24. септембар – Војвођанско питање је још отворено

НОВИ САД – Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин изјавио је да ће војвођанско питање остати отворено све док се не обезбеди одговарајућа политичка, административна и економска аутономија Војводине.

Кацин је за новосадски Дневник од недеље рекао да је војвођанско питање отворено још од 1989. године, када је укинута аутономија те покрајине и оценио да је Војводина жртва погрешних политичких опредељења и стратегија у протеклих 25 година.

Према његовим речима, очигледно је да су на брзину донете одлуке о промени Устава из 1989. године проузроковале велику штету не само Војводини већ и целој Србији.

“Усвајањем Статута Војводине ствари су напокон почеле да се померају с места, али треба још много тога урадити. Након одлуке Уставног суда о укидању 23 надлежности Војводине постаје све очигледније и српској јавности да је потребно мењати Устав”, оценио је Јелко Кацин.

Додао је да је Србији потребан модеран уставни акт који ће омогућити децентрализацију, дефинисати Србију као грађанску земљу, и омогућити локалним заједницама да преузму одговорност за бржи

Кацин је најавио да ће учествовати на “Паради поноса” у Београду 6. октобра, ако она буде одржана, и додао да је задатак Владе Србије да обезбеди основна грађанска права и мир на улицама Београда.

“Надам се да држава неће опет добровољно капитулирати као прошле године. Сви напори око успостављања владавине права делују потпуно илузорно ако држава не може да обезбеди мирну шетњу грађана и ефективно забрани екстремистичке групе”, казао је Кацин.

Изразио је очекивање да ће се Паради прикључити и представници свих грана власти у Србији, као и представници влада држава чланица ЕУ и Европског парламента.

Извор: Бета

9 коментара

 1. Mislim da je ideja “gospodina” Kacina, da proseta i sam paradom veoma opasna. Iz dva razloga. Moze biti napadnut od samih clanova parade, ili pak sa strane, od posmatraca. Zato ne preporucujem, sem ako se ovo prvo ne prizeljkuje od spomenutog licno.
  Sa druge strane, vrlo je interesantno saznati, koja su to prava pomenute populacije ugrozena ili ukinuta zbog njihovog opredeljenja?
  U Evropi a mislim i sire u svetu je zabranjeno da gej-parovi usvajaju decu. Ali zato mogu imati sopstvenu. Ko sto rekoh, ako je samo to, onda bi trebalo dici celu Evropu na nogo i protestvovati. Hvala

 2. Сувише много сасољава у овај чорбуљак у нашим казанима ко му даје право да се меша у наше државне односе. Није он пожељан на
  територији Србије доста зла смо претрпили разних Кацина,Куршнера
  Јанша,Туђмана и свих који долазе да нам сипају со на отворенране
  ране.

 3. A sta ce mo da pitanjem Treorizma u Sloveniji 90-te godine,kada su slovenacki teroristi napali regularne snage federacije (SFRJ), i drzale ih bez hrane i vode,i jos napadajuci ih iz zasjede i ubijajuci ih !? Vrijeme je da se i to pitanje potegne, sta se sa tim ceka…

 4. Hajde Jelko konjusaru u Austriju pa trazi tamo promenu Ustava. Dozlogrdili ste nam ti i tebi slicni. I povedi ove sto su “ponosni” sa sobom!

 5. Onog momenta kada napokon SRBIJA bude rekla EURUPSKO UNIJI sto se ulaska tice ” NE HVALA” Kacin ce se drzati svoje “STALE” i nece moci vise da dolazi da “prodaje pamet”!

 6. Kacin – bestidno. Ali on ne zna poreklo ove reci, pa je bolje reci – nestani, ko te sta pitao i kome ti odredjujes sudbinu. Pazi samo da tvoja ne bude odredjena.

 7. Kada procitam sta ova spodoba kaze imam muku u zelucu,mjesec dana.

 8. Gospodine Kacin(biću fin)nebi bilo loše da malo više gledaš svoja posla ,sjašite više sa Srbije ili oćete da i AP Vojvodina krene putem KiM .Da budem iskren za vreme ove protekle vlasti,neynam kako će biti sada-najugroženiji u Vojvodini su bili Srbi i to u svojoj matičnoj državi a to je rezultat vaše politike.

 9. Парадирај у Љубљани, ….. ти безобразну ! Ко дозвољава овом ….. улазак у Србију !?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *