28. август – Срби ће тражити ревизију матичних књига

СРЕБРЕНИЦА – Председник Скупштине општине Сребреница Радомир Павловић најавио је да ће представници коалиције “За Републику Српску” тражити ревизију свих уписаних држљанстава од 1992. године с обзиром на то, како се наводи, да је утврђен низ злоупотреба бошњачке власти када је реч о матичним књигама.

Инфо-служба општине Сребреница саопштила је јуче да је Комисија за ревизију поништила 1.721 нелегалан упис у књигу држављана од 1. јануара 2000. до 25. марта 2004. године.

Павловић каже да ће због многих сумњивих и спорних уписа тражити да се испита ко је све уписан у Сребреници, пренео је бањалучки “Глас Српске”.
“Било је много злоупотреба у матичним књигама од стране бошњачке власти, посебно од 1992. до 1995. године. Имамо податке да су бројна држављанства, попут муфтије санџачког Муамера Зукорлића и многих других, нелегално издата у Сребреници”, рекао је Павловић и додао да постоје сазнања да се у матичним књигама држављанства воде Бошњаци чија се имена налазе уписана на спомен-обележјима у меморијалном центру у Поточарима.

Комисија за ревизију извршила је увид у књиге држављана које су изузете од Државне агенције за истраге и заштиту, а по наредби Тужилаштва БиХ, и констатовала да су уписи у књиге држављана после ступања на снагу Закона о матичним књигама РС, према којем се више не воде матичне књиге држављана, извршени супротно закону.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *