08. август – Комеморација жртвама Олује у Двору

ДВОР – У Двору је данас одржана комеморација свим жртвама које су у хрватској војно-полицијској акцији “Олуја” и након ње погинуле на подручју те пограничне општине према Босни.

У згради општине одржана је комеморативна седница којом приликом се окупљеним представницима српског народа с Баније и других делова Хрватске обратио заменик председника Српског народног вијећа (СНВ) Саша Милошевић.

Истичући да је то, у данима након прославе годишњице “Олује” у Книну, најмасовније окупљање Срба, Милошевић је рекао да је тамо дошло до напретка, јер има мање слављења и заноса у церемонији, али да је то и даље дан који Срби не могу славити.

“Они који хоће као што је Вељко Џакула, нису наши представници већ су ту да увеличају спектакл, ушићаре нешто, а не због Срба и због помирења”, рекао је.

“Оно што нас боли је што се слави, а не жали – осим декларативно – егзодус више од 200.000 Срба, од којих већини није омогућено да се врате, што нас се сматра агресорима, а не као равноправне грађане и жртве рата и што 17 година након ‘Олује’ нема ни једног одговорног за злочине који су тада почињени”, рекао је Милошевић.

Он је нагласио да чињенице говоре да су Срби грађани другог реда, од дискриминације у запошљавању, запостављености крајишких простора, занемаривање културних и образовних потреба, негирање права на коришћење језика и низа других права.

Поздравивши порука о признавању српских жртава, Милошевић је осудио у Книну изречену поруку да су Срби прихватањем “Олује” прихватили демократију и хрватску као своју домовину, истичући да Срби у Хрватској живе вековима, да их има у Сабору и на другим функцијама где их се изабрало, да раде и плаћају порезе.

Ми можемо учествовати у церемонијама такве врсте кад будемо стварно равноправни грађани ове земље, рекао је он.

Након парастоса у пуној цркви Св. Георгија, који је служио парох костајнички Никола Малобабић, око стотињак људи отишло је на православно гробље где је одржан помен, након чега су положени венци делегација општине, СНВ-а, амбасаде Србије у Хрватској, мањинских и локалних самоуправа, као и од стране Самосталне демократске српске странке чије је руководство, укључујући и посланика Јову Вуковића било на скупу у Двору.

Присутнима се обратио начелник општине Никола Арбутине и подсетио да су на дворском гробљу сахрањени људи који су изгинули на више места на подручју општине, а који су пореклом углавном с Кордуна, због чега је највећи део и сада непознат.

Ово смо место одабрали као место где се можемо скупити и одати почаст свим жртвама олује и рата уопште, рекао је и додао да се помен на гробљу одржава од 2002. а да су 2006. општина и мањинска српска самоуправа поставиле крст и оградиле тај део гробља.

Присутнима се обратио и посланик Јово Вуковић, истичући да треба признати све жртве и казнити све злочине.

“Жртва је жртва, а злочин је злочин”, рекао је.

У Двору су били представници регионалне, локалне и мањинске самоуправе из сисачко-мославачке, карловачке и вуковарско-сремске жупаније, односно из Сиска, Петриње, Глине, Двора, Вргинмоста, Карловца, Загреба и других градова.

Извор: Танјуг, РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *