13. август – Девет година од злочина у Гораждевцу

ГОРАЖДЕВАЦ – Девет година од убиства двоје и рањавања четворо српске деце у Гораждевцу на Косову навршава се данас, а за тај злочин нико још није одговарао.

Еулекс је крајем 2010. године, услед недостатака доказа, затворио истрагу коју је по доласку на Косово преузео од UNMIK-a.

Иван Јововић (19) и Пантелија Дакић (12) убијени су из аутоматског оружја 13. августа 2003. године док су се купали на реци Бистрици, а њихови другови Ђорде Угреновиц (20), Богдан Букумирић (14), Марко Богицевић (12) и Драгана Србљак (13) тешко су рањени.

У цркви Пресвете Богородице у Гораждевцу ће бити служен помен Ивану Јововићу и Пантелији Дакићу.

Помен у цркви, а након тога на гробљу у Гораждевцу, почиње у 11 часова.

Нападачи на српску децу која су се купала на реци 500 метара од центра села, никада нису нађени упркос обећању тадашњег шефа UNMIK полиције да ће “преврнути сваки комад земље како би нашао убице”.

Није помогла ни награда од милион евра коју је понудио UNMIK.

УНМИК је после напада у Гораждевцу саопстио да је “непознат број људи из жбуња отворио ватру из ‘калашњикова’ на 50-ак деце и младих, већином Срба из гораждевацке енклаве”.

Косовска полиција је у истрази саслушала 75 сведока, међу којима и рањене у нападу, а претресла је и 100 кућа.

Очеви убијених дечака тврде да се зна ко је пуцао на Ивана и Пантелију и да су то рекли и Кфору.

Убиство деце осудили су домаћи и страни званичници, а тим поводом одржана је и хитна седница Савета безбедности УН.

Портпаролка Еулекса Ирина Гудељевић рекла је да званично затварање истраге не значи и одустајање од потраге за поциниоцима убиства.

“Било која званично обустављена истрага у сваком тренутку може бити поново отворена уколико се тужиоцу на располагање ставе нове информације које би потенцијално могле да истрагу покрену напред”, рекла је Гудељевић.

Она је навела да та истрага представља “велику потешкоћу за тужиластво” посто се злочин догодио пре много година.

EULEX је стално охрабривао грађане да доставе све информације које би помогле у расветљавању околности у вези са тим страшним злочином.

Пошто полицијска истрага није имала резултата и ниједан осумњичени није идентификован, тужилац је одлучио да је затвори, рекла је портпаролка Еулекса.

У Гораждевцу данас живи око 750 Срба, трећина броја од пре 1999. године.

Убиство у Гораждевцу се сматра једним од четири највећа злочина над Србима од доласка међународне мисије на Косово и Метохију.

Убице су остале некажњене, као и у три остала злочина – у Старом Грацком, Обилићу и код Подујева.

У Старом Грацком убијено је 14 жетелаца, у Облићу породица Столић, а код Подујева 12 путника аутобуса “Ниш експреса” који је дигнут у ваздух.

Извор: Бета, РТВ, КиМ радио

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *