KRVAVI SNOVI

Piše ALEKSANDAR ĐAJA

Poseta Hilari i Ketrin u ovom trenutku Beogradu i Prištini (ma kako to zvučalo paradoksalno) poslednji je pritisak Zapada da natera Srbiju da prizna Kosovo. Ako taj pritisak izdržimo i ne pokleknemo, sa novom vlašću i mnogo jačom zaštitom naših moćnih prijatelja na Istoku,  Kosovo će zauvek ostati deo Srbije

Američki državni sekretar Hilari Klinton rekla je prošle nedelje u Prištini da je kosovska nezavisnost nesporna i da će normalizacija odnosa sa Srbijom biti ključna za privredni i društveni napredak Kosova: „Za mene, moju porodicu i za moje američke sugrađane, to je više od spoljnopolitičkog pitanja. To je lično pitanje“. Takođe, u nastavku ovog odliva emocija pred zlatnim spomenikom svome mužu Biliju u Prištini, Hilari se prisetila posete albanskim izbeglicama 1999. godine (koje je OVK isterala iz njihovih domova i naterala da se uplakani slikaju za Si-En-En): „Nisam sigurna da je bilo koji narod napravio toliki napredak u tako kratkom periodu kao ljudi na Kosovu.“ Hašim Tači je, pak, otišao tri koraka unapred u svojoj katarzi, rekavši da će Kosovo i njegovi građani doživotno (ili, do smrti, svejedno) biti zahvalni SAD-u i zemljama Zapadne Evrope za sve što su učinili za njegovu zemlju. Dodao je, međutim, da to još uvek nije Kosovo „naših snova“ (verovatno zato što njegova OVK nije uspela da ubije ili protera baš sve kosovske Srbe!)

KAD „BANDERA PROLISTA“ Da rezimiramo: Kosovo je „lična svojina“ porodice Klinton. Bivšeg predsednika Amerike i saksofoniste Bila, državnog sekretara Hilari i njihove ćerke Čelzi – koja je to postala 1999. godine, posle ratnog zločina bombardovanja Srbije i otimanja njene južne pokrajine. Nažalost, kako to često biva u životu, zbog toga nisu bili kažnjeni Klintonovi, već njihov pas Badi, koji je početkom 2002. godine podleteo pod automobil i uginuo. „Duboko smo ožalošćeni Badijevom smrću. Bio je odan drug i donosio nam je mnogo radosti. Vrlo će nam nedostajati“, izjavili su tada Klintonovi… Potresno.
Što se Ketrin Ešton, visokog predstavnika EU u ovoj krvavoj farsi o „kosovskom snu“ tiče, ona je uz Hilari, uglavnom, samo statirala, ali je, ipak, uspela da u obraćanju javnosti snažno istakne ulogu Hašima Tačija u dijalogu sa Beogradom i izrazila nadu da će ga narod i političari podržati. Kako i ne bi, kad su na Kosovu njegove „demokratske“ metode ubeđivanja nadaleko poznate! Kao što su poznati i brendovi njegovih veoma skupih odela i kravata, koja mu, što bi mangupi rekli, pristaju „kao piletu sise“. Zašto ne nosi ono što mu najprirodnije stoji, uniformu terorističke OVK, u kojoj je, kako ga Dik Marti sumnjiči, komandovao svojim „hirurzima“ za vađenje organa zarobljenim Srbima? Pa, ipak, takva opskurna ličnost ima smelosti da danas drsko izjavljuje kako je suštinska autonomija za sever Kosova „bio stari san Srbije, koji se nikada neće ostvariti“. Očigledno, „u strahu su velike (Tačijeve) oči“, jer bi pravi dogovor i istinski mir između srpske i šiptarske strane na Kosovu i Metohiji – automatski Hašima Tačija poslao tamo, gde Amerikanci i Britanci obično smeštaju svoje bivše najamnike za prljave poslove, a koji previše znaju! Što se Srbije tiče, on je i dalje na njenoj poternici, suštinska autonomija severa Kosova je, praktično, gotova stvar, dok će Tači stolicu u UN dobiti kad „bandera prolista“ ili koju godinu kasnije.
Ali, to je njegov problem i njegova sudbina, od koje ga verovatno neće zaštititi ni pomalo frapantna činjenica da je, svojevremeno, toliko „impresionirao“ bivšeg državnog sekretara SAD-a Madlen Olbrajt, da je ona odmah po povratku u Vašington tresnula pesnicom o sto predsednika SAD-a (gde li je samo Monika tada bila?) i uzviknula: „Bili, bacaj bombe na te odvratne Srbe!“

[restrictedarea]

I EU U TRANZICIJI? Da, baš na „odvratne Srbe“, kako nas je, uostalom, nazvala i u Pragu, početkom ovog meseca, kada je grupa prosrpskih demonstranata upala na predstavljanje njene knjige „Praška zima“, tražeći od nje da potpiše svoje fotografije sa Hašimom Tačijem, kao i slike NATO bombardovanja na kojima je pisalo „Oteto Kosovo“. Oni su je toliko razbesneli, da je skočila sa stolice i počela da viče na njih, nazivajući ih „odvratnim Srbima“! Razume se, zaboravila je da su „odvratni Srbi“ nju i njenu porodicu spasli od odlaska u nacistički konclogor u Drugom svetskom ratu. Da su znali kako će ih pola veka kasnije ubijati bombama sa osiromašenim uranijumom, mahali bi joj maramicom u vagonima za Aušvic i Mauthauzen!
Na kraju, šta su, zapravo, ovom posetom, Hilari Klinton i Ketrin Ešton ponudili srpskom narodu? Ako odbacimo pretnju ukidanja viza ili (za sada hipotetičnu) nekakvu novu pretnju sankcijama ili bombama, ostaje – ništa. Svima je jasno da je EU u nekoj vrsti „duboke tranzicije“ ili ozbiljne krize smisla svog postojanja. Zato Zapad u ovom trenutku igra na kartu dogovora sa Srbijom kao sa civilizovanom državom, jer smatra da će lakše od nje dobiti ustupke, nego od preduzeća za proizvodnju i promet heroina – „Republika e Kosoves“ d.d.o. Poseta Hilari i Ketrin u ovom trenutku Beogradu i Prištini (ma kako to zvučalo paradoksalno) poslednji je pritisak Zapada da natera Srbiju da prizna Kosovo. Ako taj pritisak izdržimo i ne pokleknemo, sa novom vlašću i mnogo jačom zaštitom naših moćnih prijatelja na Istoku, Kosovo će zauvek ostati deo Srbije. Pokazaće se, zapravo, da je i sam NATO, prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, „atavizam iz vremena Hladnog rata“, čije je postojanje – besmisleno.

[/restrictedarea]

6 komentara

  1. Bestidno. Licno pitanje ove spodobe bese i ubistvo Gadafija. Reakciju ste svi culi. Zamislite, njezina porodica naucila gde se nalazi Kosmet. Zaista!!!!!

  2. Imali smo svojevremeno 1999. godine veliku nesreću da se (po nas) u pogrešno vreme i na pogrešnom mestu zadesi nekoliko opskurnih osoba, takoreći,”kriplova” u zajedničkom zločinačkom pohodu na Srbiju! Pomenuta Madlen Olbrajt, “psihofizički monstrum”, zatim Hilari Klinton, jedina supruga na svetu koja je izjavila da svog muža, nakon što ju je prevario, sada voli više nego ikada, zatim samog muža, Bilija Klintona, koji je potpuno sabotirao veliku kapmpanju protiv pušenja u Americi, Tonija Blera (možda najvećeg “zlikovca među njima, koji se najglasnije zalagao za bombardovanje Srbije) premijera sa likom lutke trbuhozborca, Veslija Klarka, komandanta NATO snaga sa očima tužnog i uplašenog deteta, Havijera Solanu, bednog Klintonovskog potrčka, itd… I cela ta galerija “Dikensovih mračnih tipova”, u lečenju svojih frustracija, ubijala je Srbe!… A, danas, eto opet Klintonovke, u pratnji nekakve “grofice”, koja se namerno, izazivajući Srbe, “baca” Tačiju oko vrata i likuje o kosovskoj nezavisnosti! Šta svima njima ćovek može da poželi? Samo najgore,pa je pitanje da li je i to dovoljna kazna za zločine koje su u činili Srbima, kao i građanima Srbije i Republike Srpske!

  3. Valjda nam je većini jasno da je Hašim Tači nama najmanji problem, kao što nam nije problem ni Čeda Jovanović, koji odlazi u političku istoriju Srbije (u njen “horor” odeljak). Nama smo problem – mi sami! Još uvek niko, ni prethodna, a ni nova vlast, koju zdušno podržavam, nije jasno i glasno saopštila tu čuveni “crvenu liniju” koju Srbije neće preći u tzv. dijalogu sa Šiptarima. Osim da Srbija – neće priznati Kosovo. Naravno da neće, ali to ništa ne menja situaciju na terenu. Srbija mora konačno (ne znam da li je ti diplomatski?)celom svetu da saopšti ne šta ona neće u vezi sa KiM, nego – šta hoće! I da kada to dobije od velikih sila, onda da nastavi priču sa Šiptarima, koji su inače sasvim irelevantni u ovoj stvari.

  4. Kao i uvek, istinito, jasno, precizno i stilski perfektno. Sve čestitke i pozdrav Đaji i redakciji Pečata!

  5. Koliko čujemo i vidimo poslednjih dana, Tači je otvoreno počeo da preti Srbiji! Naravno, to radi kao i svaki terorista koji je u osnovi kukavica, jer napada uz zasede. Upravo kao što je OVK pod njegovom komandom napadala srpske civile i policajce na Kosovu, a pogotovu dok su naše vojnike bombama zasipali NATO bombarderi. Nakon ovih njegovih izjava, Dačić treba da suspenduje pregovore!… Jasno je da su Tači i njegova OVK, koja se dans zove nekakav “Kosovski zaštitni korpus”, samo gomila bednika i kukavica koji su “hrabri” samo dok imaju Amerikance iza sebe… Ali, i to će prestati i to brže nego što misle – a onda ćemo naše Kosovo povratiti samo na jedan jedini mogući način – kao što smo ga povratili i 1912 godine!

  6. mislim da klintonovi nece biti guverneri kosmeta niti ce bil u vidu totema jos dugo stojati u pristini,posto nisu posao zavrsili kako im je nalozeno morace platiti svojim sefovima,pokajace sto su ikad u tome ucestvovali, kako vreme odmice sve ce biti teze eu i amerima sa srbijom,pokusace da proture promene ustava srbije toboze zbog eu,srbija nece to progutati i ne treba,srbija mora izdrzati dok se juzni tok ne zavrsi a onda cemo biti na konju,strpljenje je od duduvog lista svilu napravilo kazu kinezi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *