02. октобар – КОСОВО НЕЋЕ БИТИ НАШ СУСЕД

БЕОГРАД, 02. октобар 2012. (ФоНет) – Србија мора на сваки начин да избегне долазак пред дилему: Косово или ЕУ, јер се не можемо одрећи ни европског пута, ни дела државне територије, поручила је потпредседница Владе задужена за европске интеграције Сузана Грубјешић, која не очекује да Европска комисија 10. октобра препоручи давање датума за почетак преговора о придруживању са Србијом.

“Желимо да датум за отварање преговора добијемо што пре, али смо свесни да то не зависи само од нас, имајући у виду услове који нам се постављају”, рекла је Грубјешић за Новости, коментаришући своју изјаву да нећемо срљати ка ЕУ.

“Заиста не знам ко би у име Србије потписао изјаву или уговор о добросуседским односима са Косовом”, рекла је Грубјешић.

Она очекује да октобарски извештај буде објективан и да буде пресек стања у последњих годину дана у свим областима.

“Када би извештај био позитиван, ЕК би препоручила Европском савету да са Србијом отпочне преговоре о приступању. Реални смо и сада не очекујемо ту препоруку”, рекла је Грубјешић.

Можемо да очекујемо, сматра потпредседница Владе, подршку новој влади да настави интеграције.

Поводом тврдњи дела опозиције да је нова влада отежала интеграције и да се испостављају нови услови, Грuбјешић је навела да у Бриселу нема тог скептицизма и да ће ЕК поздравити напоре нове владе на европском путу.

Писаће, навела је она, да Србија наставља европски пут и да је учинила два важна корака у односима са Приштином, биће побројани и сви остали позитивни кораци у борби против корупције, програму фискалне консолидације…

Поповодом испостављања нових услова у изјавама појединих европских званичника, Грубјешић поручује да се сачека ЕК, “која би морала да да и оквир и правац”.

“Обавеза нам је да наставимо процес нормализације односа сa Приштином, истакла је Грубјешић и додала да “изјава о добросуседским односима није прихватљива јер Косово није наш сусед”

Годинама смо покушавали, навела је, да држимо Косово и ЕУ на два колосека, “али је очигледно да нисмо успели и морамо истовремено да се бавимо и са ЕУ и са Косовом јер је то главни политички услов”.

Циљ је, поручила Грубјешић, релаксација односа са Приштином.

“Нема признавања Косова и нема косовске столице у УН. Испод тога не можемо ићи”, закључила је Грубјешић подсећајући да док има пет ”непослушних” чланица, које не намеравају да признају Косово, одрицање од Косова неће бити формалан услов.

Извор: ФоНет

Један коментар

  1. Ovo mi jako lici na pricicu o “Carevom novom ruhu”!!!!!!!Gospodjo Grubjesic, CAR JE GOL………..pa to znaju i odrasli….naucili su od djece. NAEMA I KOSMET I EU. Lijepo je od Vas sto ste izjavili,da ste izmedju Kosmeta i EU izabrali Kosmet. Drzite se toga i ne ne zivite u oblacima.Krajnje je vrijeme da se spustite na zemlju. Od EU cete dobivati kao i do sad …….samo batine, a sargarepu ce te gledati sa pristojne udaljenosti. Ukoliko to do sada niste shvatili, onda Vam nise ne vjerujem ni to da ste izmedju EU i Kosmeta izabrali KOSMET.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *