24. septembar – Kritike i zabrinutost zbog izbora Jeremićeve savetnice

BEOGRAD – Odluka predsedavajućeg Generalnom skupštinom UN Vuka Jeremića da za svoju savetnicu imenuje bivšu šeficu švajcarske diplomatije Mišlin Kalmi Rej, koja je lobirala nezavisnost Kosova, izazvala je zabrinutost i kritike srpskih vlasti i javnosti.

Kabinet predsednika Srbije Tomislava Nikolića i njegov pravni savetnik Oliver Antić ne kriju da su zabrinuti zbog ove Jeremićeve odluke, ali poručuju da od bivšeg srpskog ministra očekuju da i dalje štiti državne interese, piše “Pres”.

“Postoji jasno određenje Republike Srbije prema pitanju Kosmeta i prema zaštiti naših vitalnih nacionalnih interesa. To zna i Vuk Jeremić i nadamo se da će tako postupati on i njegov ceo tim. Kao predsedavajući Generalne skupštine UN, trebalo bi da sve vreme svog mandata pred očima ima Povelju UN, a ona je na našoj strani. To očekujemo od njega, ni manje ni više”, navode u Nikolićevom kabinetu.

Antić: U pitanju razni uticaji

Pravni savetnik predsednika Srbije Oliver Antić kaže da od Jeremića očekuje da ostane dosledan svojim stavovima.

“Činjenica je da ovo nije najsrećniji izbor, ali je fakat i da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova. Znam da je to stav i Vuka Jeremića. Uveren sam da se njegovo mišljenje i delanje neće promeniti tokom predsedavanja Skupštinom UN”, kazao je Antić.

Govoreći o izboru Mišlin Kalmi Rej za Jeremićevu savetnicu, Antić je izrazio uverenje da su “u pitanju razni uticaji, koji ipak neće promeniti Jeremićevo dosadašnje postupanje kada je u pitanju južna srpska pokrajina, te da niko iz njegovog tima neće raditi na štetu Srbije”.

“Pres” navodi da u Vladi Srbije niko nije želeo da komentariše Jeremićev potez, a da je direktor Vladine kancelarije za saradnju sa medijima Miodrag Mihajlović rekao da su sva pitanja vezana za Jeremićevo predsedavanje Generalnom skupštinom UN u nadležnosti Ministarstva spoljnih poslova.

Izvor: Tanjug, RTV

3 komentara

  1. Gospodine Jeremicu, sto mozete pre, izmenite odluko o svojoj savetnici. Ta osoba ne zasluzuje taj polozaj. Kraz St. Gallen su i pismeni i nepismeni sa fesicima klicali u prvim casovima “nezavisnosti” gospodji Calmy Rey. Kao predstavnik neutralne zemlje nije mogla kao prva istrcati da prizna Kosovo kao samostalnu drzavu. Sram je bilo.

  2. Kad vam bivsi ministar inostranih poslova medju prvima podrzi nelegalnu nezavisnost samoproklamovane drzave, onda znate da se radi o neutralnoj Svajcarskoj.
    Decenijama se ovde skoluju teroristi i diktatori, medju poslednjima Taci i severnokeranski diktator i tako dalje.

  3. Ovoj spodobi vecina Svajcaraca zeli da vidi ledja. Glavna je bila prilikom lobiranja za priznanje KiM, posecivala siptarske teroriste prikladno ogrnuta maramom i napravila bezbroj gafova delujuci protivustavna kao minisat spoljnih poslova.
    Ako vec iz Svajcarske, onda Dik Marti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *