24. септембар – Павићевић: Нема разговора са Тачијем

БЕОГРАД – Шеф тима Београда у дијалогу са Приштином Дејан Павићевић истакао је да нико од београдских званичника неће моћи да преговара са косовским премијером Хашимом Тачијем због његове прошлости и оптужби за злочине.

“Због његове прошлости и оптужби које се везују уз њега, разговори са њим нису могући. Док се те оптужбе не истраже и док суд не каже да ли је крив или не, Тачи не може бити саговорник никоме из званичног Београда, па ни мени”, казао је Павићевић за “Прес”.

Он је нагласио да се за наставак дијалога мора дефинисати јасна стратегија како би се избегла ад хок решења и умањила штета из претходног периода.

“Влада Србије има веома јасан став, јасну стратегију и добру комуникацију по том питању са председником Томиславом Николићем, са којим имам одличну комуникацију од првог дана његовог избора за шефа државе”, навео је Павићевић.

Наставак дијалога, како је оценио, највише зависи од очекиваног сусрета председника Србије и високе званичнице ЕУ Кетрин Ештон.

Павићевић је навео и да ће “Србија и даље инсистирати да се у дијалог укључе УН и видећемо да ли ћемо у томе успети или не”.

Према његовој оцени, претходни преговарачки тим је чинио грешке а на овој влади Србије је да те грешке минимализује.

Вулин: Поштоваћемо договоре са Приштином

Шеф Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је да ће споразуми које је претходна власт постигла са Приштином бити поштовани, оценивши да бивша власт није намеравала да те договоре испуни него да “опет преваре и Србе и свет и остану на власти”.

“Србија је озбиљна држава и као што морамо да вратимо две милијарде, колико нас је задужила бивша власт у претходних годину дана, тако морамо да поштујемо и оно што су потписали са Приштином они који никако нису смели да имају право да све то потписују”, казао је Вулин за “Новости”.

Коментаришући тврдње бившег шефа преговарачког тима Борислава Стефановића да Влада Србије није обавезна да спроводи договоре са Приштином јер нису потписани међународни споразуми, Вулин је упитао: “А зашто су потписивали и зашто су преговарали, ако ништа што је потписано у Бриселу нема никакво значење?”.

“Ово је очигледан покушај да се новој влади отежа да спроводи обавезе које је преузела претходна власт, али и доказ да чак и они коју су преговарали знају да је то што су испреговарали изузетно тешко за државу и да су преговарали не мислећи да било шта испуне, него да опет преваре и Србе и свет и остану на власти”, казао је он.

Вулин је констатовао да је “Србија знала да је ДС водила политику која се заснива на лажима, а никада на националним интересима”.

“Али сада и међународна заједница може да се увери како су владали и како су преговарали. Нажалост, лагали су и свет и Србе и тако се играли животима људи на Косову и Метохији, али и угледом наше земље”, рекао је он.

Извор: Танјуг, РТВ

4 коментара

 1. РАДОСЛАВ

  Кажете нема са Тачијем па Г. Павичевићу њему разговори нису ни
  потребни јер сте прихватили све што је тражио. Г Вулин послушајте
  стручњаке за међународно право они негирају ваше изјаве да је
  нова влада обавезна да прихвати усмени договор предходне владе.
  Сви међународни уговори се мењају и праве нови,ако морате прихватити кажите народу да зна на чему је,овако га држите у
  неизвесности,СНС треба да зна да популарност брзо падне.Немојте
  се играти са вољом народа казниће вас нема времена за башкарење.

 2. Gospodin Vulin je ili veilika NEZNALICA, ili IZDAJICA. Dovoljno je da se gospodin Vulin sjeti kada je potpisana R1244 i Kumanovski sporazum, i da odgovori sam sebi sta je EU SAD i opcenito medjunarodna zajednica ispostovala od ta dva dokumenta. Ono sto su potpisali Tadicevi “janjicari” nije proslo parlamentarnu proceduru i samim tim nema vaznisti niti na ista obavezuje. Ako jos dodamo da je ono sto su pomenuti “janjicari” potpisali, u suprotnosti sa USTAVOM SRBIJE ……………….onda o cemu Vi to pricate. Zar Vi stvarno mislite na je NAROD bas toliko glup i nepismen.

 3. Naravno da nema razgovora sa Tacijem.Ni razgovora niti “rukovanja”.Tadic je ispunio BONUS za ponizenja i sramocenje.

 4. Da budem iskren ja ti ne verujem,kažeš treba biti oprezan da bi se umanjila šteta predhodne vlasti,znači priznaš da šteta postoji po srpski narod a ti g.Pavičević priznaješ sve dogovore koji su postignuti iako su štetni po Srbiju.G.Pavičeviću zašto prihvataš ono što je štetno mislim da za takve stvari ova vlast nije dobila podršku birača .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *