21. август – Дачић: Србија спремна на дијалог о КиМ на високом нивоу

ЊУЈОРК – Председник Владе Србије Ивица Дачић изјавио је данас, на седници Савета безбедности УН, да је Београд спреман на дијалог о Косову на високом нивоу.

“Нова власт у Србији намерава да спроведе све до сада договорене споразуме, уз инсистирање да то мора да уради и Приштина. Иако технички дијалог треба наставити, он није довољан. Србија је спремна на дијалог на високом нивоу. Не могу се избегавати преговори о било ком нерешеном питању”, рекао је Дачић у обраћању Савету безбедности.

Он је истакао да наша земља остаје суштински привржена процесу који ће коначно довести до трајног мира између Срба и Албанаца, истичући да су технички преговори уз посредовање ЕУ део тих напора.

Дачић је искористио прилику да јасно стави до знања да Србија “неће никад и ни под којим условима, имплицитно или експлицитно, признати независност коју су једнострано прогласили органи етничких Албанаца на Косову”, јер она, како је рекао, није резултат узајамне сагласности.

“Наша држава ће заувек бити јединствена по овом кључном питању”, поручио је Дачић.

Према његовим речима, Србија намерава да и даље брани свој уставни поредак, користећи искључиво мирољубива средства која јој као демократској држави, чланици Уједињених нација, стоје на располагању.

Премијер је, међутим, истакао да “треба захтевати да обе стране покажу политичку вољу за компромис”:

“Не може Београд стално да даје, а Приштина стално да узима. Такав приступ неће никад довести до легитимног и одрживог споразума, јер се не заснива на договору већ на наметању”.

“Моја влада је спремна да се у доброј вери ангажује на свим нивоима, како би се постигло међусобно прихватљиво, свеобухватно решење за коначни статус Косова”, поручио је Дачић.

Генерални секретар УН је у свом најновијем извештају стање на Косову оценио као генерални мирно, али и даље крхко, посебно изразивши забринутост због инцидената који су се догодили током прославе Видовдана.

Бан је као позитивно навео напредак постигнут у расветљавању судбине несталих особа, пошто су идентификовани остаци девет особа, док је за једну особу установљено да је жива и да се налази у иностранству, али се још 1.774 особе воде као нестале.

Он је у извештају поздравио конкретне резултате настале из дијалога Београда и Приштине, али је и изразио забринутост због проблема са реализацијом неких од њих.

Генерални секретар УН посетио је Београд и Приштину 23. и 24. јула, у оквиру балканске турнеје и истакао значај дијалога Београда и Приштине и постизања решења кроз компромис.

Извор: Танјуг, РТВ


Један коментар

 1. Пратио сам излагање гос, Дачића и констатујем да је то првзванична личност државе Србије као председник владе рекао
  гласно и јасно докле Србија може издржати уцене НАТО ОКУПАТОРА
  са својим пуленима Шиптарима. Треба подржати ставове нове владе.
  Ми смо много изгубили стварањем оне велике државе,сад је ред
  да сачувамо што се договоримо не саШиптарима већ са ОКУПАТОРОМ
  јер тај окупатор је под заштитом УН. Само на седницама СБ УН
  можемо нешто остварити,јер је српска грешка што је дошло до
  фомирања оне гробнице Краљевине Србије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *