11. септембар – Путин и Николић о Јужном току и Косову

МОСКВА – Председник Србије Томислав Николић допутовао је у Русију, где ће се поподне састати са шефом руске државе Владимиром Путином, а према ранијим најавама тема разговора је даље јачање сарадње у свим кључним подручјима, посебно у области трговине и енергетике, укључујући имплементацију стратешког пројекта Јужни ток.

Николић на позив Путина борави у радној посети Русији, а сусрет два лидера одиграће се у летњој резиденцији руског председника Бочаров ручеј, на обали Црног мора, у Сочију.

У саставу српске делегације су, поред председника, министри спољних послова и рударства, Иван Мркић и Милан Бачевић.

Према најавама Кремља, планирано је да се на састанку посебна пажња посвети питањима трговинско-економске сарадње, као и изградњи гасовода Јужни ток, а биће речи и о сарадњи у другим гранама привреде у којима је присутан руски бизнис попут металургије, машиноградње, туризма, банака.

Разрађују се и нови перспективни пројекти у области енергетике, саобраћаја, инфраструктуре, у кредитно-финансијској области. Из Кремља подсећају да на међународној сцени Русија и Србија иступају са блиских или подударних позиција у вези са већином кључних питања, а посебно се остварује конструктивна сарадња у вези са косовским питањем, где обе државе заступају принципијелан став да се дефинитивно решење проблема нађе путем дијалога Београда и Приштине на основу резолуције 1244 Савета безбедности УН.

Очекује се да радови на српској деоници гасовода Јужни ток, дугој 411 километара, почну у децембру, а процењена вредност радова је 1,9 милијарди евра.

Како је раније најављено, капацитет гасовода кроз Србију износиће од 36 до 41 милијарде кубних метара годишње, а процењује се да ће за 25 година експлоатације Србија зарадити на име транспорта око четири милијарде евра.

Гасовод би на територију Србије требало да уђе код Зајечара, а да изађе код Хоргоша или Бачког Брега, а један крак ће се одвајати ка БиХ и Републици Српској. Што се тиче сарадње на инфраструктурним пројектима, предстоји реализација руског кредита за реконструкцију српских железница од 800 милиона долара.

Уочи посете Николића, 4. септембра одржан је састанак Међувладиног комитета за трговинску, економску и научно-техничку сарадњу, а копредседник Комитета, министар Бачевић, рекао је након тога да је постигнут принципијелни договор о руском кредиту за помоћ српском буџету од 300 милиона долара за ову и 700 милиона за следећу годину, с тим што ће о детаљима расправљати радне групе министарстава финансија две земље након што се Србија званично обрати са молбом за кредит.

Још један облик сарадње две земље је и помоћ Русије у деминирању територије Србије, а такође и организовање руско-српског центра у Нишу, који је недавно пружио драгоцену помоћ у гашењу шумских пожара у Србији. У оквиру сарадње у културној сфери, Русија је посредством Унеска дала два милиона долара за обнову порушених српских цркава на КиМ, а учествује и у унутрашњем уређењу храма Светог Саве.

Обим билатералне робне размене Србије и Русије прошле године повећан је за 42 одсто у поређењу са 2010. годином и износио је више од две милијарде долара, а руске инвестиције у српску привреду су у периоду 2003. до 2011. године премашиле 1,5 млијарди долара.

Извор: Танјуг

Један коментар

  1. BOG SA MAJKOM RUSIJOM CUVA SRBE…AMIN BOZE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *