18. септембар – Јеремић на челу Генералне скупштине УН

ЊУЈОРК – Генерална скупштина УН закључила је данас 66. сесију, чиме је председничко место од Катара предато Србији и новом председавајућем Вуку Јеремићу.

У згради УН на Ист риверу у Њујорку организована је симболична церемонија примопредаје између представника Катара Насира Абдулазиза ал Насира и Јеремића, тако што је досадашњи председник предао свом наследнику чекић који је користио током вођења седница.

Примопредаји је присуствовао и генерални секретар УН Бан Ки-мун, који је поздравио Насира и Јеремића.

Представник Србије је пред представницима више од 190 земаља данас преузео једногодишње вођење Генералне скупштине.

Председник Генералне скупштине Уједињених нација Вук Јеремић изјавио је након што је преузео ту функцију, да ће Србији, током његовог председавања, бити пружена прилика да заступа своје интересе у једном сложеном времену.

“Ово је велика прилика за сваку земљу која се нађе на овој позицији.

Србија ће, преко Генералне скупштине, бити на врло видљивом месту и она ће бити тачка преко које се врши велики број разговора и преговора”, рекао је Јеремић за Танјуг.

Он је казао да очекује да наредних 12 месеци буду веома интензивни у дипломатском смислу, узимајући у обзир целокупну ситуацију у свету.

Нови председник Генералне скупштине УН је додао да ће сутра представити дневни ред заседања и прироритете српског председавања.

Досадашњи председник Генералне скупштине Насир Абдулазиз ал Насир је рекао за Танјуг да верује да ће Јеремић добро обављати функцију на којој га је наследио, поновивши честитке због избора.

Он је Јеремића назвао одличним дипломатом са богатим искуством. “Верујем да ће му баш то искуство помоћи у вођењу Генералне скупштине”, навео је катарски дипломата.

Јеремић је у јуну изабран за председника Генералне скупштине, добивши гласове 99 држава, док је његов противкандидат из Литваније добио 85 гласова.

Извор: Танјуг, РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *