10. септембар : ДСС: ЕУ признаје независност Косова

БЕОГРАД – Демократска странка Србије (ДСС) сматра да присуство европског комесара за проширење Штефана Филеа церемонији укидања надгледане независности у Приштини јасно показује да ЕУ Косово сматра за независну државу.

“Приводи се крају игра жмурки ЕУ у њеном односу према Србији. Данашње присуство Филеа у Приштини је много значајније од изјаве председника Европског парламента Мартина Шулца, који је говорио да би Србија требало да призна Косово у будућности, јер је Филе данас демонстративно показао да је Косово за ЕУ независна држава”, рекао је портпарол ДСС-а Петар Петковић на конференцији за новинаре.

Петковић је рекао да је зато за Србију најбоље да прогласи политичку неутралност и да се ЕУ води политику чистих рачуна, у интересу Србије.

Упитан да ли ће престанак надгледане независности утицати на дијалог Београда и Приштине, Петковић је рекао да ДСС од почетка сматра да се тај дијалог води на штету Србије и да је његов циљ успостављање добросуседских односа.

“Прави преговори требало би да се воде под окриљем УН и да се у оквиру Резолуције 1244 тражи решење за суштинску аутономију Косова”, рекао је он.

Извор: РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *