11. septembar – Putin i Nikolić o Južnom toku i Kosovu

MOSKVA – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić doputovao je u Rusiju, gde će se popodne sastati sa šefom ruske države Vladimirom Putinom, a prema ranijim najavama tema razgovora je dalje jačanje saradnje u svim ključnim područjima, posebno u oblasti trgovine i energetike, uključujući implementaciju strateškog projekta Južni tok.

Nikolić na poziv Putina boravi u radnoj poseti Rusiji, a susret dva lidera odigraće se u letnjoj rezidenciji ruskog predsednika Bočarov ručej, na obali Crnog mora, u Sočiju.

U sastavu srpske delegacije su, pored predsednika, ministri spoljnih poslova i rudarstva, Ivan Mrkić i Milan Bačević.

Prema najavama Kremlja, planirano je da se na sastanku posebna pažnja posveti pitanjima trgovinsko-ekonomske saradnje, kao i izgradnji gasovoda Južni tok, a biće reči i o saradnji u drugim granama privrede u kojima je prisutan ruski biznis poput metalurgije, mašinogradnje, turizma, banaka.

Razrađuju se i novi perspektivni projekti u oblasti energetike, saobraćaja, infrastrukture, u kreditno-finansijskoj oblasti. Iz Kremlja podsećaju da na međunarodnoj sceni Rusija i Srbija istupaju sa bliskih ili podudarnih pozicija u vezi sa većinom ključnih pitanja, a posebno se ostvaruje konstruktivna saradnja u vezi sa kosovskim pitanjem, gde obe države zastupaju principijelan stav da se definitivno rešenje problema nađe putem dijaloga Beograda i Prištine na osnovu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Očekuje se da radovi na srpskoj deonici gasovoda Južni tok, dugoj 411 kilometara, počnu u decembru, a procenjena vrednost radova je 1,9 milijardi evra.

Kako je ranije najavljeno, kapacitet gasovoda kroz Srbiju iznosiće od 36 do 41 milijarde kubnih metara godišnje, a procenjuje se da će za 25 godina eksploatacije Srbija zaraditi na ime transporta oko četiri milijarde evra.

Gasovod bi na teritoriju Srbije trebalo da uđe kod Zaječara, a da izađe kod Horgoša ili Bačkog Brega, a jedan krak će se odvajati ka BiH i Republici Srpskoj. Što se tiče saradnje na infrastrukturnim projektima, predstoji realizacija ruskog kredita za rekonstrukciju srpskih železnica od 800 miliona dolara.

Uoči posete Nikolića, 4. septembra održan je sastanak Međuvladinog komiteta za trgovinsku, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, a kopredsednik Komiteta, ministar Bačević, rekao je nakon toga da je postignut principijelni dogovor o ruskom kreditu za pomoć srpskom budžetu od 300 miliona dolara za ovu i 700 miliona za sledeću godinu, s tim što će o detaljima raspravljati radne grupe ministarstava finansija dve zemlje nakon što se Srbija zvanično obrati sa molbom za kredit.

Još jedan oblik saradnje dve zemlje je i pomoć Rusije u deminiranju teritorije Srbije, a takođe i organizovanje rusko-srpskog centra u Nišu, koji je nedavno pružio dragocenu pomoć u gašenju šumskih požara u Srbiji. U okviru saradnje u kulturnoj sferi, Rusija je posredstvom Uneska dala dva miliona dolara za obnovu porušenih srpskih crkava na KiM, a učestvuje i u unutrašnjem uređenju hrama Svetog Save.

Obim bilateralne robne razmene Srbije i Rusije prošle godine povećan je za 42 odsto u poređenju sa 2010. godinom i iznosio je više od dve milijarde dolara, a ruske investicije u srpsku privredu su u periodu 2003. do 2011. godine premašile 1,5 mlijardi dolara.

Izvor: Tanjug

Jedan komentar

  1. BOG SA MAJKOM RUSIJOM CUVA SRBE…AMIN BOZE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *