06. август – Медији: Вучић тражи објашњење од Угљанина због Аћиф-ефендије

БЕОГРАД – Потпредседник Владе Александар Вучић најавио је да ће тражити од министра без портфеља Сулејмана Угљанина да објаснин зашто је присуствовао церемонији у част злогласног новопазарског нацистичког команданта, осуђеног због убиства више од седам хиљада Срба, пише Прес.

Угљанин ће морати да објасни зашто је присуствовао постављању спомен-плоче у част Аћиф-ефендије, злогласног нацистичког команданта, који је 1945. осуђен и стрељан због монструозних злочина и убиства најмање 7.000 Срба, пише лист.

Вучић је за Пресс изјавио да апсолутно није променио мишљење о овом ратном злочинцу.

“Ни за једну јоту нисам одустао, нити ћу одустати од тог свог става. И даље остајем при свему што сам рекао”, нагласио је Вучић, и најавио да ће са министром Угљанином разговарати због чега је био на тој церемонији.

Министар недоступан

Лист подсећа, такође, да је овај злочинац био у центру пажње и 2009. године када су навијачи ФК “Нови Пазар” на утакмици са Црвеном звездом на трибинама истакли транспарент “Стадион Аћиф-ефендија”.

Лист додаје да је Вучић тада јавно упозорио и осудио овај испад екстремиста и подсетио да је Аћиф Хаџиахметовић, познатији као Аћиф-ефендија, био злогласни командант нацистичког Новог Пазара.

Угљанин није био доступан јуче када је Прес покушао да га контактира, наводи лист.

Љајић: Недопустиво, неприхватљиво, штетно

Поред Вучића, постављање спомен-табле Аћиф-ефендији осудио је и потпредседник Владе Србије Расим Љајић, нови министар за спољну и унутрашњу трговину, телекомуникације и информатичко друштво.

“То је недопустиво, неприхватљиво и штетно. Ово је политички инцидент који може да има врло лоше последице, пре свега за Санџак, јер је то етнички мешовита средина. Проблем је што сада може да се направи једна спирала рехабилитација оних који нису прихватљиви за други народ, а то значи да се сви заједно практично враћамо пет корака уназад – каже Љајић.

Према његовој процени, овакви догађаји нису добри за Нови Пазар, који би морао да се бави решавањем далеко важнијих проблема, попут недостатка пијаће воде и астрономске незапослености 22 хиљаде људи.

БНВ: Враћамо дуг ефендији

Табла у част Аћиф-ефендије постављена је прексиноћ у центру Новог Пазара, у пешачкој зони, на месту на којем је некада била његова кућа. Овом догађају присуствовали су председник Бошњачког националног већа у техничком мандату (БНВ) Есад Џуџевић, заменик градоначелника Новог Пазара Ахмедин Шкријељ, и други чланови већа.

БНВ је иницирало судски процес за рехабилитацију Хаџиахметовића, кога су власти послератне Југославије осудиле као издајника и народног непријатеља и стрељале 21. јануара 1945. године.

Председник БНВ Есад Џуџевић је рекао да се постављањем табле наставља програм обележавања објеката у којима је живело и радило 20 знаменитих личности из санџачке историје.

“Имали смо жељу да вратимо макар део дуга Аћиф-ефендији, али и нашој историји. Обележавањем кућа 20 знаменитих Бошњака желимо да их идентификујемо и да нас данашња деца због тога сутра помену”, рекао је Џуџевић, а преноси Прес.

Историчар: Није допринос помирењу
Историчар Срђан Цветковић додаје да величање осведочених ратних злочинаца не доприноси националном помирењу унутар српског корпуса, а ни међунационалном помирењу између Срба и муслиман а.

“Једна ствар је кад се објективно расветле историјске чињенице, а друга кад се величају и праве херојима људи који то не заслужују, а који су починили многа недела”, каже је Цветковић.

Саговорник Преса сматра да ће грађани одлуку министра Угљанина да присуствује овом догађају тумачити као политичку поруку садашње владе.

Извор: ФоНет, Прес, РТВ

4 коментара

 1. Da li je moguce da jedan ministar Srbije, u sred srpske teritorije prisustvuje dizanju spomenika nekom nacisti koji je kriv za smrt 7000 Srba?
  Srbijo, imas li ti ikakvog zakona, i ako da imas li nekog ko sprovodi taj zakon u delo?
  Za ovakve skandale na zapadu samo pljuste neopozive ostavke i slicni odkazi…
  Da vidimo, ima li nas dragi ministar gram morala i etike u sebi…
  ja bih rekao da nema…voleo bih da grdno gresim

 2. Narodna poslovica kaže: “Ko tikve sadi o glavi mu pucaju”. Naravoučenije: Obustaviti sve postupke za rehabilitaciju dokazanih ratnih zločinaca i saradnika okupatora po bilo kom osnovu i prekinuti trovanje novih generacija lažnom pričom o njihovoj nevinosti i navodnom patriotizmu.

 3. Ne treba gospodine Vučiću da razgovarate, nego da sankcionišete.Dosta nam je metoda razgovora u kojoj vinovnik ostaje nedodirljiv ili unaprijedjen.To su stare komunističke metode koje su koristili Tadić u Srbiji i Dodik u Srpskoj,pod geslom.Samo ostani partijski podoban i ne kritukuj vlast i biće sve u redu.Narod,ionako niko ne zarezuje.

 4. Nemam šta da dodam.

  Kad Srbija shvati da izmedju Čiče i efendije nema razlike, šta više, jedno vreme su bili saveznici, možemo dalje!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *