02. oktobar – KOSOVO NEĆE BITI NAŠ SUSED

BEOGRAD, 02. oktobar 2012. (FoNet) – Srbija mora na svaki način da izbegne dolazak pred dilemu: Kosovo ili EU, jer se ne možemo odreći ni evropskog puta, ni dela državne teritorije, poručila je potpredsednica Vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić, koja ne očekuje da Evropska komisija 10. oktobra preporuči davanje datuma za početak pregovora o pridruživanju sa Srbijom.

“Želimo da datum za otvaranje pregovora dobijemo što pre, ali smo svesni da to ne zavisi samo od nas, imajući u vidu uslove koji nam se postavljaju”, rekla je Grubješić za Novosti, komentarišući svoju izjavu da nećemo srljati ka EU.

“Zaista ne znam ko bi u ime Srbije potpisao izjavu ili ugovor o dobrosusedskim odnosima sa Kosovom”, rekla je Grubješić.

Ona očekuje da oktobarski izveštaj bude objektivan i da bude presek stanja u poslednjih godinu dana u svim oblastima.

“Kada bi izveštaj bio pozitivan, EK bi preporučila Evropskom savetu da sa Srbijom otpočne pregovore o pristupanju. Realni smo i sada ne očekujemo tu preporuku”, rekla je Grubješić.

Možemo da očekujemo, smatra potpredsednica Vlade, podršku novoj vladi da nastavi integracije.

Povodom tvrdnji dela opozicije da je nova vlada otežala integracije i da se ispostavljaju novi uslovi, Grubješić je navela da u Briselu nema tog skepticizma i da će EK pozdraviti napore nove vlade na evropskom putu.

Pisaće, navela je ona, da Srbija nastavlja evropski put i da je učinila dva važna koraka u odnosima sa Prištinom, biće pobrojani i svi ostali pozitivni koraci u borbi protiv korupcije, programu fiskalne konsolidacije…

Popovodom ispostavljanja novih uslova u izjavama pojedinih evropskih zvaničnika, Grubješić poručuje da se sačeka EK, “koja bi morala da da i okvir i pravac”.

“Obaveza nam je da nastavimo proces normalizacije odnosa sa Prištinom, istakla je Grubješić i dodala da “izjava o dobrosusedskim odnosima nije prihvatljiva jer Kosovo nije naš sused”

Godinama smo pokušavali, navela je, da držimo Kosovo i EU na dva koloseka, “ali je očigledno da nismo uspeli i moramo istovremeno da se bavimo i sa EU i sa Kosovom jer je to glavni politički uslov”.

Cilj je, poručila Grubješić, relaksacija odnosa sa Prištinom.

“Nema priznavanja Kosova i nema kosovske stolice u UN. Ispod toga ne možemo ići”, zaključila je Grubješić podsećajući da dok ima pet ”neposlušnih” članica, koje ne nameravaju da priznaju Kosovo, odricanje od Kosova neće biti formalan uslov.

Izvor: FoNet

Jedan komentar

  1. Ovo mi jako lici na pricicu o “Carevom novom ruhu”!!!!!!!Gospodjo Grubjesic, CAR JE GOL………..pa to znaju i odrasli….naucili su od djece. NAEMA I KOSMET I EU. Lijepo je od Vas sto ste izjavili,da ste izmedju Kosmeta i EU izabrali Kosmet. Drzite se toga i ne ne zivite u oblacima.Krajnje je vrijeme da se spustite na zemlju. Od EU cete dobivati kao i do sad …….samo batine, a sargarepu ce te gledati sa pristojne udaljenosti. Ukoliko to do sada niste shvatili, onda Vam nise ne vjerujem ni to da ste izmedju EU i Kosmeta izabrali KOSMET.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *