КАЦИНОВ ПРАЈД

Пише АЛЕКСАНДАР ЂАЈА

Не кривим грађане Словеније. Као и други народи на свету, они само желе да живе добро. Али, понекад, морају да се ограде од свог руководства или својих сународника, високих политичких функционера у ЕУ, ако желе да их и даље издржава Србија

Србија издржава Словенију више од 90 година!… Зашто и докле?
Почело је самопогибељним српским пројектом стварања Краљевине СХС, а наставило се комунизмом под владавином Јосипа Броза. У деценијама после Другог светског рата, а у недостатку јефтине техничке робе из земаља Далеког истока, Србија је била главни словеначки извозни полигон таквих производа. Јер, у немогућности да своју техничку (и другу робу) пласира на Запад, због неконкуретности, а без сировинских ресурса за базичну индустрију, Словенија је вешто (и лукаво) користећи утицај словенских и хрватских руководећих политичара (као и склоност ка корупцији српских директора), свој опстанак базирала на извозу у републике бивше Југославије, а у Србију, поготово! Само од извоза „Палома“ папирних производа за „мешовите“ намене, живело је више од две трећине Словенаца!

ЖАРГОН РЕЗЕРВИСАН ЗА БАРАБЕ Заузврат, с почетком распада СФРЈ, словеначка „захвалност“ Србији почела је да се враћа у ратама. Била је најгласнија у подржавању шиптарске сецесије Косова, затим је деветнаест српских младића, војника ЈНА наоружаних маневарском муницијом, побила словеначка паравојска (мада за тај злочин одговорност сноси и тзв. Председништво СФРЈ), потом се прва отцепила од Југославије и, најзад, међу првима признала и независност Косова! Не кривим грађане Словеније. Као и други народи на свету, они само желе да живе добро. Али, понекад, морају да се ограде од свог руководства или својих сународника, високих политичких функционера у ЕУ, ако желе да их и даље издржава Србија. Јер, морамо поштено рећи истину: у садашњим условима светске економије, када све што нам је потребно (а, поготово техничку робу) можемо знатно јефтиније да увеземо са Далеког истока, док Словенија и даље може своју робу да извезе, углавном, само нама и понеким државама у региону – Србија, практично, нема никакве ултимативне потребе за економском сарадњом с њом! А поготово после скандалозног наступа њиховог земљака, Словенца, известиоца Европског парламента за Србију, Јелка Кацина, који је 5. октобра, после одлуке МУП-а да забрани одржавање Параде поноса у Београду, уличним жаргоном резервисаним за „барабе“, а не дипломате, запретио да ће „Србија добити оно што је тражила“!? И све то зато што није дозволила да се истог дана одржи „геј парада“ и догађаји, које би таква „антихришћанска егзибиција“ потпуно оскрнавила: узвишеност помена десетинама хиљада Срба, Рома и Јевреја, страдалницима од фашиста за време Другог светског рата у Јајинцима, полагање у крипту цркве Светог Ђорђа на Опленцу посмртних остатака кнеза Павла, кнегиње Олге, кнежевића Николе, као и Михољске задушнице! Да ли је Кацину криво што Словенци никада нису имали своје кнежеве и краљеве, него су до појаве Краљевина СХС били само аустроугарски кметови – који данас чак и не желе да врате узурпирану имовину породице Карађорђевић на Бледу! Што ништа није рекао Русији, која је забранила одржавање „геј параде“ у Москви у наредених 100 година?

[restrictedarea]

ЈЕДИНО ШТО ЈЕ – ЗАЈЕДНИЧКО Не само да није рекао, него Словенци и поред свега не одустају да по ко зна који пут продају своје производе (које Запад неће) уз помоћ Србије, неком трећем – и то баш Русији! „Словенија и Србија имају још много потенцијала за сарадњу и зато смо са представницима владе разговарали о заједничком изласку на трећа тржишта фирми из области дрвне, прехрамбене и војне индустрије, као и у домену енергетике“, казао је недавно министар за економски развој и технологију Словеније Радован Жерјав, мислећи пре свега на тржиште Руске Федерације, али и на друге земље, као и да ће се у наредном периоду та предузећа повезати како би нашла заједнички интерес… Једино заједничко што ја у том предлогу видим, јесте – словеначки интерес! Јер, ми сами, без икаквих посредника, имамо више него отворен пут да Русима продамо све што им је потребно, а не да са полтронима Запада „кољемо вола за шницлу“! Словенци, ако баш имају проблем (што ми је бескрајно жао), зар није логично да посреднике нађу међу својим најбољим пријатељима, као што су, на пример, Немачка и Ангела Меркел? Прошло време када је важила парола да „економија не познаје границе, ни политику.“ Све је данас политика! Чак и једна „геј парада“ – а камоли економија!
Али, да све није црно-бело доказују и многи објективни политичари и аналитичари са Запада. Посланик Слободарске партије Аустрије Андреас Мелцер, каже да нема разумевање за критику Европске комисије на рачун Србије због забране „Параде поноса“ у Београду. Он је рекао да постоји сумња да би уз помоћ „хомосексуалног лобија“ требало да се отвори даљи „фронт“ против Србије, јер Београд није спреман да призна једнострано проглашену независност Косова. „Очигледно би требало да се створи тако снажан притисак, све док Србија не буде спремна да за цену приступања ЕУ изда све националне интересе. То понашање ЕУ је потпуно неприхватљиво!“
Што се Кацина тиче, његово више пута исказано простачко, бахато и силеџијско понашање према Србији, уз све уважавање дипломатских финеса и потребе за уздржаношћу, захтева адекватно оштар одговор српских власти, а понајбоље, његово проглашење за „personu non grata“. Словенци и ЕУ нека одлуче ко им је важнији: Кацин или Србија? Нама је свеједно.

[/restrictedarea]

3 коментара

  1. Nemam ništa lično protiv slovenačkog naroda. Naprotiv, pokazali su se, barem u nekim poslovnim saradnjama kojima se bavim, veoma profesionalni i odgovorni. Ali, kreatura kao što je Kacin, ne sme više da kroči u Beograd i da nas “poliva g…”! Potpuno je Đaja u pravu: nama je, na žalost, potrebna Nemačka – ali, Slovenija, sve skupa sa Triglavom može potpuno da nam nestane iz vidnog polja, a da to niko ne primeti ni u mojoj ulici, a kamoli u celoj Srbiji. Prema tome, ako hoće da sarađuju sa nama, neka prestanu da s… i neka promene takve idiote kao što je Kacin. Ako neće, još bolje. Neka svoje televizore, frižidere i mašine za veš prodaju Kinezima i Koreancima – oni bez slovenačke tehničke robe jednostavno ne mogu da prežive!

  2. Svaka čast vlastima što su zabranmili ovo čudo! Slažem se da svako može da vodi ljubav na način kako mu najviše odgovara i ako pri tom ne ugrožava treće luce, ili ne prisiljava svog partnera na nešto što on neće, i ako su učesnici u tom činu punoletni, njihova stvar! Ali, kada se to podigne na politički nivo, onda je kvarno! Ovde narod gleda kako da sastavu jutro sa večeri i da ne legne u krevet prazna stomaka, a ne da gleda takve z…ije! Ali, nije ni Zapadu do LGBT populacije, njih baš briga ZA BILO KOJE svoje građane! Njihov establišment samo hoće da drpa lovu sa svih strana i trpa u svoje džepove, njihovi političari su mahom dripci i lopovi, čak i veći od nekih “naših” iz prošlog režima! A, pogotovu Kacin, on je da se stavi u kavez! More, ceo svet se okrenuo naglavačke, ne znam kako ćemo mi da pronađemo gde nam je d…, a gde glava?! Svaka čast autorima kao što je g.Đaja i listu kao što je “Pečat” da tako uporno i pošteno raskrčuju ovu džunglu!

  3. Zaista su Slovenci naivna kao „francuska sobarica“. Kao, u saradnji sa nama oni će da izvoze u Rusiju!? To je sve počelo od onog Svilanovića i njegovom ženom, kada su uzeli masne pare za „Merkator“… Nisam do sada zapazila da se iko u Sloveniji izvinio za ubijanje nedužnih srpskih regrura JNA? Neka to bude „nulta tačka“, pa onda možemo dalje da pričamo… Mada, pored tolike planete, gde se svuda proizvodi sve i svašta, baš nam i nije toliko neophodno da jodlujemo…!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *