КРВАВИ СНОВИ

Пише АЛЕКСАНДАР ЂАЈА

Посета Хилари и Кетрин у овом тренутку Београду и Приштини (ма како то звучало парадоксално) последњи је притисак Запада да натера Србију да призна Косово. Ако тај притисак издржимо и не поклекнемо, са новом влашћу и много јачом заштитом наших моћних пријатеља на Истоку,  Косово ће заувек остати део Србије

Амерички државни секретар Хилари Клинтон рекла је прошле недеље у Приштини да је косовска независност неспорна и да ће нормализација односа са Србијом бити кључна за привредни и друштвени напредак Косова: „За мене, моју породицу и за моје америчке суграђане, то је више од спољнополитичког питања. То је лично питање“. Такође, у наставку овог одлива емоција пред златним спомеником своме мужу Билију у Приштини, Хилари се присетила посете албанским избеглицама 1999. године (које је ОВК истерала из њихових домова и натерала да се уплакани сликају за Си-Ен-Ен): „Нисам сигурна да је било који народ направио толики напредак у тако кратком периоду као људи на Косову.“ Хашим Тачи је, пак, отишао три корака унапред у својој катарзи, рекавши да ће Косово и његови грађани доживотно (или, до смрти, свеједно) бити захвални САД-у и земљама Западне Европе за све што су учинили за његову земљу. Додао је, међутим, да то још увек није Косово „наших снова“ (вероватно зато што његова ОВК није успела да убије или протера баш све косовске Србе!)

КАД „БАНДЕРА ПРОЛИСТА“ Да резимирамо: Косово је „лична својина“ породице Клинтон. Бившег председника Америке и саксофонисте Била, државног секретара Хилари и њихове ћерке Челзи – која је то постала 1999. године, после ратног злочина бомбардовања Србије и отимања њене јужне покрајине. Нажалост, како то често бива у животу, због тога нису били кажњени Клинтонови, већ њихов пас Бади, који је почетком 2002. године подлетео под аутомобил и угинуо. „Дубоко смо ожалошћени Бадијевом смрћу. Био је одан друг и доносио нам је много радости. Врло ће нам недостајати“, изјавили су тада Клинтонови… Потресно.
Што се Кетрин Ештон, високог представника ЕУ у овој крвавој фарси о „косовском сну“ тиче, она је уз Хилари, углавном, само статирала, али је, ипак, успела да у обраћању јавности снажно истакне улогу Хашима Тачија у дијалогу са Београдом и изразила наду да ће га народ и политичари подржати. Како и не би, кад су на Косову његове „демократске“ методе убеђивања надалеко познате! Као што су познати и брендови његових веома скупих одела и кравата, која му, што би мангупи рекли, пристају „као пилету сисе“. Зашто не носи оно што му најприродније стоји, униформу терористичке ОВК, у којој је, како га Дик Марти сумњичи, командовао својим „хирурзима“ за вађење органа заробљеним Србима? Па, ипак, таква опскурна личност има смелости да данас дрско изјављује како је суштинска аутономија за север Косова „био стари сан Србије, који се никада неће остварити“. Очигледно, „у страху су велике (Тачијеве) очи“, јер би прави договор и истински мир између српске и шиптарске стране на Косову и Метохији – аутоматски Хашима Тачија послао тамо, где Американци и Британци обично смештају своје бивше најамнике за прљаве послове, а који превише знају! Што се Србије тиче, он је и даље на њеној потерници, суштинска аутономија севера Косова је, практично, готова ствар, док ће Тачи столицу у УН добити кад „бандера пролиста“ или коју годину касније.
Али, то је његов проблем и његова судбина, од које га вероватно неће заштитити ни помало фрапантна чињеница да је, својевремено, толико „импресионирао“ бившег државног секретара САД-а Мадлен Олбрајт, да је она одмах по повратку у Вашингтон треснула песницом о сто председника САД-а (где ли је само Моника тада била?) и узвикнула: „Били, бацај бомбе на те одвратне Србе!“

[restrictedarea]

И ЕУ У ТРАНЗИЦИЈИ? Да, баш на „одвратне Србе“, како нас је, уосталом, назвала и у Прагу, почетком овог месеца, када је група просрпских демонстраната упала на представљање њене књиге „Прашка зима“, тражећи од ње да потпише своје фотографије са Хашимом Тачијем, као и слике НАТО бомбардовања на којима је писало „Отето Косово“. Они су је толико разбеснели, да је скочила са столице и почела да виче на њих, називајући их „одвратним Србима“! Разуме се, заборавила је да су „одвратни Срби“ њу и њену породицу спасли од одласка у нацистички концлогор у Другом светском рату. Да су знали како ће их пола века касније убијати бомбама са осиромашеним уранијумом, махали би јој марамицом у вагонима за Аушвиц и Маутхаузен!
На крају, шта су, заправо, овом посетом, Хилари Клинтон и Кетрин Ештон понудили српском народу? Ако одбацимо претњу укидања виза или (за сада хипотетичну) некакву нову претњу санкцијама или бомбама, остаје – ништа. Свима је јасно да је ЕУ у некој врсти „дубоке транзиције“ или озбиљне кризе смисла свог постојања. Зато Запад у овом тренутку игра на карту договора са Србијом као са цивилизованом државом, јер сматра да ће лакше од ње добити уступке, него од предузећа за производњу и промет хероина – „Република е Косовес“ д.д.о. Посета Хилари и Кетрин у овом тренутку Београду и Приштини (ма како то звучало парадоксално) последњи је притисак Запада да натера Србију да призна Косово. Ако тај притисак издржимо и не поклекнемо, са новом влашћу и много јачом заштитом наших моћних пријатеља на Истоку, Косово ће заувек остати део Србије. Показаће се, заправо, да је и сам НАТО, према речима председника Русије Владимира Путина, „атавизам из времена Хладног рата“, чије је постојање – бесмислено.

[/restrictedarea]

6 коментара

  1. Bestidno. Licno pitanje ove spodobe bese i ubistvo Gadafija. Reakciju ste svi culi. Zamislite, njezina porodica naucila gde se nalazi Kosmet. Zaista!!!!!

  2. Imali smo svojevremeno 1999. godine veliku nesreću da se (po nas) u pogrešno vreme i na pogrešnom mestu zadesi nekoliko opskurnih osoba, takoreći,”kriplova” u zajedničkom zločinačkom pohodu na Srbiju! Pomenuta Madlen Olbrajt, “psihofizički monstrum”, zatim Hilari Klinton, jedina supruga na svetu koja je izjavila da svog muža, nakon što ju je prevario, sada voli više nego ikada, zatim samog muža, Bilija Klintona, koji je potpuno sabotirao veliku kapmpanju protiv pušenja u Americi, Tonija Blera (možda najvećeg “zlikovca među njima, koji se najglasnije zalagao za bombardovanje Srbije) premijera sa likom lutke trbuhozborca, Veslija Klarka, komandanta NATO snaga sa očima tužnog i uplašenog deteta, Havijera Solanu, bednog Klintonovskog potrčka, itd… I cela ta galerija “Dikensovih mračnih tipova”, u lečenju svojih frustracija, ubijala je Srbe!… A, danas, eto opet Klintonovke, u pratnji nekakve “grofice”, koja se namerno, izazivajući Srbe, “baca” Tačiju oko vrata i likuje o kosovskoj nezavisnosti! Šta svima njima ćovek može da poželi? Samo najgore,pa je pitanje da li je i to dovoljna kazna za zločine koje su u činili Srbima, kao i građanima Srbije i Republike Srpske!

  3. Valjda nam je većini jasno da je Hašim Tači nama najmanji problem, kao što nam nije problem ni Čeda Jovanović, koji odlazi u političku istoriju Srbije (u njen “horor” odeljak). Nama smo problem – mi sami! Još uvek niko, ni prethodna, a ni nova vlast, koju zdušno podržavam, nije jasno i glasno saopštila tu čuveni “crvenu liniju” koju Srbije neće preći u tzv. dijalogu sa Šiptarima. Osim da Srbija – neće priznati Kosovo. Naravno da neće, ali to ništa ne menja situaciju na terenu. Srbija mora konačno (ne znam da li je ti diplomatski?)celom svetu da saopšti ne šta ona neće u vezi sa KiM, nego – šta hoće! I da kada to dobije od velikih sila, onda da nastavi priču sa Šiptarima, koji su inače sasvim irelevantni u ovoj stvari.

  4. Kao i uvek, istinito, jasno, precizno i stilski perfektno. Sve čestitke i pozdrav Đaji i redakciji Pečata!

  5. Koliko čujemo i vidimo poslednjih dana, Tači je otvoreno počeo da preti Srbiji! Naravno, to radi kao i svaki terorista koji je u osnovi kukavica, jer napada uz zasede. Upravo kao što je OVK pod njegovom komandom napadala srpske civile i policajce na Kosovu, a pogotovu dok su naše vojnike bombama zasipali NATO bombarderi. Nakon ovih njegovih izjava, Dačić treba da suspenduje pregovore!… Jasno je da su Tači i njegova OVK, koja se dans zove nekakav “Kosovski zaštitni korpus”, samo gomila bednika i kukavica koji su “hrabri” samo dok imaju Amerikance iza sebe… Ali, i to će prestati i to brže nego što misle – a onda ćemo naše Kosovo povratiti samo na jedan jedini mogući način – kao što smo ga povratili i 1912 godine!

  6. mislim da klintonovi nece biti guverneri kosmeta niti ce bil u vidu totema jos dugo stojati u pristini,posto nisu posao zavrsili kako im je nalozeno morace platiti svojim sefovima,pokajace sto su ikad u tome ucestvovali, kako vreme odmice sve ce biti teze eu i amerima sa srbijom,pokusace da proture promene ustava srbije toboze zbog eu,srbija nece to progutati i ne treba,srbija mora izdrzati dok se juzni tok ne zavrsi a onda cemo biti na konju,strpljenje je od duduvog lista svilu napravilo kazu kinezi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *