10. oktobar – NAPREDAK USLOV ZA DATUM

BRISEL, 10. oktobar 2012. (FoNet) – Evropska komisija predložiće otvaranje pregovora o članstvu sa Srbijom kada bude ostvareno vidljivo i trajno poboljšanje odnosa Beograda i Prištine, navodi su izveštaju o napretku Srbije u procesu evropskih integracija. U izveštaju, koji prenosi RTS, se navodi da normalizacija odnosa Beograda i Prištine treba da bude ostvarena postepeno, kroz pregovore o članstvu između Srbije i EU. Kao ključni elementi procesa te normalizacije ukazuje se na rešavanje problema na severu Kosova, uz “poštovanje teritorijalnog inegriteta Kosova”. “Vidljivo i održivo poboljšanje odnosa Srbije i Kosova je neophodno da bi obe strane nastavile put ka EU i izbegle međusobno blokiranje u tom procesu. Ovaj process treba postepeno da dovede do pune normalizacije odnosa Beograda i Prištine, što će i jednoj i drugoj strani omogućiti da izvršavaju prava i obveze unutar EU”, navodi se u izveštaju.

“Rešavanje problema na severu Kosova, uz poštovanje teritorijalnog integriteta Kosova i posebnih potreba tamošnjeg stanovništva, biće ključni deo tog procesa”, navodi Evropska komisija u zaključku godišnjeg izveštaja o Srbiji. Govoreći o unutrašnjim reformama Evropska komisija u izveštaju konstatuje da je uprkos zastoju zbog dugog izbornog procesa, “određeni” napredak u reformama postignut u gotovo svim oblastima.

Srbija uspešno ispunjava političke kriterijume, ali Komisija upozorava vlasti da posebnu pažnju obrate na nastavak reforme pravosuđa i očuvanje nezavisnosti institucija kao što je Narodna banka. Imajući u vidu odluku Ustavnog suda, Komisija navodi da je neophodan nastavak reforme pravosuđa kako bi se osigurala nezavisnost sudstva i obnovilo poverenje građana u pravosuđe, posle prethodnih propusta u imenovanju sudija i tužilaca. Srbija treba da posveti posebnu pažnju pravima manjinskih grupa, ocenjuje Evropska komisija i najavljuje da će posebno pratiti situaciju LGBT i romske populacije.

2 komentara

  1. R E F E R E N D U M : Svima je sve jasno, samo se ovi “VLADAJUCI” prave ble………… Staviti tacku ili na E U ili na KOSMET. Neka odluci N A R O D!!!! Rezultat je svima jasan, zato ga vladajuci i izbjegavaju…..njima je EU prirasla srcu, a mnogima i dzepu, a KOSMET im je sve dalji i tezi………..!!!!!!

  2. Obmanivanjem drzavljana, cenzurom drzavnih medija, kontaktiranjem MSP, instaliranjem Euleksa, ukidanjem opstina i briselskim sporazumom omogucili su POZNATE stvaranje potencijalnih oznaka Republike, sada postoji opasnost da nova(?) vlast ucvrsti tih potencijalnih oznaka i njih toliko pojaci da zaista postanu oznake Republike i da zatim priznanje Srbije vise ni nema da bude potrebno za uspesno ostvarivanje krejirane drzave „Newborn“ – zalosno.
    Jos postoji mogucnost stita Srbije, s time srpske teritorije, ali jedino istinitim i casnim strucnjakama (specijalizirani pravnici itd.) – i, naravno, istinitim prijateljima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *