Генерал пуковник проф. др Леонид Ивашов – Трговати Косметом исто је што и продати Богородицу Казанску

Срби данас схватају да без Русије не могу преживети као Срби. А и Русија у 21. веку као цивилизација неће моћи да опстане без својих пријатеља Срба, Белоруса и Украјинаца

Србија представља део општег духовног простора. Она је наш савезник који се супротставља агресији, култури смрти. А Русија се бори за поштен свет и то исто жели и вашој земљи. Пријатељи морају да се сакупљају. Сетимо се кинеске изреке:„Сакупљај пријатеље, а непријатељи ће сами доћи.“ Мислим да и Срби данас схватају да без Русије не могу преживети као Срби. А и Русија у 21. веку као цивилизација неће моћи да опстане без својих пријатеља, као што су Срби, Белоруси, Украјинци и Бугари“, каже у разговору за „Печат“ генерал проф. др Леонид Ивашов.

То значи да се Србија уклапа у доктрину руске политике базиране на одбрани суверенитета малих народа?

Данас се свет веома много променио. Све је претворено у јединствено глобално поље које представља основу будућег развоја. Поједине државе не могу да опстану самостално на овим просторима и због тога водимо процесе као што је препород цивилизације, светске културне цивилизације. Прво је Кина ујединила све Кинезе у једну државу, Индија развија своју цивилизациону основу, процеси цивилизације на бази интеграција се примећују у Јужној Америци, Европа покушава да створи интеграциону цивилизацију која би се разликовала од Америке, а и Русија је приступила формирању две матрице евроазијске цивилизације. То је православно-словенска и друга, евроазијска матрица. Путин је у октобру 2011. објавио нови вектор кретања Русије, евроазијски вектор. И данас се формирају ове две матрице.

Избором европске, Србија губи право на учешће у другој царинској унији. Које су предности Евроазијске у односу на Европску унију?

Евроазијски приступ се формира на бази поменуте две матрице, православно-европске и евроазијске, и на тај начин ми покушавамо да ускладимо русијански ислам и православно словенске народе. Још је славенофил Николај Данилевски 1869. године писао о потреби стварања свесловенског савеза. Он је писао да такав савез не би био претња ниједној другој цивилизацији, нити иједној другој држави. Такав савез представља супротстављање принципу насиља и бездуховности. Осим тога разматрамо могућности формирања великог континенталног савеза на бази шангајске организације и сарадње. Ми то зовемо Евроазијски савез у чијем је саставу и евроазијски и православно словенски простор, и кинеска и индијска и цивилизација коју тренутно представља само Монголија, као и део исламског света: Иран, Пакистан и Авганистан. Мислимо да ће се овом савезу касније прикључити и Јапан који представља део источне цивилизације. Тада ће у свету настати равнотежа снаге и створиће се алтернативни модел развоја човечанства који ће понудити нови смисао живота, смисао који се разликује од западног, потрошачког, акумулационог система. То је нови економски систем, једна или неколико валута и наравно посебни систем колективне безбедности. То је оно што је данас потребно целом човечанству. Наши ће савезници бити и латиноамеричка цивилизација и део Европе. Надамо се да ће у одређеном смислу учествовати и Немачка.

Када је реч о уласку у ЕУ шта бисте препоручили Србији?

Не бих Србима препоручио да журе у ЕУ. Препоручио бих да врло пажљиво проуче проблеме Грчке која се ван ЕУ развијала и брже и успешније него сада. Да не говоримо о балтичким државама које су изгубиле импулс развоја. Они сада једу укусније, али мање. У сваком случају не развијају се ни у културном смислу, а више немају ни сопствену науку. У Европској унији сви размишљају како да зараде да би преживели и ми видимо да отворено европско тржиште омогућава Француској и Немачкој и другим развијеним земљама да гуше привреду и развој свих других страна. А пошто је Грчка престала да производи, она све више упада у дугове да би уопште преживела. С друге стране, земље Истока се развијају не само у привредном, већ и у културном и у научном смислу, као и са духовне стране. На Западу је духовна страна умрла.

[restrictedarea]

Колико војнобезбедносна процена НАТО-а игра улогу у смислу препоруке једне земље, њене спремности да уђе у ЕУ?
Као што знате НАТО није инструмент држава, већ инструмент финансијске олигархије, и главни задатак је да одржава долар и евро, да пљачка ресурсе других земаља, да обара и поставља прозападне режиме и да смањује улогу држава у свету. Видимо да поједине земље престају да играју улогу у светској политици и привреди. Светска транснационална асоцијација тајкуна одржава НАТО и цео систем. То је бандитска организација фашистичког типа и када се ради о питању уласка или не у НАТО, неопходно је размислити да ли би се требало прикључити тој бандитској, пљачкашкој структури.

Да ли би Русија могла да се појави као фактор стабилности на Балкану и одигра улогу у још неразјашњеној ситуацији око Космета?

Срби морају сами да одреде да ли су спремни да тргују са својом светињом, јер трговати са Косметом исто је као када би ми Руси продали чудотворну Икону Богородице Казанске, заштитнице Русије прерачунавајући се да ли јој је цена велика или мала. У нашем словенском свету постоје свете ствари које се никада не смеју продавати или предавати. Због тога се ситуација у свету мења, и данас би проблем Космета требало замрзнути и уопште не водити разговоре о његовом признању. Требало би се борити за враћање Косова и других поклада за то не би смело да буде. Зато ми подржавамо борбу Срба и других народа који су угњетавани на Космету. Требало би се борити на међународној арени за враћање ове светиње Србији и, наравно, супротставити се косовској криминалној држави. А ситуација у свету ће се сигурно променити. И Русија постаје све јача и цео свет се обједињује око супротстављања агресивној идеји САД-а и НАТО-а. Погледајте идеолога либерализма Бжежинског који је раније тврдио да је Запад на челу са Америком постао господар целог света. Другу књигу је објавио после 15 година. Она се зове „Глобално лидерство или хегемонија“ и у њој се улога Запада и Америке од поменутог господара помера на тек лидера целог света. Последњи рад је „Последња шанса“, у којем позива и Запад и Америку да се припреме за позицију другог места у свету. Другим речима он каже да се Америка и Запад могу распасти. А други аналитичари и истраживачи пишу књиге под називом „Смрт Запада“, „Смрт Америке“ и слично, а такве књиге пише и помоћник два председника Америке.

Зашто С300 никада није слетео у Србију, зашто се официри ПВО Војске Југославије који су 1999. године били у Русији на обуци, никада нису вратили да обаве задатак у Србији за који су били спремани? Да ли сте то замерили Јељцину?

Чињеница да смо спремали официре је тачна и моја управа их је обучавала. Ми смо их звали војни градитељи. И спремали смо се да испоручимо грађевински материјал да би причинили штету НАТО авијацији. Што се Јељцина тиче ја сам га критиковао, мада је он доносио и много исправних одлука. Он је био под утицајем свог прозападног либералног окружења и када је Черномирдин предложио да ме смени, Јељцин је сменио Черномирдина са места специјалног посланика, а мене је оставио.

И Русију да клечи 20 година пред Западом?

То је била геополитичка грешка или злочин. Двадесет година је Русија пузила, молила се пред тим западним зидом и тражила да је Запад усвоји, да би се на крају део руске елите уверио да је то немогуће. Русија је 1992. године кроз уста председника Јељцина изјавила да је њен геополитички циљ изградња западног друштва. Да је којим случајем Јељцин читао Достојевског и Данилевског и друге мислиоце који су утврдили да једна цивилизација не може да се угради у другу цивилизацију на равноправној основи – већ ће јача прогутати или уништити и искористити слабију као етнографски материјал, не би донео ту одлуку. Шуберт је писао да никада Западна Европа неће признати Словене за своје. Он је записао:„Енглез гледа свет као на сопствено предузеће, Француз као на салон, Немац као на касарну, а Рус гледа на свет који га окружује као на божански храм“. Његова реченица да грандиозни догађај који се припрема је успињање Словена као водеће културне силе можда некоме пара уши, али то је судбина историје коју нико не може да заустави. Будући векови припадају Словенима. И он и Данилевски су у западном свету видели непријатељски принцип. Данилевски је предлагао свесловенски савез. Он је описао како би требало да изгледа, наглашавајући да он не би требало да буде једна велика империја, већ да сваки народ има своју политичку самосталност, уједно са осталим државама да формира заједнички духовни простор.

Поменули сте стварање посебне православне цивилизације као алтернативе западном погледу на свет. Да ли је то ефикаснији начин парирања Америци од нуклеарног наоружања?
Русија је као и цео православни свет сасвим другачија цивилизација. Ми смо се формирали на сасвим другим принципа, за разлику од Запада, имамо другачији карактер и перцепција света нам је другачија. То не приписујемо сами себи. О томе се говори и на Западу. Постоје један заборављени аутор и једна заборављена књига. То је немачки филозоф Валт Шубер који је 1938. године објавио књигу „Европа и душа истока“. Под душом истока подразумевао је Русију. Он је супротставио западну Европу и словенски свет, и рекао је следећу реченицу: Наредни векови припадају Словенима, јер је Запад поклонио човечанству технологију и систем државне управе, али га је лишио душе. А без душе човечанство не може да живи и да се развија. Цитираћу српског мислиоца, преподобног Јустина Поповића. Он је написао својом „безгрешношћу“ и гордом самодовољношћу: „Европски човек је себе осудио на смрт после које по закону људске логике нема васкрсења“. А Европу је претворио у огромно гробље.
Због тога ми Словени православни живимо да бисмо дали могућност другим народима и цивилизацијама да се развијају. Цела историја Запада представља историју насилног уништавања других народа. Ми имамо различиту перцепцију света и различиту суштину, матрица је наша светост и исправност, односно честитост. На Западу то је насилност, корист и због тога су сви словенски руски историчари и филозофи словенски свет сматрали аутохтоном цивилизацијом. Због тога видимо да Запад који покреће светске процесе води човечанство у пропаст. Зато се Русија претвара у самобитан евроазијски центар. Русија не само ракетама већ и својом перцепцијом света у којој је очита жеља да се сви народи развијају без рата и насиља, постаје координатор духовних цивилизација које се разликују од западних. Нажалост, Русија 20 година ову улогу није извршавала. Сада се Русија окреће од Запада ка Истоку, обнављајући јединствен духовни простор православних народа и видимо да Русија почиње да се супротставља агресији и насиљу. То се види на примеру Сирије.
И САД и Европа конкуришу између себе, али су солидарни у томе да буду диктатори или доминантни субјект у свету. То је организована цивилизација која има снажну војну силу за решавање циљева, уништавање супарника, подривање утицаја, освајање њихових ресурса. С друге стране, видимо процес формирања других светских етнокултурних цивилизација.

Да ли стварањем Евроазијског савеза Русија потврђује своју месијанску улогу коју ужива у свести православног човека’?

Словенски свет је позван да извуче планету из катаклизми. Нико сем Русије неће моћи да заузме место лидера у свету, да буде његово духовно средиште. Са Индијом и Кином имамо нормалне односе, у исламском свету, ако се будемо понашали како ваља, мислим да ће односи бити грађени на пријатељској основи, а ту су и Латинска Америка, Африка, афрички савез. Русија заиста држи Азију и Европу. Мислим да ће они признати духовно цивилизационо лидерство Русије. Јер погледајте величину територије највеће земље у свету, вертикалне и хоризонталне ресурсе Русије, интелектуални потенцијал код Словена као божји поклон, Николу Теслу, Ломоносова, Мендељејева… С друге стране, пред Русијом се налазе пројекти – северни морски пут, океански пут, пројекти изградње евроазијске железничке магистрале који повезује Европу са Кином и целом Азијом, и други. Све ово чини Русију једром за консолидацију снага цивилизација које желе да живе на нови начин.

Недавно сте изјавили да Хладни рат још није завршен. Како се он данас води?

Хладни рат није престао. Он се само трансформисао. Данас имамо геополитички рат чију суштину представља информационо-психолошке, економске и друге врсте операције. Тек на крају долазе војне операције.

Шта је суштина покушаја рушења влада у Дамаску, а онда и Техерану. Колико су у праву аналитичари који најављују рат Истока и Запада?

Три геополитичка центра су Северна Америка, Европа и Кина. Они имају сопствене економске зоне, моћну производну и технолошку базу и групације у оружаним снагама које су у стању да делују у било којој тачки Земљине кугле, као и сопствену валуту као основу финансијског система. Кина се за сада тек креће у том правцу. Та три центра воде борбу за контролу над важним објектима у кључним деловима света. Ту спада и Балкан. Балкан је веома важан у стратешком смислу регион.
Борба поменута три центра добија карактер борбе за живот и смрт. И оно што видимо на северу Африке, Блиском истоку, Балкану или Ирану – то је борба тих центара, рат, али рат на туђим територијама, са циљем уништавања блискоисточног угљоводоничног региона. Либија је показала ко је био на добитку, а ко је изгубио. Ако почне рат против Ирана уз блокаду залива, а Кина 60 одсто угљоводоника добија одатле, то значи да ће прва настрадати Кина. Уколико, пак, економија Кине пређе у фазу стагнације и уколико не набави угљоводоник са тог терена, пажњу ће морати да усмери ка Русији. То је лукава, танана и прорачуната игра која се води. И када се говори о будућем трећем светском рату, онда се говори о рату Запада и Истока. Данас видимо препород те осе супротстављања. С једне стране, на једном пољу имамо транснационална друштва, а на другом су народи, државе, цивилизације.

Ако либерализам доживљава свој крах која идеологија ће га на Западу заменити?

Морамо се сложити са филозофима који сматрају да постоје три идеологије – либерализам, фашизам и социјализам. Либерализам несумњиво завршава своје постојање и људи на Западу се све више окрећу фашизму. Криза после Првог светског рата довела је до фашизма. Ове методе и данас постоје. Уништавање велике Југославије, уништавање Ирака, Либије, покушај уништавања Сирије не могу се упоредити са методама демократије, већ само са фашизмом. Овде се морамо замислити. Данас пред човечанством имамо акутне проблеме, са енергентима, храном и водом, проблем преживљавања нација и народа. Пресија представља основну тенденцију светске заједнице. Постоји страх, страх за будућност. Он постоји и у Русији. Данас су порушене основе система вредности, смисао живота се губи. Физичари, како руски, тако и они из Западне Европе, из Аргентине, дошли су до закључка да уколико би синдром страха завладао код 500 милиона људи неминовно би дошло до промене геомагнетног поља земље. Можда ту лежи објашњење за урагане и цунамије.

[/restrictedarea]

 

2 коментара

  1. Hvala na ‘pogledu’ ovog velikog coveka, srpskog prijatelja… I ideja o ‘drugom plucnom krilu’ – moze se prihvatiti, kao jedna od (redjih) nespornih od tog ‘zapadnog krila’ a koju zaboravni ‘zapadnjaci’ ignorisu ?! A dokazano je, da covek moze da zivi i sa jednim plucnim krilom ?! Naravno, najbolje je kada su oba u funkciji ?! Ipak, nepropadljivo se nikako ne postize gomilanjem propalih i propadljivih ‘projekata’ ?!…. Uzgred, Kinezi, izgleda malo ‘usporavaju’ – okrecuci se unutrasnjem trzistu… u pripremi za sledecu godinu Vodene zmije, kada ce njihov novi lider da proslavi 60-ti rodjendan ?!

  2. Плаше се “свог” Косова кад “неко” побуни преко 20 милиона муслимана у Русији,ни они неће боље проћи од нас – џаба им нуклеарне ракете,имплодираће!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *