24. septembar – Vojvođansko pitanje je još otvoreno

NOVI SAD – Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da će vojvođansko pitanje ostati otvoreno sve dok se ne obezbedi odgovarajuća politička, administrativna i ekonomska autonomija Vojvodine.

Kacin je za novosadski Dnevnik od nedelje rekao da je vojvođansko pitanje otvoreno još od 1989. godine, kada je ukinuta autonomija te pokrajine i ocenio da je Vojvodina žrtva pogrešnih političkih opredeljenja i strategija u proteklih 25 godina.

Prema njegovim rečima, očigledno je da su na brzinu donete odluke o promeni Ustava iz 1989. godine prouzrokovale veliku štetu ne samo Vojvodini već i celoj Srbiji.

“Usvajanjem Statuta Vojvodine stvari su napokon počele da se pomeraju s mesta, ali treba još mnogo toga uraditi. Nakon odluke Ustavnog suda o ukidanju 23 nadležnosti Vojvodine postaje sve očiglednije i srpskoj javnosti da je potrebno menjati Ustav”, ocenio je Jelko Kacin.

Dodao je da je Srbiji potreban moderan ustavni akt koji će omogućiti decentralizaciju, definisati Srbiju kao građansku zemlju, i omogućiti lokalnim zajednicama da preuzmu odgovornost za brži

Kacin je najavio da će učestvovati na “Paradi ponosa” u Beogradu 6. oktobra, ako ona bude održana, i dodao da je zadatak Vlade Srbije da obezbedi osnovna građanska prava i mir na ulicama Beograda.

“Nadam se da država neće opet dobrovoljno kapitulirati kao prošle godine. Svi napori oko uspostavljanja vladavine prava deluju potpuno iluzorno ako država ne može da obezbedi mirnu šetnju građana i efektivno zabrani ekstremističke grupe”, kazao je Kacin.

Izrazio je očekivanje da će se Paradi priključiti i predstavnici svih grana vlasti u Srbiji, kao i predstavnici vlada država članica EU i Evropskog parlamenta.

Izvor: Beta

9 komentara

  1. Mislim da je ideja “gospodina” Kacina, da proseta i sam paradom veoma opasna. Iz dva razloga. Moze biti napadnut od samih clanova parade, ili pak sa strane, od posmatraca. Zato ne preporucujem, sem ako se ovo prvo ne prizeljkuje od spomenutog licno.
    Sa druge strane, vrlo je interesantno saznati, koja su to prava pomenute populacije ugrozena ili ukinuta zbog njihovog opredeljenja?
    U Evropi a mislim i sire u svetu je zabranjeno da gej-parovi usvajaju decu. Ali zato mogu imati sopstvenu. Ko sto rekoh, ako je samo to, onda bi trebalo dici celu Evropu na nogo i protestvovati. Hvala

  2. Suviše mnogo sasoljava u ovaj čorbuljak u našim kazanima ko mu daje pravo da se meša u naše državne odnose. Nije on poželjan na
    teritoriji Srbije dosta zla smo pretrpili raznih Kacina,Kuršnera
    Janša,Tuđmana i svih koji dolaze da nam sipaju so na otvorenrane
    rane.

  3. A sta ce mo da pitanjem Treorizma u Sloveniji 90-te godine,kada su slovenacki teroristi napali regularne snage federacije (SFRJ), i drzale ih bez hrane i vode,i jos napadajuci ih iz zasjede i ubijajuci ih !? Vrijeme je da se i to pitanje potegne, sta se sa tim ceka…

  4. Hajde Jelko konjusaru u Austriju pa trazi tamo promenu Ustava. Dozlogrdili ste nam ti i tebi slicni. I povedi ove sto su “ponosni” sa sobom!

  5. Onog momenta kada napokon SRBIJA bude rekla EURUPSKO UNIJI sto se ulaska tice ” NE HVALA” Kacin ce se drzati svoje “STALE” i nece moci vise da dolazi da “prodaje pamet”!

  6. Kacin – bestidno. Ali on ne zna poreklo ove reci, pa je bolje reci – nestani, ko te sta pitao i kome ti odredjujes sudbinu. Pazi samo da tvoja ne bude odredjena.

  7. Kada procitam sta ova spodoba kaze imam muku u zelucu,mjesec dana.

  8. Gospodine Kacin(biću fin)nebi bilo loše da malo više gledaš svoja posla ,sjašite više sa Srbije ili oćete da i AP Vojvodina krene putem KiM .Da budem iskren za vreme ove protekle vlasti,neynam kako će biti sada-najugroženiji u Vojvodini su bili Srbi i to u svojoj matičnoj državi a to je rezultat vaše politike.

  9. Paradiraj u Ljubljani, ….. ti bezobraznu ! Ko dozvoljava ovom ….. ulazak u Srbiju !?!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *