21. август – Истрага против четворо кадета и мајора

ЈАГОДИНА – Више јавно тужилаштво у Јагодини у уторак је истражном судији Вишег суда у Јагодини поднело захтев за спровођење истраге против четворице кадета Војне академије и једног мајора због погибије двоје кадета на војном полигону “Пасуљанске ливаде” 18. јуна ове године.

Захтев за спровођење истраге против Милана Каришика, Николе Гарабиљевића, Младена Милосављевића и Стефана Милосављевића, кадета 133. класе завршне године Војне академије, поднет је због сумње да су 18. јуна на полигону “Пасуљанске ливаде” извршили тешко дело против опште сигурности.

Против мајора Винка Жнидаршича, сарадника у настави на катедри тактике који је са кадетима 1. и 2. вода 133. класе модула пешадије изводио вежбу “Чета на маршу са преласком у напад”, поднет је предлог за спровођење истражних радњи због сумње да није предузео мере за обезбеђење војне јединице.

То је саопштио заменик вишег јавног тужиоца Миомир Васић.

“Постоји основана сумња да су кадети Никола Гарабиљевић и Младен Милосављевић, приликом ископа земље са једне хумке у непосредној близини места извођења вежбе, пронашли једну испаљену а неексплодирану гранату, коју су затим донели на место рада своје групе”, пише у саопштењу.

Наводи се да су гранату размењивали с кадетима, покојним Филипом Милојевићем и Стефаном Милосављевићем, да би у једном тренутку Стефан Милосављевић гранату спустио на земљу, када им је пришао кадет Милан Каришак, који је ногом шутнуо гранату која је након тога експлодирала.

Том приликом су на лицу места погинули кадети Филип Милојевић и Милина Милетић.

Кадети Тања Милошевић и Мирјана Величковић задобиле су теске телесне повреде, а кадети Јелена Обрадовић и Слободан Петровић лаке повреде.

Повреде су задобили и осумњичени Никола Грабиљевић, Младен Милосављевић и Стефан Милосављевић.

Извор: Бета

Један коментар

  1. Зоран Ђорђевић

    Потпуно је невероватно да се кадети, будући официри, играју са експлозивном направом као да су полуписмени сељачићи. Та трагедија уопште није морала да се деси.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *