04. август – Све мање политичких права за Србе у региону

БЕОГРАД –

Око 2,2 милиона Срба у региону сваке године ужива све мање политичких права, а најлошије стање је овог пута у Хрватској и Црној Гори, наведено је у Извештају о политичким правима српског народа за 2012. годину, који ће бити представљен данас у Београду.

Како је наведено у извештају Напредног клуба, свеукупна ситуација је оцењена као изразито неповољна и лошија него претходних година, а изузетак је Румунија.

Када је у питању Хрватска у извештају је наведено да се “права Срба у њој не поправљају, а чак им се оспорава право на повратак, имовину, српски, језик и ћирилично писмо”.

“Није се решило дуговање по питању пензија од око 900.000.000 евра, а од 130.000 регистрованих повратника, готово половина се поново вратила у Србију. Хрватска и даље не поштује Ердутски споразум”, налази су Напредног клуба.

У Црној Гори Срби чине трећину становништва, а како наводе из Напредног клуба не уживају ни статус мањинског, ни конститутивног народа.

Поред неравноправне заступљености која је годинама проблем, Срби не могу да уче на српском језику (наметнут је црногорски), а забрањено је и да се истичу национални симболи, док притисци на СПЦ и њено свештенство не јењавају.

Према Извештају, тежња ка централизацији Босне и Херцеговине и притисци на Републици Српску су свакодневица, а поред, како је истакнуто, дуга Федерације БиХ према РС од готово 500.000.000 евра остаје проблем имовине СПЦ и српских школа.

И у Македонији је, према налазима Напредног клуба, на делу снажна асимилација српског народа, а Србима није омогућена ни слобода вероисповести.

У Словенији Срби су најбројнија етничка група после Словенаца, али немају статус националне мањине и зато немају право на образовање на српском језику, а десетине хиљада њих је избрисано са листе држављана и још нису враћени.

У Албанији није омогућено ни изјашњавање да је неко припадник српске националности, док је у Мађарској настављена асимилација, а нов изборни закон онемогућио је да Срби добију представника у Скупштини. Напредни клуб већ четврту годину за редом објављује Извештај о политичким правима српског народа у региону.

Извор: Танјуг, РТВ

3 коментара

  1. Srbija bi trebala da primi sve Srbe iz crne gore i makedonije i posalje ih na Kosovo a uz put da otera albance, Siptari bi trebalo da ostanu jer su tu ziveli pre. Tako je Izrael napravljen a Srbija je 5000 godina starija od Izraela. Uzdravlje.

  2. Poznato je da su ljudska prava u Srbiji veoma diskutabilna i da je zastita ljudi institucionalno zapostavljena imajuci u vidu sporost u radu sudova i opravdanu sumnju u ispravnost sudskih presuda jer je polika na velika vrata usla i u pravo i pravdu.U zemlji u kojoj je partijska knjizica propusnica za mnoge blagodeti svakodnevnog zivota i rada, gde Vam smanjuju platu dok ste u bolnici a vi ne smete da ih tuzite iz navedenih razloga, gde na ceni dobija nerad, bahatost, nevaspitanje, tiranija, frustracija preneta na snagu nicim zaslu\ene funkcije potrebno je poraditi na sustini i otkloniti sistemski problem i sa takvih pozicija braniti interese svih Srba.Bez toga, sve je samo pusta demagogija.

  3. Ove tvrdnje Naprednog kluba su tačne ali iza ovoga bi trebalo da stane država i institucije Srbije. Kako? Pa tako što bi se sve ove tvrdnje dokumentovale. Npr: istražiti koliko je sela i naselja koja su bila čisto srpska nestalo npr.u Hrvatskoj,za vreme 2.sv.rata – gde su snimci i dokazi,grde su doumenti,slike,popisi i sl. – koliko od 91.godine – gde su slike,popisi,dokumenti,slike zapaljenih kuća i td. Gde su dokumenti i popisi ubijenih u 2.sv.ratu ili 91.godine i dalje. Ovo je samo jedan primer a za sve ove tvrdnje treba podastreti međunarodnom faktoru u vidu ozbiljne dokumentacije iza koje bi stale sve institucije iz Srbije kao i država sama. Ovako to ostaje na nivou političkog stava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *