15. avgust – Marko Jakšić: Očekujem postizanje konsenzusa o KiM, ali LDP i LSV neće biti njegov deo

KOSOVSKA MITROVICA – Član glavnog odbora Demokratske stranke Srbije Marko Jakšić izjavio je da mora biti postignut konsenzus o Kosovu i Metohiji među najjačim političkim strankama u Srbiji.

Jakšić je gostujući u programu mitrovičkog Radija Kontakt plus izjavio da lično očekuje da će na novoj platformi u Skupštini Srbije biti postignut opšti konsenzus o Kosovu i Metohiji, ali da ne očekuje da će LDP i LSV biti deo tog konsenzusa.

On smatra da bi ostale političke partije trebalo da prihvate zajedničku platformu za odbranu onoga što su nam, kako je rekao, ostavili preci.

Jakšić koji je i narodni poslanik u Skupštini Srbije istakao je da neće doći do integracije severa Kosova u tzv. kosovske institucije i da se to može dogoditi jedino uz podršku Beograda ili proterivanje 60.000 Srba sa severa pokrajine.

On je rekao da očekuje da se pojedina udruženja sa Kosova obrate Ustavnom sudu Srbije kako bi taj sud dao konačnu reč o zakonitosti dogovora postignutih tokom dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Jakšić je izrazio očekivanje da će Ustavni sud bez pristisaka sa strane i političkih uticaja raditi po zakonu, doneti pravilnu presudu i saopštiti da su briselski sporazumi „štetni po državne i nacionalne interese”.

„Dogovori postignuti u Briselu su protivzakoniti i protivustavni. Ne mogu se kroz uredbe vlade donositi odluke koje su antiustavne”, rekao je Jakšić.

On dodaje da je Ustavni sud ne samo „poslednja nada srpskog naroda na Kosovu, već uopšte Srbije da može sačuvati Kosmet u svom sastavu”.

Izvor: “Fond strateške kulture” (srb.fondsk.ru)

Jedan komentar

  1. Pamtim dobro ko je bio na bini posle šiptarskog prolašenja a ko
    je pobegao u Rumuniju. Kako može DSS ući u konsezus oKosovu kada
    ne podržava novu vladu.Sumnjate u početak razgovora sa Šiptarima
    dali DSS ima snagu političku da povede srpski narod u odbranu
    Kosmeta, a nije to učinila kada je bila vlast u Srbiji. Nije to
    toliko daleko da se zaboravilo još uvek je u vazduhu smena predsednika skupštine 2007 god, kada je nacionalni front imao
    većinu,DSS je tu većinu pretvorio u manjinu i doboli smo obo što
    imamo gos, JAKŠIĆU!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *