10. октобар – НАПРЕДАК УСЛОВ ЗА ДАТУМ

БРИСЕЛ, 10. октобар 2012. (ФоНет) – Европска комисија предложиће отварање преговора о чланству са Србијом када буде остварено видљиво и трајно побољшање односа Београда и Приштине, наводи су извештају о напретку Србије у процесу европских интеграција. У извештају, који преноси РТС, се наводи да нормализација односа Београда и Приштине треба да буде остварена постепено, кроз преговоре о чланству између Србије и ЕУ. Као кључни елементи процеса те нормализације указује се на решавање проблема на северу Косова, уз “поштовање територијалног инегритета Косова”. “Видљиво и одрживо побољшање односа Србије и Косова је неопходно да би обе стране наставиле пут ка ЕУ и избегле међусобно блокирање у том процесу. Овај процесс треба постепено да доведе до пуне нормализације односа Београда и Приштине, што ће и једној и другој страни омогућити да извршавају права и обвезе унутар ЕУ”, наводи се у извештају.

“Решавање проблема на северу Косова, уз поштовање територијалног интегритета Косова и посебних потреба тамошњег становништва, биће кључни део тог процеса”, наводи Европска комисија у закључку годишњег извештаја о Србији. Говорећи о унутрашњим реформама Европска комисија у извештају констатује да је упркос застоју због дугог изборног процеса, “одређени” напредак у реформама постигнут у готово свим областима.

Србија успешно испуњава политичке критеријуме, али Комисија упозорава власти да посебну пажњу обрате на наставак реформе правосуђа и очување независности институција као што је Народна банка. Имајући у виду одлуку Уставног суда, Комисија наводи да је неопходан наставак реформе правосуђа како би се осигурала независност судства и обновило поверење грађана у правосуђе, после претходних пропуста у именовању судија и тужилаца. Србија треба да посвети посебну пажњу правима мањинских група, оцењује Европска комисија и најављује да ће посебно пратити ситуацију ЛГБТ и ромске популације.

2 коментара

  1. R E F E R E N D U M : Svima je sve jasno, samo se ovi “VLADAJUCI” prave ble………… Staviti tacku ili na E U ili na KOSMET. Neka odluci N A R O D!!!! Rezultat je svima jasan, zato ga vladajuci i izbjegavaju…..njima je EU prirasla srcu, a mnogima i dzepu, a KOSMET im je sve dalji i tezi………..!!!!!!

  2. Obmanivanjem drzavljana, cenzurom drzavnih medija, kontaktiranjem MSP, instaliranjem Euleksa, ukidanjem opstina i briselskim sporazumom omogucili su POZNATE stvaranje potencijalnih oznaka Republike, sada postoji opasnost da nova(?) vlast ucvrsti tih potencijalnih oznaka i njih toliko pojaci da zaista postanu oznake Republike i da zatim priznanje Srbije vise ni nema da bude potrebno za uspesno ostvarivanje krejirane drzave „Newborn“ – zalosno.
    Jos postoji mogucnost stita Srbije, s time srpske teritorije, ali jedino istinitim i casnim strucnjakama (specijalizirani pravnici itd.) – i, naravno, istinitim prijateljima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *