Комунизам је Хрватима дао што никоме није

Деценијама се и у Београду и у Загребу избегава отворена расправа о томе шта је комунизам донео народима бивше Југославије, пре свега Хрватима и Србима, какве је трагове и дарове ту оставио, а разлог бежања од ове приче лежи у истини да никоме на свету комунисти нису подарили такве благодети као Хрватима

Свака расправа о томе шта је комунизам иза себе оставио на Балкану, посебно на простору бивше Југославије, сведе се на слатко сећање на миран и стабилан живот, ослобођен страха за егзистенцију, будућност деце, стан, храну… или на причу о тоталитарном систему који је затварао и убијао своје противнике, прогонио њихове породице и пријатеље.

БЕЗ ЈАВНОГ РАЧУНА У обе поставке има истине, али ниједна од њих није у целини тачна. Онај лагодан живот није био такав све време трајања комунизма у СФРЈ, вежемо га највише за једну деценију, и имао је своју високу цену која је дошла на наплату. Што се репресија тиче, било их је, али оне се, не рачунамо ли Голи оток, не могу ни успоредити са мерама које су, чувајући власт, примењивали комунисти у Румунији, Бугарској, Пољској, Мађарској…
Али, у оваквим и сличним расправама никада се не прави рачун шта је комунизам добро донео народима Титове Југославије; како су у свему томе појединачно прошли Срби, Хрвати, муслимани, Словенци…Ово је тема симпозијалних оквира, заслужује документарне серијале, томове књига, па ћемо се овде задржати само на основним чињеницама из којих је савршено јасно да су Хрвати једини народ на свету који је од комунизма профитирао, у готово запањујућој мери.
Док је другим народима ова идеологија разарала њихове националне државе, дробећи их или утапајући у некакве веће, мултинационалне форме, Хрвате је комунизам најпре извукао из крвавог оклопа фашизма, опрао од сваке одговорности, из мемљивог подрума поражених у Другом светском рату преместио на страну победника (раме уз раме са Србима, Русима, Енглезима), а онда им у завршници дао националну државу, са пределима (Далмација, Славонија, Истра, Барања) који никада нису били хрватски, чак ни у регионалном смислу, унутар аустријског, касније аустро-угарског царства. Само захваљујући комунизму, хрватским и српским комунистичким лидерима, Хрватска је данас држава са 4.400 километара обалне морске линије, међу најлепшим на свету, док Србија нема ни километар приступа отвореном мору.
Због чега се, рекох горе, до сада није правио јавни рачун шта је народима бивше Југе донео и подарио комунизам? Због Хрватске и Србије. Хрватској је био издашнији од ујака из Америке, а Србији и Србима донео територијално комадање и етничко чишћење.
После свега што се Србима догодило последњих деценија, свих зала и несрећа проистеклих из Југославије, онакве каква је направљена у Јајцу, 1943. године, у Београду још увек, на политичкој, медијској и културној сцени, врло снажан утицај имају особе чији је мозак преливен комунистичким шлагом и ту лежи одговор на многа питања у вези са комунизмом код Срба и Хрвата. Чврста српска позиција ни данас није успостављена. Српским јавним мњењем још управљају они којима је Сплит дражи од Чачка, Ровињ од Голупца, а шкампи од димљене вешалице. Црна вина да не спомињем.

[restrictedarea]

ХРВАТСКА КОМУНИСТИЧКА ЉЕВИЦА Оно што не смеју да ураде Срби, урадио је један Хрват, свеучилишни професор. Зове се Бранко Дубравица. Полазећи од чињенице да је све завршено, држава успостављена (са протеривањем готово свих Срба), границе међународно признате, са пропусницом за Европску унију у џепу, дакле отклоњене све могућности било какве ревизије на терену, Дубравица је пре одређеног времена, на једном научном скупу у Загребу, у излагању насловљеном са „Хрватска љевица и хрватска нација“ врло сажето и јасно побројао све оно што је комунизам дао Хрватима. Он то зове „хрватска комунистичка љевица“ и набраја добитке. Идемо редом, по Дубравици:
– Хрватска комунистичка љевица успела је да спречи рестаурацију Краљевине Југославије, односно да онемогући краљу Петру Другом повратак на државни престо.
– Успела је да на чело југословенске државе доведе Хрвата по рођењу, Југословена и интернационалисту по осећању, Јосипа Броза Тита, који је био врло успешан у обрачуну са предратним великосрпством.
– Успела је да стане у одбрану хрватских националних интереса, да предводи борбу против фашистичке окупације и створи властиту оружану силу.
– Хрватска комунистичка левица успела је да поврати просторе који су после Првог светског рата припали Италији; Истра, Ријека, Задар, Црес, Лошињ, Ластово.
– Успела је да прикључи Барању Хрватској, иако се Барања пре тога није налазила у саставу ни Бановине Хрватске, ни Независне Државе Хрватске.
– Успела је да сруши режим и власт Независне Државе Хрватске.
– Пошло јој је за руком да прогласи Хрватску републиком и донесе њен први устав, створи правну претпоставку која је гарантовала равноправност Хрватске као једне од шест федеративних јединица унутар друге Југославије.
– Хрватска комунистичка левица обновила је рад хрватског Сабора.
– Успела је да хрватски народ уврсти у ред водећих антифашистичких народа поробљене Европе, у Другом светском рату, чиме је свету показала да уз пропалу профашистичку политику НДХ није стајала већина хрватског народа.
Ту се професор Дубравица зауставио, мада је било основа да настави, али и ово признање је вредно хвале. Разуме се да аутор горњих поставки није био искрен до краја, посебно у делу кад говори о борби хрватског народа против фашизма, о оружаној сили антифашистичког покрета на тлу Хрватске и доприносу Хрвата том покрету.

ДВЕ ПОКРАЈИНЕ, ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ… Пре свега Хитлер је међу највернијим савезницима имао Хрвате, односно Независну Државу Хрватску, док је антифашистички покрет на простору Хрватске био покрет Срба. Бројчано, Хрвата је ту било занемарљиво мало, углавном на позицијама команданата и политичких комесара, што је посебна и веома интересантна тема. До пред крај 1943. године, партизанске јединице у Хрватској биле су састављене од Срба у процентима и преко 90 одсто. Тек после капитулације Италије, када је било извесно да се Хитлерова армада котрља низбрдо, почело је масовније прикључивање Хрвата партизанским јединицама, а и то као последица смишљене и вредно спровођене акције хрватских комуниста који су знали да Хрватској и Хрватима по окончању рата прети међународна изолација и посебан статус у Европи – какав је имала Немачка све до 1990. године.
Уосталом, није тајна да је амерички председник Рузвелт, добивши информације каква је суштина Независне Државе Хрватске и колико је Срба и Јевреја ликвидирано у тој држави, предлагао да се Хрвати као народ ставе под међународну контролу. Одустао је после интервенције Черчила који је, протежирајући Тита и његов покрет, пренео причу својих официра из Титовог штаба, да на тлу Хрватске, односно НДХ делује снажан хрватски антифашистички покрет, са десетинама хиљада бораца. Сакрио је податак да су борци били Срби. Савршено одиграна игра хрватских, али и српских комуниста, јер код српских комуниста увек је доминирала борба против свега што је српско. Уосталом, то је био основ Програма Комунистичке партије Југославије.
У данашњој Хрватској, а тако је од дана оснивања Туђманове државе, нико више и не спомиње истину о антифашистичкој борби на тлу Хрватске. Срба у тој причи одавно нема. Тек повремено, узгред, неко спомене да су партизански покрет са Хрватима чинили и Срби. Сви ћуте и скривају истину, укључујући Милорада Пуповца и Београд. За двадесетак година, када умру или заћуте они који још имају снаге, воље и храбрости да говоре о свему овоме, спомињање Срба у причи о антифашизму у Хрватској сматраће се провокацијом и инцидентом.
А шта су српски (и црногорски) комунисти „дали“ Србији и Србима? Две покрајине, етничко чишћење Срба са Косова и Метохије, физичку ликвидацију српске интелектуалне, пословне и научне елите 1945. године.
Колико су хрватским комунистима у прохрватској и антисрпској работи помогли другови из осталих делова државе сведочи епизода из времена коначног утврђивања међурепубличких граница. Тада је Милован Ђилас великодушно поклонио Барању Хрватској иако, како то тврди и професор Дубравица, та област никада није припадала Хрватској. Дао је тада Ђилас Хрватима и целу Бачку, али је реализацију те идеје у последњи час спречио Вицко Крстуловић из Сплита.
Ђилас се истакао и за време Другог заседања АВНОЈ-а. Тада је, према сведочењима присутних, на једном од састанака бурно реаговао када је Моша Пијаде скренуо пажњу да би и Срби у Хрватској, на простору Крајине, требало да добију своју аутономију, да и Хрватска има једну аутономну покрајину. Ђилас је Пијаду назвао српским националистом, нашта га је овај послао у мајчину. Свеједно, Србија је добила две покрајине, Хрватска ниједну.

[/restrictedarea]

18 коментара

 1. Odmah prekinuti saradnju sa Haškim sudom, prekinuti približavanje EU ,otkazati konferenciju u Beogradu dosta je puzanja. Kakva pljuska Nikoliću, Dačiću i ostalima koji nastavljaju politiku EU nema altrnativu mada smo zbog tog smenili Tadića. Koja crna Evropa koji ulazak u društvo koje je podržalo i pomoglo organizirati etničko čišćenje Srba iz Republike Srpske Krajine i njezin nestanak ? Ti divni europljani pomogli su Hrvatskoj proterati 250 000 Srba i oko 150 000 Jugoslovena ( prikrivenih Srba komunista ) iz Hrvatske. Vatikan i EU su pokrovitelji a Gotovina, Markač i ostali izvršioci koji su na kraju i nagrađeni za etničko čišćenje. Kako će sada Nikolić i Dačić nastaviti sa pristupom u EU protiv volje većine revoltiranih građana Srbije ? Tko god pomene ulazak u EU i njihove ucene ,uslove treba odmah dati ostavku Srbiju okrenuti državama BRIK-a i Rusiji.

 2. Šta mi Srbi imamo od svih tih putovanja ako politika koju je vodio Tadić EU nema alternativu teče i dalje kao da je on na vlasti. Umesto da se okrenemo državama BRIK-a i Rusiji i odbacimo EU i američke ucene.Vojnici EUROFOR pretukli devojku u Banjaluci, pucaju po Srbima civilima na Kosovu, pomogli su genocidom i etničkim čišćenjem uništiti Republiku Srpsku Krajinu. Žele nam oteti Kosovo, Vojvodinu i Rašku oblast, dok EUROFOR tuče Srbe po Banja Luci bez kazne i kako hoće a o tome šute i Dodik i Nikolić mi smo kolonija zapada a svi imaju nešto protiv Rusa. Naš narod se ništa ne pita gura se na silu u zajednicu koja propada a nama nameće ucene za koje ništa ne dobivama pa dokle više ?

 3. Od porazenog naroda kako u Prvom tako i u Drugom svetskom ratu uz pomoc komunista najvecim delom Srba komunista(u to vreme Krcun,Kapicic,Rankovic,i ostala “bratija,a danas su to Ceda Jovanovic,Canak,zuti kartel komplet,Draskovic,Jugovic,i mnogi nazalost)proglaseni i prebaceni na stranu pobednika,a sve zarad nekakvog nakaznog bratstva i jedinstva i jugoslovenstva!A oni,krvati,od prvog dana te zajednicke drzave joj radili o glavi!Kada su pre nekih 50 godina pravi Srbi ukazivali sta se radi i sta ce se dogoditi,bili su hapseni i zatvarani kao velikosrbi,i to upravo od svojih Srba ponajvise!Tako bi isto danas Ceda Jovanovic,Canak,zuti kartel i ostala bulumenta radili samo zarad bratstvaa i jedinstva,a po nalogu fasista iz amerike i evrope,i nezaobilaznog vatikana!

 4. Poštovani gospodine tačno.Ali moramo se vratiti u 1918 kada su naši srpski političari posle onog pogroma Srba napravili najveću grešku od postjanja SRBA.U današnje vreme kada Italijan sudija Pokar brani pravo na istinu isto onako kao što su Italijanski fašisti branili SRPSKI narod od ustaške nemani ujedinjene sa crkvom.Moji preci su (poginuli) kao partizani preko Sremskog fronta i sve do Trsta terali Ustaše i Fašiste.Tako su i proterali i Italijane iz Istre.I sve zarad brastva,zaboravili su i Sremski front gde je Tuđman rekao da se tu branila Hrvatska,zaboravili su i Jasenovac,zaboravili su sve.A Hrvatisu imali jasan cilj.Nadam se daće napokon Srbi iz ovog zla izvući pouke.A mojaje neveruj nikada Hrvatskim političarima. Lično se izvinjavam Italijanima što smo učestvovali u proterivanju njihovog naroda iz Istre.Srbi nikada više neće imati ništa sa Hrvatima…

 5. Ja tvrdim da je SRPSKI KRALJ KARADJORDJEVIC dao Hrvatima sto niko na svetu nije: nakon ujedinjenja jednostavno im je POKLONIO teritorije koje su vekovima smatrane srpskim. Tito tu nista nije kriv. On, kao nad-nacionalni vladar nije mogao da ispravlja “krivu Drinu” koju je ostavio SRPSKI KRALJ. Taj kralj se od 1918 pa nadalje ni jedan put nije setio da preinaci svoju odluku i ostao je pri stavu da te teritorije treba da budu Hrvatske. Mislite o tome kad se strasno zaklinjete na vernost “kralju i otadzbini”.

  • …@,u to vreme i kralj i Nikola Pasic su se vodili mislju i idejom da treba ujediniti ova dva naroda,jer su od Srba zapadni politicari politikom njihovom napravili dva naroda!S obzirom da hrvati nisu pre toga iskazivali neprijateljstva prema Srbima bilo je logicno(kazem u to vreme i u tim okolnostima)da se ta dva naroda povezu!Naravno da je danas lako govoriti posle svega sto je bilo da je to bilo kobno po Srbe!Ali su zato partizani,komunisti,posle Drugog svetskog rata imali priliku da isprave kralja,ali ne nego nam na celu sa Titom poturili preko do bola naivnih Srba bratsvo i jedinstvo,a “bistroumni” tadasnji Srbi naseli na tu glupost!Ja ne mogu biti brat sa katolicima,muslimanima,mogu biti brat samo sa pravoslavcima,muslimani sa muslimanima su braca,kao i katolici sa katolicima!A da se postujemo…..pa naravno da mozemo i treba da se postujemo,ako je ikako moguce,a ako nije onda ledja u ledja i dovidjenja!A taj kralj i ta otadzbina su oslobodilacka vojska Prvog svetskog rata,i slava im i hvala im!A gde su nas doveli partizani i komunisti…..zar je potrebno tupiti zube o tome?Kome nije jasno nema mu pomoci!

  • …@ jos da dodam,ja sam shvatio,mozda gresim,da stitis Tita i njegovu “politiku”!Mozda taj Tito nije mogao da ispravlja “krive Drine” kralja,mogao je u velikoj meri ali ipak nije,ali je zato podelio Srbiju na tri dela,hrvatsku nije iako je npr Dalmacija starija i od same hrvatske,zato je dizao ustanak u Srbiji,a ne u njemu miloj hrvatskoj da ne bi bilo i tamo 100:1 ! I na kraju stvarno Tito i nije kriv za sve to,nego Srbi komunjare tipa Krcun,Kapicic,Minic,i ostali srpski otpad,otelotvoren danas u Cedi Jovanovicu,Canku,Kandickoj,Liht,Bisercici,i ostalim srpskim zlotvorima !

 6. Šta čeka ova ” nova ” srpska vlast Nikolić, Dačić i ostali sa optužbama za veleizdaju Srbije protiv Čedomira Jovanovića, Nenada Čanka, Kandićke,Lihtl, Pešićke, Biserko i ostalih izdajnika. Šta se srpski narod nasilno gura u EU koja nas ne želi a niti narod ne želi EU.

 7. Još jedan glup potez nesposobnih srpskih političara razgovor premijera sa nepriznatim predstavnicima nepriznate države Kosovo znači samo jedno njezino priznanje. Isto tako tehnička saradnja s Hagom ? Potpuni prekid suradnje isto stop ucenama EU , Srbija ne želi u EU.Neprijatelja treba postovati. Hrvatski narod sa svojim predsednikom je postigao veliki uspeh. Proterali su preko 600.000 Srba sa njihovih vekovnih ognjista. Okupirali su preko 29.000 kv.kilometara srpske zemlje. Ta srpska zemlja se nekada zvala Vojna Krajina. Carnojevici su platili zlatom Slavoniju. Hrvati su se uz pomoc Vatikana, EU i SAD-e izborili za zivotni prostor, za teritoriju koja ima veliku vrednost i omogucava nacionalnu ekspanziju. Junacki Srbi su vekovima ginuli i branili svoja ognjista. Danas vise nema Srba koji su spremni zivotom da brane svoje porodice i ognjista. Preziveli su geni kukavica i podanika. Veoma mali broj Srba pati i boluje za izginulim junacima i izgubljenim vekovnim teritorijama. Taci pre neki dan rece da ce nam biti veliki beogradski pasaluk. Verovatno da ima malo cestitih i junackih Srba i za taj pasaluk. Hrvati treba da nam budu uzor kako se brani i siri drzava.

  • Svi Srbi treba da se presele u Srbiju i da se spremamo za odlucni dan,isto kao sto se i srpska vojska povukla za vreme Prvog svetskog rata,i po oporavku vratila i zavrsila posao,a tu nakazu od “drzave” ni pod kojim uslovima priznati,jer ako je priznaju onda je gotova stvar!

   • Svi Srbi da se presele u Srbiju?! Onako, odobrovoljno? Nakon ’90 -tih? O cemu pricas covjece? Ko su ove dileje koje su ti dale pluseve? Vecu glupost nisam cuo otkad sam se rodio!

    • Posto si cuo “glupost” daj ti reci nesto pametno,pa da se uverimo da smo i mi dileje!Pa da su ostali “covjece” u krvatsku danas ne bi ni trecina bila ziva,bistrino!Tako ce im biti i na Kosovu i Metohiji,mada ih skoro svakodnevno ubijaju i bacaju im bombe po dvoristima,unistavaju imovinu,….!Hoces reci da je srpska vojska nakon sto se povukla iz Srbije u Prvom svetskom ratu i vratila u Srbiju i zavrsila posao kako treba napravila gresku!?Bolje se je i povuci i spremiti se za povratak nego cekati smrt skrstenih ruku,tu gde te niko ama bas niko ne stiti,a i onaj koji bi te stitio ni njemu to nije dozvoljeno!Ili…?

 8. To je potpuno tacno ! Za vreme SFRJ hrvati i slovenci su prosto bili favorizovani ! Da podsetim da su se iz Srbije citave fabrike preseljavale tamo ! Srbiji je oduzimano , a hrvatskoj je davano ! ? Gledano sa ove vremenske distance, prosto je neverovatno sta se radilo…! ? Malo ljudi zna recimo to da su bukvalno sve turisticke agencije u hrvatskoj i sloveniji nastale od poslovnica beogradskog ” Putnika ‘ ( i dubrovacki ” Atlas ” i ” dalmacija-turist ” iz Splita i “Kvarner-expres ” iz Rijeke i “General-turist ” iz Zagreba itd i slovenacki ” Kompas ” itd ). “Putniku ” su jednostavno dekretom oduzete te poslovnice i od njih napravljene nove agencije u hrvatskoj …( ! ? ) Mnogi ljudi ne znaju da su se ogromna sredstva “diskretno prelivala ” iz Srbije u hrvatsku 60-ih i pocetkom 70-ih godina i da su upravo od tih sredstava izgradjeni mnogi hoteli po Dalmaciji, dubrovackoj rivijeri , kvarneru i Istri…( ! ? ) . Samo jedan tadasnji visoko rangirani komunista iz Srbije se “usudio da postavi to pitanje ” i onako ” da insistira na cistim racunima ” i odmah je bio smenjen sa svih funkcija…! ? ( Marko Nikezic ) Odmah potom je doslo i do ” sece knezova ” i tada su smenjeni mnogi ugledni rukovodioci u Srbiji , a sve uz veliku dreku o ” veliko-srpskoj hegemoniji ” o “obracunu sa anarho-liberalima ” o ” obracunu sa tehno-menadzerima ” itd Ogromna sredstva su se prelila iz Srbije u hrvatsku… To je prakticno bila prava kradja i nezabelezena pljacka a sve u reziji tadasnjeg CK . SKJ Tita i Saveznog izvrsnog veca. Mnogi ljudi ne znaju dasu recimo hrvati i slovenci preko svojih ljudi u tadasnjem SIV-u “isposlovali ” da se napravi carinska barijera u pogledu uvoza camaca , jahtica i stabilnih i vanbrodkih motora zato da bi se zastitio sloenacki “Tomos “i ” elan ” kao i hrvatski rijecki ” torpedo ” “Kvarner-plastika” i jos nekoliko manjih proizvodjaca. Tada su se zbog toga gotovo povukli cak i strani proizvodjaci poput “DZonsona ” , “Krajsler-marine “, “Merkjurija ” itd. Vrhunac te neverovatne price je bio kada su ti isti krajem 80-ih “isposlovali ” ( U CK i u SIV-u ) da se beogradskom DMB-u (21.maj Beograd ) zabrani da proizvodi vanbrodske motore (bila je tek zapoceta pred-serija )a i da se po mogucstvu zaustavi saradnja DMB-a sa italijanskim ” Lombardinijem “(stabilni brodski motori ).I u inostranstvu su bili delili SFRJ na ” zonu A ” i na ” zonu B ” … To i takve stvari su se desavale sve do samog kraja jugoslavije…do samog raspada! Za vreme vlade Ante Markovica kovnica novca je izdala “nove novcanice ” (stampane u ofset tehnici ) a “na intervenciju odozgo ” Beo-banka, Invest-banka , Jugo-banka, Beogradska banka morale su da hrvatskim firmama i slovenackim firmama da daju devizne kredite u tadasnjim nemackim markama i dolarima (devize, cvrsta valuta ). Dakle,devize , cvrsta valuta …to se “ispumpavalo i odnosilo “iz Srbije tamo kod njih , a “novi dinari ” (stampani u ofset tehici…bezvredan papir ) su ostajali u Srbiji…( ! ? )To je sve islo “uz blagoslov saveza komunista jugoslavije ” i “nasih srpskih komunista “(propraceno polupijanim volovskim pogledima) Mala je ovo rubrika da stane u nju sve ono sta se radilo i da se prikaze koliko je komunizam toga oduzeo Srbiji i srpskom narodu a sta je sve dao hrvatima…( ! ? ) Ah , da…glavni problem u Srbiji je i dalje savez komunista jugoslavije…koji je u medjuvremenu ” recikliran i prepakovan ” u svim politickim strankama, svim drzavnim agencijama,svim “nevladinim organizacijama “, a tu se vec odavno pojavio i njihov “podmladak” (druga i treca generacija ). Blago nama…ali to ipak nece moci tako beskonacno… Oko toga jednostavno mora da se “povuce crta ” i tome ce morati da dodje kraj ! Sada je vec duze vreme u pitanju prakticno goli opstanak nacije…( ! ? )

  • Bravo za komentar!Cim se neprijateljima Srba ucini kako nemaju argumenata za neke njihove neljudske radnje odmah se pozivaju na “velikosrpstvo”!Tu mantru su dobro savladali!Pa se pitam koliko to malosrbin bih trebao biti da bi oni bili zadovoljni?Cim im se otkriju lazi i malverzacije oni se uhvate velikosrpstva!Stara poznata prica!Nego je ovo domace zlo gore od spoljnjeg!

 9. Hvala Zorbas… Citam i neke Vase komentare za koje se takodje moze reci bravo za komentar !

  • N.Zoranovic@ nisam mogao imati boljeg ucitelja od rodjenog oca!Svemu me on posavetovao,iako nije vise medju zivima!Hvala njemu!Nema istinitije istorije od zive istorije i jos uz nju kad ti dokaze,primere navede i pokaze!Samo oni koji pasu travu to ne bi mogli shvatiti,i naravno neprijatelji Srba,mada je to u stvari potpuno ista druzina!Pozdrav Vama!Bog neka cuva Srbiju i sve istinoljubive i miroljubive ljude celog sveta,a agresore neka pomiluje i oprosti im ako se iskreno pokaju! To Bog zna,a ja mu se niti mogu niti zelim mesati u posao!

 10. @ mi Srbi-autoi i komentatori
  A sad,
  – Srbi naseljavaju dobar deo Jadranske obale, Slavoniju, Vojne
  Krajine, deo Makedonije, pored Bosne, Hercegovine, Crne Gore i
  Srbije, …, “n’est pas?”
  – Knezevina pa Kraljevina Srbija (pod Obrenovicima)oko 75 godina
  ne vojuje na oslobodjenju srpskih zemalja (osim ako se rast bogatstva Obrenovica ne racuna u …);
  – Zrtve (strasne, vec smo pominjali) I sv, rata, bacili smo pod
  noge “braci Hrvatima”;
  – U SHS i Kraljevini Jugoslaviji, “ujedinjenje” je donelo vecu
  teritoriju novoj dinastiji, da brze stice i uziva, gde god im se
  svidelo. Srbi su bili u vecini, a kome u korist? Ko je od Srba
  “gore” prstom mrdnuo, kad nije bila tajna o osnivanju Ustasa sa
  programom, napisanim skoro 50 godina pre “ujedinjenja”? Sokiramo
  se u XXI veku, kad (neki) saznaju da je Ante Pavelic bio i sa MI6.
  – Period 41-45 iako smo “prezvakavali”, jednog izdizemo iznad svih
  Srba i ubedjujemo se u “marso-komuniste” (“ma ne, nismo mi to” )
  – U “novoj” Jugi, bilo nas je, Srba, preko 14 miliona od 24 m.
  Pa sta? Bili smo manjina ili ?
  [Da se izgradi fabrika fine hartije u Sloveniji, glasali su srpski
  direktori (u Komori, ne u CK). Da je izuzetak, ne bih pominjao.]
  – Hrvatska i Slovenija izgradjuju svoje drzave od 1974. Republika
  Srbija je “spavala” a gde nam je drzava danas, manje vise znamo.
  Medjutim, bilo bi nam korisnije da shvatimo ko je vrata otvarao,
  posluzivao obiljem, zasipao poklonima, vec 100 godina, a ko uzimao. “Politicari” Srbije, “elita”, i dalje im daju, a oni, sto
  ne bi uzeli. Zar je tajna, koliko Srba hrli leti da im da (i laku,
  narodnu i tesko stecenu, paru)?
  Sta se danas desava?
  Ako ocenjujemo po rezultatima tamo i u Srbiji, mozemo li poreci
  da ne dajemo, direktno i indirektno , i dalje.
  [Prohodao sam, srecom pre “saveznickog” bombardovanja 44-e, a
  jos uvek vidim i cujem.]
  Srboljub Savic

 11. Време нас гази док један другом придике држимо.Давно смо државу
  изгубили СРПСКОМ ПОЛИТИЧКОМ ГЛУПОШЋУ. Војска је створила државу
  а политичари раскућили. Хрвати су знали шта желе и то су остварили. Њих се нетиче Јасеновац, Јадовно јер Срби комунисти
  нису били достојни српског имена они све радили да се то часно
  име АНАТЕМИШЕ због ВЛАСТ И СЛАСТИ. Дали су ови бољи од предходних
  власти како раде нису можда се прену у задњи моменат а мислим да
  је ПЕТ ДО ДНАЕСТ ШАМАР ИЗ ХАГА ТРЕЗНИ пијане ЕВРОПЕЈЦЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *