General pukovnik prof. dr Leonid Ivašov – Trgovati Kosmetom isto je što i prodati Bogorodicu Kazansku

Srbi danas shvataju da bez Rusije ne mogu preživeti kao Srbi. A i Rusija u 21. veku kao civilizacija neće moći da opstane bez svojih prijatelja Srba, Belorusa i Ukrajinaca

Srbija predstavlja deo opšteg duhovnog prostora. Ona je naš saveznik koji se suprotstavlja agresiji, kulturi smrti. A Rusija se bori za pošten svet i to isto želi i vašoj zemlji. Prijatelji moraju da se sakupljaju. Setimo se kineske izreke:„Sakupljaj prijatelje, a neprijatelji će sami doći.“ Mislim da i Srbi danas shvataju da bez Rusije ne mogu preživeti kao Srbi. A i Rusija u 21. veku kao civilizacija neće moći da opstane bez svojih prijatelja, kao što su Srbi, Belorusi, Ukrajinci i Bugari“, kaže u razgovoru za „Pečat“ general prof. dr Leonid Ivašov.

To znači da se Srbija uklapa u doktrinu ruske politike bazirane na odbrani suvereniteta malih naroda?

Danas se svet veoma mnogo promenio. Sve je pretvoreno u jedinstveno globalno polje koje predstavlja osnovu budućeg razvoja. Pojedine države ne mogu da opstanu samostalno na ovim prostorima i zbog toga vodimo procese kao što je preporod civilizacije, svetske kulturne civilizacije. Prvo je Kina ujedinila sve Kineze u jednu državu, Indija razvija svoju civilizacionu osnovu, procesi civilizacije na bazi integracija se primećuju u Južnoj Americi, Evropa pokušava da stvori integracionu civilizaciju koja bi se razlikovala od Amerike, a i Rusija je pristupila formiranju dve matrice evroazijske civilizacije. To je pravoslavno-slovenska i druga, evroazijska matrica. Putin je u oktobru 2011. objavio novi vektor kretanja Rusije, evroazijski vektor. I danas se formiraju ove dve matrice.

Izborom evropske, Srbija gubi pravo na učešće u drugoj carinskoj uniji. Koje su prednosti Evroazijske u odnosu na Evropsku uniju?

Evroazijski pristup se formira na bazi pomenute dve matrice, pravoslavno-evropske i evroazijske, i na taj način mi pokušavamo da uskladimo rusijanski islam i pravoslavno slovenske narode. Još je slavenofil Nikolaj Danilevski 1869. godine pisao o potrebi stvaranja sveslovenskog saveza. On je pisao da takav savez ne bi bio pretnja nijednoj drugoj civilizaciji, niti ijednoj drugoj državi. Takav savez predstavlja suprotstavljanje principu nasilja i bezduhovnosti. Osim toga razmatramo mogućnosti formiranja velikog kontinentalnog saveza na bazi šangajske organizacije i saradnje. Mi to zovemo Evroazijski savez u čijem je sastavu i evroazijski i pravoslavno slovenski prostor, i kineska i indijska i civilizacija koju trenutno predstavlja samo Mongolija, kao i deo islamskog sveta: Iran, Pakistan i Avganistan. Mislimo da će se ovom savezu kasnije priključiti i Japan koji predstavlja deo istočne civilizacije. Tada će u svetu nastati ravnoteža snage i stvoriće se alternativni model razvoja čovečanstva koji će ponuditi novi smisao života, smisao koji se razlikuje od zapadnog, potrošačkog, akumulacionog sistema. To je novi ekonomski sistem, jedna ili nekoliko valuta i naravno posebni sistem kolektivne bezbednosti. To je ono što je danas potrebno celom čovečanstvu. Naši će saveznici biti i latinoamerička civilizacija i deo Evrope. Nadamo se da će u određenom smislu učestvovati i Nemačka.

Kada je reč o ulasku u EU šta biste preporučili Srbiji?

Ne bih Srbima preporučio da žure u EU. Preporučio bih da vrlo pažljivo prouče probleme Grčke koja se van EU razvijala i brže i uspešnije nego sada. Da ne govorimo o baltičkim državama koje su izgubile impuls razvoja. Oni sada jedu ukusnije, ali manje. U svakom slučaju ne razvijaju se ni u kulturnom smislu, a više nemaju ni sopstvenu nauku. U Evropskoj uniji svi razmišljaju kako da zarade da bi preživeli i mi vidimo da otvoreno evropsko tržište omogućava Francuskoj i Nemačkoj i drugim razvijenim zemljama da guše privredu i razvoj svih drugih strana. A pošto je Grčka prestala da proizvodi, ona sve više upada u dugove da bi uopšte preživela. S druge strane, zemlje Istoka se razvijaju ne samo u privrednom, već i u kulturnom i u naučnom smislu, kao i sa duhovne strane. Na Zapadu je duhovna strana umrla.

[restrictedarea]

Koliko vojnobezbednosna procena NATO-a igra ulogu u smislu preporuke jedne zemlje, njene spremnosti da uđe u EU?
Kao što znate NATO nije instrument država, već instrument finansijske oligarhije, i glavni zadatak je da održava dolar i evro, da pljačka resurse drugih zemalja, da obara i postavlja prozapadne režime i da smanjuje ulogu država u svetu. Vidimo da pojedine zemlje prestaju da igraju ulogu u svetskoj politici i privredi. Svetska transnacionalna asocijacija tajkuna održava NATO i ceo sistem. To je banditska organizacija fašističkog tipa i kada se radi o pitanju ulaska ili ne u NATO, neophodno je razmisliti da li bi se trebalo priključiti toj banditskoj, pljačkaškoj strukturi.

Da li bi Rusija mogla da se pojavi kao faktor stabilnosti na Balkanu i odigra ulogu u još nerazjašnjenoj situaciji oko Kosmeta?

Srbi moraju sami da odrede da li su spremni da trguju sa svojom svetinjom, jer trgovati sa Kosmetom isto je kao kada bi mi Rusi prodali čudotvornu Ikonu Bogorodice Kazanske, zaštitnice Rusije preračunavajući se da li joj je cena velika ili mala. U našem slovenskom svetu postoje svete stvari koje se nikada ne smeju prodavati ili predavati. Zbog toga se situacija u svetu menja, i danas bi problem Kosmeta trebalo zamrznuti i uopšte ne voditi razgovore o njegovom priznanju. Trebalo bi se boriti za vraćanje Kosova i drugih poklada za to ne bi smelo da bude. Zato mi podržavamo borbu Srba i drugih naroda koji su ugnjetavani na Kosmetu. Trebalo bi se boriti na međunarodnoj areni za vraćanje ove svetinje Srbiji i, naravno, suprotstaviti se kosovskoj kriminalnoj državi. A situacija u svetu će se sigurno promeniti. I Rusija postaje sve jača i ceo svet se objedinjuje oko suprotstavljanja agresivnoj ideji SAD-a i NATO-a. Pogledajte ideologa liberalizma Bžežinskog koji je ranije tvrdio da je Zapad na čelu sa Amerikom postao gospodar celog sveta. Drugu knjigu je objavio posle 15 godina. Ona se zove „Globalno liderstvo ili hegemonija“ i u njoj se uloga Zapada i Amerike od pomenutog gospodara pomera na tek lidera celog sveta. Poslednji rad je „Poslednja šansa“, u kojem poziva i Zapad i Ameriku da se pripreme za poziciju drugog mesta u svetu. Drugim rečima on kaže da se Amerika i Zapad mogu raspasti. A drugi analitičari i istraživači pišu knjige pod nazivom „Smrt Zapada“, „Smrt Amerike“ i slično, a takve knjige piše i pomoćnik dva predsednika Amerike.

Zašto S300 nikada nije sleteo u Srbiju, zašto se oficiri PVO Vojske Jugoslavije koji su 1999. godine bili u Rusiji na obuci, nikada nisu vratili da obave zadatak u Srbiji za koji su bili spremani? Da li ste to zamerili Jeljcinu?

Činjenica da smo spremali oficire je tačna i moja uprava ih je obučavala. Mi smo ih zvali vojni graditelji. I spremali smo se da isporučimo građevinski materijal da bi pričinili štetu NATO avijaciji. Što se Jeljcina tiče ja sam ga kritikovao, mada je on donosio i mnogo ispravnih odluka. On je bio pod uticajem svog prozapadnog liberalnog okruženja i kada je Černomirdin predložio da me smeni, Jeljcin je smenio Černomirdina sa mesta specijalnog poslanika, a mene je ostavio.

I Rusiju da kleči 20 godina pred Zapadom?

To je bila geopolitička greška ili zločin. Dvadeset godina je Rusija puzila, molila se pred tim zapadnim zidom i tražila da je Zapad usvoji, da bi se na kraju deo ruske elite uverio da je to nemoguće. Rusija je 1992. godine kroz usta predsednika Jeljcina izjavila da je njen geopolitički cilj izgradnja zapadnog društva. Da je kojim slučajem Jeljcin čitao Dostojevskog i Danilevskog i druge mislioce koji su utvrdili da jedna civilizacija ne može da se ugradi u drugu civilizaciju na ravnopravnoj osnovi – već će jača progutati ili uništiti i iskoristiti slabiju kao etnografski materijal, ne bi doneo tu odluku. Šubert je pisao da nikada Zapadna Evropa neće priznati Slovene za svoje. On je zapisao:„Englez gleda svet kao na sopstveno preduzeće, Francuz kao na salon, Nemac kao na kasarnu, a Rus gleda na svet koji ga okružuje kao na božanski hram“. Njegova rečenica da grandiozni događaj koji se priprema je uspinjanje Slovena kao vodeće kulturne sile možda nekome para uši, ali to je sudbina istorije koju niko ne može da zaustavi. Budući vekovi pripadaju Slovenima. I on i Danilevski su u zapadnom svetu videli neprijateljski princip. Danilevski je predlagao sveslovenski savez. On je opisao kako bi trebalo da izgleda, naglašavajući da on ne bi trebalo da bude jedna velika imperija, već da svaki narod ima svoju političku samostalnost, ujedno sa ostalim državama da formira zajednički duhovni prostor.

Pomenuli ste stvaranje posebne pravoslavne civilizacije kao alternative zapadnom pogledu na svet. Da li je to efikasniji način pariranja Americi od nuklearnog naoružanja?
Rusija je kao i ceo pravoslavni svet sasvim drugačija civilizacija. Mi smo se formirali na sasvim drugim principa, za razliku od Zapada, imamo drugačiji karakter i percepcija sveta nam je drugačija. To ne pripisujemo sami sebi. O tome se govori i na Zapadu. Postoje jedan zaboravljeni autor i jedna zaboravljena knjiga. To je nemački filozof Valt Šuber koji je 1938. godine objavio knjigu „Evropa i duša istoka“. Pod dušom istoka podrazumevao je Rusiju. On je suprotstavio zapadnu Evropu i slovenski svet, i rekao je sledeću rečenicu: Naredni vekovi pripadaju Slovenima, jer je Zapad poklonio čovečanstvu tehnologiju i sistem državne uprave, ali ga je lišio duše. A bez duše čovečanstvo ne može da živi i da se razvija. Citiraću srpskog mislioca, prepodobnog Justina Popovića. On je napisao svojom „bezgrešnošću“ i gordom samodovoljnošću: „Evropski čovek je sebe osudio na smrt posle koje po zakonu ljudske logike nema vaskrsenja“. A Evropu je pretvorio u ogromno groblje.
Zbog toga mi Sloveni pravoslavni živimo da bismo dali mogućnost drugim narodima i civilizacijama da se razvijaju. Cela istorija Zapada predstavlja istoriju nasilnog uništavanja drugih naroda. Mi imamo različitu percepciju sveta i različitu suštinu, matrica je naša svetost i ispravnost, odnosno čestitost. Na Zapadu to je nasilnost, korist i zbog toga su svi slovenski ruski istoričari i filozofi slovenski svet smatrali autohtonom civilizacijom. Zbog toga vidimo da Zapad koji pokreće svetske procese vodi čovečanstvo u propast. Zato se Rusija pretvara u samobitan evroazijski centar. Rusija ne samo raketama već i svojom percepcijom sveta u kojoj je očita želja da se svi narodi razvijaju bez rata i nasilja, postaje koordinator duhovnih civilizacija koje se razlikuju od zapadnih. Nažalost, Rusija 20 godina ovu ulogu nije izvršavala. Sada se Rusija okreće od Zapada ka Istoku, obnavljajući jedinstven duhovni prostor pravoslavnih naroda i vidimo da Rusija počinje da se suprotstavlja agresiji i nasilju. To se vidi na primeru Sirije.
I SAD i Evropa konkurišu između sebe, ali su solidarni u tome da budu diktatori ili dominantni subjekt u svetu. To je organizovana civilizacija koja ima snažnu vojnu silu za rešavanje ciljeva, uništavanje suparnika, podrivanje uticaja, osvajanje njihovih resursa. S druge strane, vidimo proces formiranja drugih svetskih etnokulturnih civilizacija.

Da li stvaranjem Evroazijskog saveza Rusija potvrđuje svoju mesijansku ulogu koju uživa u svesti pravoslavnog čoveka’?

Slovenski svet je pozvan da izvuče planetu iz kataklizmi. Niko sem Rusije neće moći da zauzme mesto lidera u svetu, da bude njegovo duhovno središte. Sa Indijom i Kinom imamo normalne odnose, u islamskom svetu, ako se budemo ponašali kako valja, mislim da će odnosi biti građeni na prijateljskoj osnovi, a tu su i Latinska Amerika, Afrika, afrički savez. Rusija zaista drži Aziju i Evropu. Mislim da će oni priznati duhovno civilizaciono liderstvo Rusije. Jer pogledajte veličinu teritorije najveće zemlje u svetu, vertikalne i horizontalne resurse Rusije, intelektualni potencijal kod Slovena kao božji poklon, Nikolu Teslu, Lomonosova, Mendeljejeva… S druge strane, pred Rusijom se nalaze projekti – severni morski put, okeanski put, projekti izgradnje evroazijske železničke magistrale koji povezuje Evropu sa Kinom i celom Azijom, i drugi. Sve ovo čini Rusiju jedrom za konsolidaciju snaga civilizacija koje žele da žive na novi način.

Nedavno ste izjavili da Hladni rat još nije završen. Kako se on danas vodi?

Hladni rat nije prestao. On se samo transformisao. Danas imamo geopolitički rat čiju suštinu predstavlja informaciono-psihološke, ekonomske i druge vrste operacije. Tek na kraju dolaze vojne operacije.

Šta je suština pokušaja rušenja vlada u Damasku, a onda i Teheranu. Koliko su u pravu analitičari koji najavljuju rat Istoka i Zapada?

Tri geopolitička centra su Severna Amerika, Evropa i Kina. Oni imaju sopstvene ekonomske zone, moćnu proizvodnu i tehnološku bazu i grupacije u oružanim snagama koje su u stanju da deluju u bilo kojoj tački Zemljine kugle, kao i sopstvenu valutu kao osnovu finansijskog sistema. Kina se za sada tek kreće u tom pravcu. Ta tri centra vode borbu za kontrolu nad važnim objektima u ključnim delovima sveta. Tu spada i Balkan. Balkan je veoma važan u strateškom smislu region.
Borba pomenuta tri centra dobija karakter borbe za život i smrt. I ono što vidimo na severu Afrike, Bliskom istoku, Balkanu ili Iranu – to je borba tih centara, rat, ali rat na tuđim teritorijama, sa ciljem uništavanja bliskoistočnog ugljovodoničnog regiona. Libija je pokazala ko je bio na dobitku, a ko je izgubio. Ako počne rat protiv Irana uz blokadu zaliva, a Kina 60 odsto ugljovodonika dobija odatle, to znači da će prva nastradati Kina. Ukoliko, pak, ekonomija Kine pređe u fazu stagnacije i ukoliko ne nabavi ugljovodonik sa tog terena, pažnju će morati da usmeri ka Rusiji. To je lukava, tanana i proračunata igra koja se vodi. I kada se govori o budućem trećem svetskom ratu, onda se govori o ratu Zapada i Istoka. Danas vidimo preporod te ose suprotstavljanja. S jedne strane, na jednom polju imamo transnacionalna društva, a na drugom su narodi, države, civilizacije.

Ako liberalizam doživljava svoj krah koja ideologija će ga na Zapadu zameniti?

Moramo se složiti sa filozofima koji smatraju da postoje tri ideologije – liberalizam, fašizam i socijalizam. Liberalizam nesumnjivo završava svoje postojanje i ljudi na Zapadu se sve više okreću fašizmu. Kriza posle Prvog svetskog rata dovela je do fašizma. Ove metode i danas postoje. Uništavanje velike Jugoslavije, uništavanje Iraka, Libije, pokušaj uništavanja Sirije ne mogu se uporediti sa metodama demokratije, već samo sa fašizmom. Ovde se moramo zamisliti. Danas pred čovečanstvom imamo akutne probleme, sa energentima, hranom i vodom, problem preživljavanja nacija i naroda. Presija predstavlja osnovnu tendenciju svetske zajednice. Postoji strah, strah za budućnost. On postoji i u Rusiji. Danas su porušene osnove sistema vrednosti, smisao života se gubi. Fizičari, kako ruski, tako i oni iz Zapadne Evrope, iz Argentine, došli su do zaključka da ukoliko bi sindrom straha zavladao kod 500 miliona ljudi neminovno bi došlo do promene geomagnetnog polja zemlje. Možda tu leži objašnjenje za uragane i cunamije.

[/restrictedarea]

 

2 komentara

  1. Hvala na ‘pogledu’ ovog velikog coveka, srpskog prijatelja… I ideja o ‘drugom plucnom krilu’ – moze se prihvatiti, kao jedna od (redjih) nespornih od tog ‘zapadnog krila’ a koju zaboravni ‘zapadnjaci’ ignorisu ?! A dokazano je, da covek moze da zivi i sa jednim plucnim krilom ?! Naravno, najbolje je kada su oba u funkciji ?! Ipak, nepropadljivo se nikako ne postize gomilanjem propalih i propadljivih ‘projekata’ ?!…. Uzgred, Kinezi, izgleda malo ‘usporavaju’ – okrecuci se unutrasnjem trzistu… u pripremi za sledecu godinu Vodene zmije, kada ce njihov novi lider da proslavi 60-ti rodjendan ?!

  2. Plaše se “svog” Kosova kad “neko” pobuni preko 20 miliona muslimana u Rusiji,ni oni neće bolje proći od nas – džaba im nuklearne rakete,implodiraće!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *