre nedelju dana ponovo ubio preko 2.000 Srba i još jednom (zauvek) proterao 300.000 Srba iz svojih domova sa područja Srpske Krajine! Stoga, ako posle ovoga neko u Srbiji i danas kaže da je Haški tribunal nepristrasna sudska, a ne izvršna politička institucija SAD-a, NATO-a i EU, trebalo bi ga odmah najuriti iz Srbije! Jer, uz dužno poštovanje svih građanski sloboda i prava, on je neprijatelj Srbije – odnosno, takođe, svinja!

[restrictedarea] Izvinjavajući se što u ovom tekstu pomalo modifikujem svoj, inače „uljudni stil“ pisanja (ali, tako nalaže ova „haška kaljuga“), istine radi, moram da priznam kako ima mnogo licemerja i u samoj Srbiji od strane nekih političara i političkih analitičara, koji kao da su tek sada otkrili pravu suštinu „haške antisrpske pravde“, izražavajući svoju šokiranost oslobađajućom presudom za hrvatske generale? Koji su, do juče, demonstrirali svoju „punu i nepokolebljivu veru“ u nepristrasnost tog kvazisuda, pa sada, brže-bolje žure da se „operu“, ne bi li i dalje ostali u milosti nove vlasti i zadržali svoje političke ili „analitičke“ funkcije. Čudo jedno, u kakvoj su zabludi do sada oni bili?! Čak sam i ja u svojoj skromnoj političkoj analitičnosti, još dalekog 29. januara 2001. godine, na američkom(!) „levičarskom“ sajtu „Carevo novo odelo“ (http://emperors-clothes.com/serbo-croatian/indexsc.htm) – jer mi je posle „petooktobarske revolucije“ jedno vreme bilo onemogućeno objavljivanje kolumni u novinama u kojima sam to do tada činio – u tekstu „Osiromašeni uranijum ili farsa o haškoj pravdi“, između ostalog napisao:
„Pod zvaničnim naslovom ‘Sud za ratne zločine na prostorima bivše SFRJ’ (a, zapravo, sud NATO-a za suđenje Srbima), tribunal u Hagu je krajem maja 1999. godine, dakle u jeku najžešćeg bombardovanja naše zemlje – prevazišao i samog sebe! Njegova tadašnja glavna ‘tužibaba’, Luiz Arbur, podigla je optužnicu za ratne zločine – protiv žrtava ratnih zločina! Najviši srpski rukovodioci bili su optuženi da su svakog dana i svake noći iz NATO bombardera izručivali tone bombi na svoj narod (…) Nema sumnje da su Haški tribunal i njegov novi glavni tužilac (ovog puta Karla del Ponte) namenska politička, a ne pravna institucija, u potpunosti kontrolisana i finansirana od Brisela i Vašingtona, isključivo u službi neutralisanja političkih protivnika, satanizacije srpskog naroda i jedna od glavnih poluga u realizaciji neokolonijalne vizije Novog svetskog poretka.“

„SPRDAČINA“ SA SRBIMA Šta želim ovom kolumnom i ovim citatom posebno da naglasim? Naravno, ne da sam ja, kao i mnoštvo drugih razumnih ljudi, još pre dvanaest godina pisao o tome (tamo gde sam mogao) čemu je namenjen Haški kazamat ili da me ova presuda nije ni najmanje iznenadila – nego da pozovem svoje sugrađane da konačno stvari nazovemo pravim imenom. Da današnje američke, evropske, ali i mnoge naše, srpske „listrosauruse“, nazovemo – svinjama! A, čemu svinje služe, zna se… Svakako ne za prijateljsko druženje, saradnju „na putu ka evropskim integracijama“ ili za uzajamno poštovanje. Jer, ako ova sramna (ili, bolje, besramna) odluka Apelacionog veća Haškog tribunala da pusti hrvatske ratne zločince na slobodu nije „sprdačina“ sa Srbima i svim lojalnim građanima države Srbije, ako nije bogohulno, satansko orgijanje nad mučki ubijenim Srbima u genocidnoj hrvatskoj vojnoj operaciji „Oluja“, ako nije poslednji signal ovoj ili bilo kojoj drugoj vlasti da političke odnose sa Zapadom spusti na najniži mogući nivo, pa čak i da do daljnjeg suspenduje pregovore o pristupanju EU i statusu Kosova – onda nam spasa nema. Svinje će nas opet nadvladati!

[/restrictedarea]

7 komentara

  1. Poodavno je trebalo najuriti njih iz Srbije,ali se postavlja pitanje KO ce to najurivanje da naredi i ostvari?Hoce li to ovi koji pevaju “Oj evropo mi ti se kunemo,mi ti se kunemo,da sa tvoga puta ne skrenemo,puta ne skrenemo”?Nece oni Djajo,nemaju oni m… za tako nesto!A sto se tice toga sprdista od sudista ja vise ne zelim tastaturu da zagadjujem pominjajuci njegovo ime!Kome do sada to nije jasno verujte nece ni od sada,ni nikada!

  2. Nadam se da će čitaoci shvatiti Đajinu poruku kojom se odiše ceo tekst, a koja glasi: ljudi, ovo je rat! Rat između “poniženih građana Srbije” protiv “bahatih belosvetskih razbojnika” – ali i još gorih “svinja iz naših redova!” Iz njega se može izaći samo sa štitom, ili na štitu. Zato, uzmimo se u pamet i vratimo Srbiju – Srbiji! Gore nam od ovoga neće biti…!

    • Slažem se, nikada nije kasno da se podvuče crta i da se ološ odstrani iz Srbije – kao i da se sa belosvetskim ološem prekine sva saradnja! Naš najveći problem je malodušnost koja ne sme da nas zahvati. Moramo da verujemo u sebe, u vlast koju smo izabrali, jer, uz sve kritike koje joj se mogu uputiti – bolju anas nemamo i konačno je prekinuta šizofrenija Tadićeve žute “Kovin brigade”! Ja sam optimista, samo, strpljenja, strpljenja… Aternative nema, još uvek. Pozdrav Pečatu, Đaji i ostalim saradnicima!

  3. Hrabar li je covjek ovaj Aleksandar Dzaja. Na prste se mogu nabrojati SRPSKI POLITICARI koji bi po ovakvoj postavki, mogli da izbjegnu epitet SVINJE. Postoji i NAJ SVINJA ili NAJ SVINJE.To su sasvim sigurno oni koji i pored svega se ne odricu EUROPSKOG PUTA,iako taj “put” odvaja KOSMET od matice, a nezaobilazna tacka mu je i sam HAG -izvor inspiracija za sve SRPSKE NEPRIJATELJE.

  4. Ova haška burleska u kojoj su tri klovna odigrala najsramniju predstavu medjunarodnog prava i još ponosna na odluku koju su doneli, vraća svet u civilizacijski ponor. Njima nije dovoljno što je Tudjman javno izjavljivao: da hrvatska nije želel rat, ne bi ga ni bilo,da se Mesić javno rugao srpskoj zemlji u opankama, da Srbi moraju biti oterani sa hrvatskih prostora, da….nema potrebe nabrajati. Oni su se rugali i sudu i ipak oslobodjeni! Šta znači da generali nisu krivi? Po tome, još je manje kriv vojnik koji je klao na terenu jer je izvršavao naredjenja. Ne, ništa tu nije sporno. U pitanju je GENOCID u najgorem obliku kao zvanična politika hrvatske. A što se tiče KEPA, jednog maestralnog operativca,čestitog,viteza u vojničkom smislu, kome je zločin stran, Australija je spremna da pogazi i svoj Ustav samo zato što je Srbin.

  5. Kad su Srbi u pitanju,ispada da su svi spremni da pogaze sve, samo da bi im naudili.Ipak, nije tako. Imamo mi brojne prijatelje u svetu, kako naše lične porodične, tako i kao nacija i država. PItanje je samo, da li uvek znamo da ih poštujemo – pa, i da li oni uvek znaju da poštuju nas?… Moram da priznam da su Rusi za mene i dalje enigma. Njihova podrška Srbiji je i dalje prilično deklarativna, za ovaj kredit od 800 miliona evra diskutovali su tri godine – pa, šta oni misle? Da jedinu braću i prijatelje na Balkanu treba da prepuste na milost i nemilost NATO-u?! Kakav je, onda, uopšte naš izbor? Valjda vide da im je NATO duboko pred granicama… Braćo Rusi, pomognite, imate i para i silu. Barem, pomognite onoliko koliko su Nemci pomogli Hrvatima. Ne morate više,bićemo zahvalni i odani!

    • Mogao bih da se složim sa Ljubinkom, jer je njen komentar sasvim dobronameran. Ona ne dovodi u pitanje naše istorijske bratske veze sa Rusijom, naprotiv, pledira za njihovim jačanjem. Ali, ona ispravno postavlja stvar: ne možemo mi da učinimo za Rusiju ono što ona, kao velika svetska sila, može za nas. Mada smo im u II svetskom ratu dosta pomogli, zaustavivši neko vreme nemačke trupe i dali im vremena da se pripreme za rat. Sada, što je Staljin verovao Hitleru, to je druga stvar. Dakle, milijarda evra je za njih, kao za Srbiju milion. Mi ništa ne tražimo na poklon (kao što je Nemačka poklonila Hrvatskoj ogromne pare da bi razbila SFRJ) – nego, samo ih molimo da ovoj novoj vlasti koja je krenula dobrim putem, omoguće malo vazduha kako bi ojačala državu, a samim tim ojačala i ruskog najvernijeg partnera u regionu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *