24. septembar – Pavićević: Nema razgovora sa Tačijem

BEOGRAD – Šef tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Dejan Pavićević istakao je da niko od beogradskih zvaničnika neće moći da pregovara sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem zbog njegove prošlosti i optužbi za zločine.

“Zbog njegove prošlosti i optužbi koje se vezuju uz njega, razgovori sa njim nisu mogući. Dok se te optužbe ne istraže i dok sud ne kaže da li je kriv ili ne, Tači ne može biti sagovornik nikome iz zvaničnog Beograda, pa ni meni”, kazao je Pavićević za “Pres”.

On je naglasio da se za nastavak dijaloga mora definisati jasna strategija kako bi se izbegla ad hok rešenja i umanjila šteta iz prethodnog perioda.

“Vlada Srbije ima veoma jasan stav, jasnu strategiju i dobru komunikaciju po tom pitanju sa predsednikom Tomislavom Nikolićem, sa kojim imam odličnu komunikaciju od prvog dana njegovog izbora za šefa države”, naveo je Pavićević.

Nastavak dijaloga, kako je ocenio, najviše zavisi od očekivanog susreta predsednika Srbije i visoke zvaničnice EU Ketrin Ešton.

Pavićević je naveo i da će “Srbija i dalje insistirati da se u dijalog uključe UN i videćemo da li ćemo u tome uspeti ili ne”.

Prema njegovoj oceni, prethodni pregovarački tim je činio greške a na ovoj vladi Srbije je da te greške minimalizuje.

Vulin: Poštovaćemo dogovore sa Prištinom

Šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da će sporazumi koje je prethodna vlast postigla sa Prištinom biti poštovani, ocenivši da bivša vlast nije nameravala da te dogovore ispuni nego da “opet prevare i Srbe i svet i ostanu na vlasti”.

“Srbija je ozbiljna država i kao što moramo da vratimo dve milijarde, koliko nas je zadužila bivša vlast u prethodnih godinu dana, tako moramo da poštujemo i ono što su potpisali sa Prištinom oni koji nikako nisu smeli da imaju pravo da sve to potpisuju”, kazao je Vulin za “Novosti”.

Komentarišući tvrdnje bivšeg šefa pregovaračkog tima Borislava Stefanovića da Vlada Srbije nije obavezna da sprovodi dogovore sa Prištinom jer nisu potpisani međunarodni sporazumi, Vulin je upitao: “A zašto su potpisivali i zašto su pregovarali, ako ništa što je potpisano u Briselu nema nikakvo značenje?”.

“Ovo je očigledan pokušaj da se novoj vladi oteža da sprovodi obaveze koje je preuzela prethodna vlast, ali i dokaz da čak i oni koju su pregovarali znaju da je to što su ispregovarali izuzetno teško za državu i da su pregovarali ne misleći da bilo šta ispune, nego da opet prevare i Srbe i svet i ostanu na vlasti”, kazao je on.

Vulin je konstatovao da je “Srbija znala da je DS vodila politiku koja se zasniva na lažima, a nikada na nacionalnim interesima”.

“Ali sada i međunarodna zajednica može da se uveri kako su vladali i kako su pregovarali. Nažalost, lagali su i svet i Srbe i tako se igrali životima ljudi na Kosovu i Metohiji, ali i ugledom naše zemlje”, rekao je on.

Izvor: Tanjug, RTV

4 komentara

  1. Kažete nema sa Tačijem pa G. Pavičeviću njemu razgovori nisu ni
    potrebni jer ste prihvatili sve što je tražio. G Vulin poslušajte
    stručnjake za međunarodno pravo oni negiraju vaše izjave da je
    nova vlada obavezna da prihvati usmeni dogovor predhodne vlade.
    Svi međunarodni ugovori se menjaju i prave novi,ako morate prihvatiti kažite narodu da zna na čemu je,ovako ga držite u
    neizvesnosti,SNS treba da zna da popularnost brzo padne.Nemojte
    se igrati sa voljom naroda kazniće vas nema vremena za baškarenje.

  2. Gospodin Vulin je ili veilika NEZNALICA, ili IZDAJICA. Dovoljno je da se gospodin Vulin sjeti kada je potpisana R1244 i Kumanovski sporazum, i da odgovori sam sebi sta je EU SAD i opcenito medjunarodna zajednica ispostovala od ta dva dokumenta. Ono sto su potpisali Tadicevi “janjicari” nije proslo parlamentarnu proceduru i samim tim nema vaznisti niti na ista obavezuje. Ako jos dodamo da je ono sto su pomenuti “janjicari” potpisali, u suprotnosti sa USTAVOM SRBIJE ……………….onda o cemu Vi to pricate. Zar Vi stvarno mislite na je NAROD bas toliko glup i nepismen.

  3. Naravno da nema razgovora sa Tacijem.Ni razgovora niti “rukovanja”.Tadic je ispunio BONUS za ponizenja i sramocenje.

  4. Da budem iskren ja ti ne verujem,kažeš treba biti oprezan da bi se umanjila šteta predhodne vlasti,znači priznaš da šteta postoji po srpski narod a ti g.Pavičević priznaješ sve dogovore koji su postignuti iako su štetni po Srbiju.G.Pavičeviću zašto prihvataš ono što je štetno mislim da za takve stvari ova vlast nije dobila podršku birača .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *