24. септембар – Критике и забринутост због избора Јеремићеве саветнице

БЕОГРАД – Одлука председавајућег Генералном скупштином УН Вука Јеремића да за своју саветницу именује бившу шефицу швајцарске дипломатије Мишлин Калми Реј, која је лобирала независност Косова, изазвала је забринутост и критике српских власти и јавности.

Кабинет председника Србије Томислава Николића и његов правни саветник Оливер Антић не крију да су забринути због ове Јеремићеве одлуке, али поручују да од бившег српског министра очекују да и даље штити државне интересе, пише “Прес”.

“Постоји јасно одређење Републике Србије према питању Космета и према заштити наших виталних националних интереса. То зна и Вук Јеремић и надамо се да ће тако поступати он и његов цео тим. Као председавајући Генералне скупштине УН, требало би да све време свог мандата пред очима има Повељу УН, а она је на нашој страни. То очекујемо од њега, ни мање ни више”, наводе у Николићевом кабинету.

Антић: У питању разни утицаји

Правни саветник председника Србије Оливер Антић каже да од Јеремића очекује да остане доследан својим ставовима.

“Чињеница је да ово није најсрећнији избор, али је факат и да Србија никада неће признати независност Косова. Знам да је то став и Вука Јеремића. Уверен сам да се његово мишљење и делање неће променити током председавања Скупштином УН”, казао је Антић.

Говорећи о избору Мишлин Калми Реј за Јеремићеву саветницу, Антић је изразио уверење да су “у питању разни утицаји, који ипак неће променити Јеремићево досадашње поступање када је у питању јужна српска покрајина, те да нико из његовог тима неће радити на штету Србије”.

“Прес” наводи да у Влади Србије нико није желео да коментарише Јеремићев потез, а да је директор Владине канцеларије за сарадњу са медијима Миодраг Михајловић рекао да су сва питања везана за Јеремићево председавање Генералном скупштином УН у надлежности Министарства спољних послова.

Извор: Танјуг, РТВ

3 коментара

  1. Gospodine Jeremicu, sto mozete pre, izmenite odluko o svojoj savetnici. Ta osoba ne zasluzuje taj polozaj. Kraz St. Gallen su i pismeni i nepismeni sa fesicima klicali u prvim casovima “nezavisnosti” gospodji Calmy Rey. Kao predstavnik neutralne zemlje nije mogla kao prva istrcati da prizna Kosovo kao samostalnu drzavu. Sram je bilo.

  2. Kad vam bivsi ministar inostranih poslova medju prvima podrzi nelegalnu nezavisnost samoproklamovane drzave, onda znate da se radi o neutralnoj Svajcarskoj.
    Decenijama se ovde skoluju teroristi i diktatori, medju poslednjima Taci i severnokeranski diktator i tako dalje.

  3. Ovoj spodobi vecina Svajcaraca zeli da vidi ledja. Glavna je bila prilikom lobiranja za priznanje KiM, posecivala siptarske teroriste prikladno ogrnuta maramom i napravila bezbroj gafova delujuci protivustavna kao minisat spoljnih poslova.
    Ako vec iz Svajcarske, onda Dik Marti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *