18. septembar – Jeremić na čelu Generalne skupštine UN

NJUJORK – Generalna skupština UN zaključila je danas 66. sesiju, čime je predsedničko mesto od Katara predato Srbiji i novom predsedavajućem Vuku Jeremiću.

U zgradi UN na Ist riveru u Njujorku organizovana je simbolična ceremonija primopredaje između predstavnika Katara Nasira Abdulaziza al Nasira i Jeremića, tako što je dosadašnji predsednik predao svom nasledniku čekić koji je koristio tokom vođenja sednica.

Primopredaji je prisustvovao i generalni sekretar UN Ban Ki-mun, koji je pozdravio Nasira i Jeremića.

Predstavnik Srbije je pred predstavnicima više od 190 zemalja danas preuzeo jednogodišnje vođenje Generalne skupštine.

Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić izjavio je nakon što je preuzeo tu funkciju, da će Srbiji, tokom njegovog predsedavanja, biti pružena prilika da zastupa svoje interese u jednom složenom vremenu.

“Ovo je velika prilika za svaku zemlju koja se nađe na ovoj poziciji.

Srbija će, preko Generalne skupštine, biti na vrlo vidljivom mestu i ona će biti tačka preko koje se vrši veliki broj razgovora i pregovora”, rekao je Jeremić za Tanjug.

On je kazao da očekuje da narednih 12 meseci budu veoma intenzivni u diplomatskom smislu, uzimajući u obzir celokupnu situaciju u svetu.

Novi predsednik Generalne skupštine UN je dodao da će sutra predstaviti dnevni red zasedanja i priroritete srpskog predsedavanja.

Dosadašnji predsednik Generalne skupštine Nasir Abdulaziz al Nasir je rekao za Tanjug da veruje da će Jeremić dobro obavljati funkciju na kojoj ga je nasledio, ponovivši čestitke zbog izbora.

On je Jeremića nazvao odličnim diplomatom sa bogatim iskustvom. “Verujem da će mu baš to iskustvo pomoći u vođenju Generalne skupštine”, naveo je katarski diplomata.

Jeremić je u junu izabran za predsednika Generalne skupštine, dobivši glasove 99 država, dok je njegov protivkandidat iz Litvanije dobio 85 glasova.

Izvor: Tanjug, RTV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *