KLOPKA EU TEST ZA VLADU

BEOGRAD, 05. novembar 2012. (FoNet) – Uspeh vlade zavisi od toga da li će moći da iščupa državu iz klopke u koju nas je, uz pomoć prethodne vlasti, uvukla Evropska unija – da evropske integracije služe kao sredstvo pritisaka za razgradnju i osiromašenje države, izjavio je predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica u intervuju Večernjim novostima.

Evropska unija je zloupotrebila poverenje građana Srbije i neposredno radi na stvaranju nezavisnog Kosova, a u prvih sto dana rada vlade nisam video odlučnost i volju da se ta agonija prekine, istakao je Koštunica.

Predsednik DSS je, međitim, dodao da je nova vlada pokazala i pozitivne strane – od borbe protiv kriminala i korupcije do zaustavljanja ”pogubne politike da EU nema alternativu”.

Prema rečima Koštunice, prvi utisak je da u 100 dana nije učinjeno dovoljno da se raskine sa politikom bivše vlade. EU je nastavila da uslovljava Srbiju etapnim priznavanjem Kosova, a cena koju Srbija mora da plati da bi ušla u EU je odustanak od Kosova i to je sad svima jasno.

Zato Srbija mora da se okrene očuvanju državnih i nacionalnih interesa, kaže Koštunica i ističe da je neophodno suspendovati SSP koji nanosi ekonomsku štetu, proglasiti političku neutralnost i staviti tačku na evropske integracije.

Govoreći o najavljenoj platformi za pregovore sa Prištinom, Koštunica kaže da se mora jasno isključiti svaka igra EU sa teritorijalnim integritetom Kosova.

Ili se poštuje teritorijalni integritet Srbije ili teritorijalni integritet Kosova. Jedno drugo isključuje. Nužno je da Srbija jača institucije na Kosovu, a ne da ih ukida kako traži Brisel. EU se toliko pokazala kao pristrasna, da je postala nepoželjna i zato se pregovori moraju vratiti u okrilje SB UN, istakao je Koštunica.

On ističe da pregovori o statusu, na čemu insistira premijer Ivica Dačić, ne mogu da se vode u okvirima koje nameće EU, već samo sa nepristrasnim posrednikom, kakav je SB UN.

Koštunica je podržao borbu vlade protiv korupcije, ali je upozorio da je prelomna tačka u tome afera sa prisluškivanjem najviših državnih funkcionera.

To je krajnje ozbiljno pitanje. Afera je došla posle pokušaja da se uđe u trag ozbiljnoj korupciji u zemlji. Država sada mora da zaštiti svoj pravni poredak i da pokaže da je zaista država. Potrebno je podržati onaj deo policije koji je voljan da se sa korupcijom i kriminalom obračuna do kraja, rekao je Koštunica.

Predsednik DSS je ukazao da je veoma važno da u Beogradu dođe do smene vlasti i naglasio da stranka na čijem je čelu neće sarađivati sa Demokratskom strankom ni ukoliko njen predsednik postane Dragan Đilas.

DS je ušao u kadrovsku, organizacionu i tehničku transformaciju. Kad je reč o politici, ostali su potpuno ista stranka i ne vidim mogućnost za saradnju sa njima ni posle promene predsednika, istakao je Koštunica.

3 komentara

  1. Molim moj srpski rod da svaku reč koju izgovori ili napiše Gospodin VOJISLAV KOŠTUNICA slušaju i čitaju sa posebnom ,pažnjom!!!,a o tome i kasnije razmišljaju.Kada bi moj narod ozbiljno shvatio moju molbu znao bi da jedino gospodin Koštunica i DSS mogu da spase SRBIJU ,jer je samo njima bitnija Srbija od ličnih interesa.Oni su prava ELITA SRBIJE!!!!

  2. “Drzava sada mora da zastiti svoj pravni poredak i da pokaze da je prava drzava”!!!Kada Cedo Jovanovic iz parlamenta bude SPROVEDEN u zatvor – kada mu drustvo u zatvoru budu pravili Natasa Kandic , Sonja Biserko, Light…………..i slicni, kada Boris Tadic , Mirko Cvetkovic, Ivica Dacic, Vuk Draskovic i mnogi drugi budu odgovarali za V E L E I Z D A J U…….kada stranci vise ne budu birali VLADU SRBIJE, kada DIGNITET postane sastavni dio DNK onih koji predstavljaju SRBIJU,Kada se bude jasno i glasno bude reklo da SRBIJA NE ZELI U OVAKVU E. U. …………….tada ce SRBIJA poceti da bude i PRAVA i NORMALNA DRZAVA…..

  3. Slazem se.
    Uostalom Kostunica je vec spasao Srbiju Ustavom koji je donet dok je on bio predsednik vlade. Da nije tako vec nas ne bi bilo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *