28. avgust – Srbi će tražiti reviziju matičnih knjiga

SREBRENICA – Predsednik Skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlović najavio je da će predstavnici koalicije “Za Republiku Srpsku” tražiti reviziju svih upisanih držljanstava od 1992. godine s obzirom na to, kako se navodi, da je utvrđen niz zloupotreba bošnjačke vlasti kada je reč o matičnim knjigama.

Info-služba opštine Srebrenica saopštila je juče da je Komisija za reviziju poništila 1.721 nelegalan upis u knjigu državljana od 1. januara 2000. do 25. marta 2004. godine.

Pavlović kaže da će zbog mnogih sumnjivih i spornih upisa tražiti da se ispita ko je sve upisan u Srebrenici, preneo je banjalučki “Glas Srpske”.
“Bilo je mnogo zloupotreba u matičnim knjigama od strane bošnjačke vlasti, posebno od 1992. do 1995. godine. Imamo podatke da su brojna državljanstva, poput muftije sandžačkog Muamera Zukorlića i mnogih drugih, nelegalno izdata u Srebrenici”, rekao je Pavlović i dodao da postoje saznanja da se u matičnim knjigama državljanstva vode Bošnjaci čija se imena nalaze upisana na spomen-obeležjima u memorijalnom centru u Potočarima.

Komisija za reviziju izvršila je uvid u knjige državljana koje su izuzete od Državne agencije za istrage i zaštitu, a po naredbi Tužilaštva BiH, i konstatovala da su upisi u knjige državljana posle stupanja na snagu Zakona o matičnim knjigama RS, prema kojem se više ne vode matične knjige državljana, izvršeni suprotno zakonu.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *