06. avgust – Mediji: Vučić traži objašnjenje od Ugljanina zbog Aćif-efendije

BEOGRAD – Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić najavio je da će tražiti od ministra bez portfelja Sulejmana Ugljanina da objasnin zašto je prisustvovao ceremoniji u čast zloglasnog novopazarskog nacističkog komandanta, osuđenog zbog ubistva više od sedam hiljada Srba, piše Pres.

Ugljanin će morati da objasni zašto je prisustvovao postavljanju spomen-ploče u čast Aćif-efendije, zloglasnog nacističkog komandanta, koji je 1945. osuđen i streljan zbog monstruoznih zločina i ubistva najmanje 7.000 Srba, piše list.

Vučić je za Press izjavio da apsolutno nije promenio mišljenje o ovom ratnom zločincu.

“Ni za jednu jotu nisam odustao, niti ću odustati od tog svog stava. I dalje ostajem pri svemu što sam rekao”, naglasio je Vučić, i najavio da će sa ministrom Ugljaninom razgovarati zbog čega je bio na toj ceremoniji.

Ministar nedostupan

List podseća, takođe, da je ovaj zločinac bio u centru pažnje i 2009. godine kada su navijači FK “Novi Pazar” na utakmici sa Crvenom zvezdom na tribinama istakli transparent “Stadion Aćif-efendija”.

List dodaje da je Vučić tada javno upozorio i osudio ovaj ispad ekstremista i podsetio da je Aćif Hadžiahmetović, poznatiji kao Aćif-efendija, bio zloglasni komandant nacističkog Novog Pazara.

Ugljanin nije bio dostupan juče kada je Pres pokušao da ga kontaktira, navodi list.

Ljajić: Nedopustivo, neprihvatljivo, štetno

Pored Vučića, postavljanje spomen-table Aćif-efendiji osudio je i potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, novi ministar za spoljnu i unutrašnju trgovinu, telekomunikacije i informatičko društvo.

“To je nedopustivo, neprihvatljivo i štetno. Ovo je politički incident koji može da ima vrlo loše posledice, pre svega za Sandžak, jer je to etnički mešovita sredina. Problem je što sada može da se napravi jedna spirala rehabilitacija onih koji nisu prihvatljivi za drugi narod, a to znači da se svi zajedno praktično vraćamo pet koraka unazad – kaže Ljajić.

Prema njegovoj proceni, ovakvi događaji nisu dobri za Novi Pazar, koji bi morao da se bavi rešavanjem daleko važnijih problema, poput nedostatka pijaće vode i astronomske nezaposlenosti 22 hiljade ljudi.

BNV: Vraćamo dug efendiji

Tabla u čast Aćif-efendije postavljena je preksinoć u centru Novog Pazara, u pešačkoj zoni, na mestu na kojem je nekada bila njegova kuća. Ovom događaju prisustvovali su predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu (BNV) Esad Džudžević, zamenik gradonačelnika Novog Pazara Ahmedin Škrijelj, i drugi članovi veća.

BNV je iniciralo sudski proces za rehabilitaciju Hadžiahmetovića, koga su vlasti posleratne Jugoslavije osudile kao izdajnika i narodnog neprijatelja i streljale 21. januara 1945. godine.

Predsednik BNV Esad Džudžević je rekao da se postavljanjem table nastavlja program obeležavanja objekata u kojima je živelo i radilo 20 znamenitih ličnosti iz sandžačke istorije.

“Imali smo želju da vratimo makar deo duga Aćif-efendiji, ali i našoj istoriji. Obeležavanjem kuća 20 znamenitih Bošnjaka želimo da ih identifikujemo i da nas današnja deca zbog toga sutra pomenu”, rekao je Džudžević, a prenosi Pres.

Istoričar: Nije doprinos pomirenju
Istoričar Srđan Cvetković dodaje da veličanje osvedočenih ratnih zločinaca ne doprinosi nacionalnom pomirenju unutar srpskog korpusa, a ni međunacionalnom pomirenju između Srba i musliman a.

“Jedna stvar je kad se objektivno rasvetle istorijske činjenice, a druga kad se veličaju i prave herojima ljudi koji to ne zaslužuju, a koji su počinili mnoga nedela”, kaže je Cvetković.

Sagovornik Presa smatra da će građani odluku ministra Ugljanina da prisustvuje ovom događaju tumačiti kao političku poruku sadašnje vlade.

Izvor: FoNet, Pres, RTV

4 komentara

  1. Da li je moguce da jedan ministar Srbije, u sred srpske teritorije prisustvuje dizanju spomenika nekom nacisti koji je kriv za smrt 7000 Srba?
    Srbijo, imas li ti ikakvog zakona, i ako da imas li nekog ko sprovodi taj zakon u delo?
    Za ovakve skandale na zapadu samo pljuste neopozive ostavke i slicni odkazi…
    Da vidimo, ima li nas dragi ministar gram morala i etike u sebi…
    ja bih rekao da nema…voleo bih da grdno gresim

  2. Narodna poslovica kaže: “Ko tikve sadi o glavi mu pucaju”. Naravoučenije: Obustaviti sve postupke za rehabilitaciju dokazanih ratnih zločinaca i saradnika okupatora po bilo kom osnovu i prekinuti trovanje novih generacija lažnom pričom o njihovoj nevinosti i navodnom patriotizmu.

  3. Ne treba gospodine Vučiću da razgovarate, nego da sankcionišete.Dosta nam je metoda razgovora u kojoj vinovnik ostaje nedodirljiv ili unaprijedjen.To su stare komunističke metode koje su koristili Tadić u Srbiji i Dodik u Srpskoj,pod geslom.Samo ostani partijski podoban i ne kritukuj vlast i biće sve u redu.Narod,ionako niko ne zarezuje.

  4. Nemam šta da dodam.

    Kad Srbija shvati da izmedju Čiče i efendije nema razlike, šta više, jedno vreme su bili saveznici, možemo dalje!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *