16. октобар – Николић: Ако Косово буде услов одустајемо од ЕУ

БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић изјавио је да ће Србија одустати од европског пута ако јој званично буде постављено да бира између Европске уније и Косова.

“Ако нам званично поставе услов: Европа или Косово – одустаћемо од европског пута. То сам говорио у кампањи и мој народ не би био изненађен ако бих то предложио”, рекао је Николић у интервјуу Вечерњим Новостима.

Може тако још сто година

Николић сматра да је Србија достигла степен уређења који јој омогућује да може да рачуна на чланство у ЕУ, али је додао да је Европска унија држи на одстојању због Косова.

“Може тако да нас држи још сто година, ми нећемо променити став о јужној покрајини. Ако почну да нам дописују нова правила која нису важила за друге државе, онда могу да нас одбаце од себе. У том случају је боље да нам кажу: ‘нећемо вас'”, рекао је Николић.

На преговоре са директним питањем

Упитан због чега би косовски Албанци седали за сто ради разговора са Србијом када је и за њих и кључне државе Запада Косово независна држава, Николић је рекао да Србија о томе води рачуна и озбиљно схвата став Немачке која је стуб ЕУ.

“Зато на преговоре треба отићи са директним питањем: да ли ми можемо да рачунамо на преговоре и чланство у ЕУ, ако се не слажемо са независношћу КиМ?”, сматра Николић.

Ако ме Влада овласти

Председник Србије је рекао и да ће у петак бити одржан састанак државног врха о платформи за Косово.

“Циљ је да се пронађе решење које није независност, а које у великој мери одражава суштинску аутономију која је гарантована Резолуцијом 1244”, рекао је Николић.

Упитан да ли је тачно да је постигнут начелан договор да премијер Ивица Дачић буде шеф преговарачког тима, Николић је рекао да је то право премијера по Уставу, а да га он може пренети на председника државе.

“Ако ме Влада овласти да водим преговоре, драге воље ћу то да прихватим. Нисам рођен са круном на глави. Није тешко преговарати, ако са собом понесете праву платформу. Тешко је када морате да телефонирате и питате: предлажу ово, шта да радим?”, рекао је Николић.

Да покажемо сиротињи због кога је сиромашна

Упитан о борби против корупције и да ли страхује да ће “крупне рибе измаћи правди”, Николић је позвао полицију и тужилаштво да му се лично обрате ако сматрају да ће неки предмет завршити у фиоци.

“Позивам све из полиције и Тужилаштва, ако сматрају да ће нечији предмети завршити у фиоци, да ми се лично обрате. Морамо сиротињи да покажемо због кога је сиромашна”, рекао је председник Србије.

Извор: Бета, Вечерње новости, РТВ

5 коментара

 1. Сви остали подржавају што Германија нареди,жели спровести по
  германској замисли како треба да итгледа мапа Европе. То су радили на Берлинском конгресу,Првом светском рату а нарочито у
  друом светском рату. Од 1990-2000 све је чинила да сломи кичму
  српсог народа сматрам да то наш председник веома добро памти.
  Јака Српска држава на Балкану смета германском ширењу по Југо-
  Истоку Европе и то сигуно зна Николић. Онај свечани германски
  дочек Вучића несме заслепити садашњу власт. Дачићева опомена
  14 октобра испред споменика говори и опомиње ко су били и косу
  сада ГЕРМАНИ гос, Николићу.

 2. Svako razmišljanje i tendencija da se krene putem evropske unije je pogubno za opstanak Srbskog naroda. Time se on kao narod definitivno mentalno udaljava od svojih korena i uspostavlja jedan teži oblik denacionalizacije u smislu zamene nacije sa ekonomskim izgledima i perspektivama za boljim životom (što je posledica lažnih ubeđenja u sreću koja ga čeka tamo u nekoj magičnoj EU))i time nacionalne stranke u okruženju bez jasne vizije državne strategije i same državnosti na istim prostorima, gube izborno telo i dobijaju ih one partije i stranke koje su sa izdajničkim namerama i Evropskim predznakom prisutne kao moralno obečavajuće za bolje opšto stanje nacije.

 3. IH kada bih se ja pitao i iz danasnje prspektive gledajuci,ja bih i dao kosmet.ALI na srecu ja se ne pitam a i bilo bimi lako da dam tudje,tj vlasnistvo proslih i buducih generacija.ne nikolicu mi nemamo pravo da dajemo tudje i zato imas moju apsolutnu podrsku po pitanju kosmeta.

 4. EUROPSKA UNIJA se prma SRBIJI odnosi kao ZELENAS – LIHVAR koji posudjuje novac sa velikom kamatom. Zelenasu nikako nije u interesu da duznik vrati cijeli sumu i time zakljuci dug.On uvjek uzima od duznika veliku svotu novca, ali kako dug nije u cjelosti vracen on se stalno uvecava,jer kamate sproporcionalno rastu.Sjetite se sada sta je sve u zadnjih deset godina trazeno od SRBIJE. Sta je tim LIHVARIMA udovoljeno i sta je SRBIJA dobila za uzvrat.??????????
  Poslije svega sto se do danas dogodilo , pitanje da li je priznanje KOSMETA uvjet za prijem u EU pretstavlja “VREDJANJE INTELIGENCIJE”! Probudite se predsjednice,znamo da Vam nije lako!!

 5. Косово и Метохија је већ услов, а ако Николић у то не верује, нека види које су ЕУ земље признале “Косово”. Како ћемо сарађивати са земљама ЕУ и бити чланица те породице, ако 22 земље директно подржавају отимање територије једне од чланица? Да ли би се Председник задовољио да нас приме у ЕУ, да не морамо сами признати нашу отету територију, а да не респектују наш територијални суверенитет? То ми не личи на породицу, напротив. Уместо да се окренемо новим силама, што Кина и Русија сигурно јесу, да се окренемо према остатку од 5,5 милијарди људи на Земљи, ми упорно, мазохистички, са слуганским менталитетом, трчимо за садистичком ЕУ. Николићу треба објаснити да та иста ЕУ, без пардона према икоме, сарађује и зарађује и са Кином, Бразилом, Русијом, Мексиком, Индијом и осталим великим земљама. Када би се њихова привреда ограничила само на унутрашњу Западну, Запад би веома брзо пропао (због немогућности апсорпције хиперпродуковане робе). А ми олако и идиотски одбацујемо “остатак” света, тражећи љубав на Западу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *