Rusija će povećati budžet za odbranu

Budžetska izdvajanja Rusije za odbranu u 2013. godini će porasti za 25,8% u odnosu na prethodnu godinu, a za bezbednost i delatnost organa unutrašnjih poslova – za 9%, sugerišu danas objavljeni izveštaji o osnovnim pravcima budžetske politike za 2013. godinu i planovima za 2014-2015.

Pri tome će u 2013. godini u odnosu na ovu biti smanjena izdvajanja za zdravstvenu zaštitu, obrazovanje, kulturu, kinematografiju i socijalnu politiku, kao i u sferama nacionalne ekonomije i opštih pitanja od državnog značaja.

Realizacija državnog programa naoružanja u Rusiji može biti odložena na tri godine. 5. jula je eventualno odlaganje pomenuo premijer Dmitrij Medvedev. Konkretne oblasti i preduzeća kojih će se korekcija možda ticati zasad se ne navode.

Eventualno odlaganje realizacije programa naoružanja diktira niz uzroka. Jedan od glavnih, koji ne dozvoljava da se modernizacija ruske vojske odvija potrebnim tempom jeste stanje odbrambene industrije. Smanjenje kapaciteta i deficit kadrova u mnogim preduzećima onemogućavajuserijsku proizvodnju savremene tehnike. U mnogim slučajevima proizvodi postaju preskupi.

Ovo se ne odnosi na sva preduzeća odbrambene industrije. Ona koja imaju stabilne narudžbine za izvoz mogu operativno da ispune i državne narudžbine vezane za odbranu. Poteškoće u većini slučajeva nastaju samo s osvajanjem principijelno novih proizvoda. Verovatno će rokovi programa za nabavku naoružanja biti korigovani u programu brodogradnje (Udružena brodogradilišna korporacija), u programu izgrade oklopne tehnike, uključujući i tenkove (Uralvagonzavod), u programu proizvodnje vojno-transportnih aviona (Udružena korporacija za proizvodnju aviona).

Među oblastima u kojima realizacija državne odbrambene narudžbine nailazi na najmanje problema može se navesti izrada helikoptera u kojoj se povećava proizvodnja tehnike, proizvodnja sredstava PVO. Tamo se obezbeđuje isporuka čitave game sistema i proizvodnja raketnih kompleksa za strateške nuklearne sile. Stvari su komplikovanije u izgradnji aviona. Proizvodnju i osvajanje čitavog niza aviona pre svega koči stanje industrije. Izuzetno nizak tempo izgradnje ratnih brodova govori o ne baš sjajnom stanju vojne brodogradnje. Ozbiljni problemi se zapažaju u proizvodnji oklopne tehnike, vatrenog oružja i niza drugih obrazaca.

Prirodan korak u ovim uslovima predstavlja preraspodela napora u pravcu od same realizacije državnih odbrambenih narudžbina ka dovođenju preduzeća u stanje koje omogućava uspešnu realizaciju u okviru već postojećeg programa modernizacije. Pritom treba ponovo rasporediti prioritete. Inače Rusija rizikuje da ne dobije komplet naoružanja i vojne tehnike koji će biti potreban u ratovima u narednim decenijama.

U skladu s vojnom doktrinom NATO ostaje glavni verovatni protivnik Rusije. Istovremeno se priznaje da su za Rusiju u bliskoj i srednjoročnoj perspektivi najverovatniji lokalni konflikti slabog intenziteta. Upravo ovde se zapažaju najveće poteškoće u snabdevanju vojske savremenom tehnikom i naoružanjem.

Planirano je snabdevanje ruske vojske savremenim vatrenim oružjem i municijom – od patrona do savremenih kontrolisanih i nekontrolisanih projektila i avionskih bombi – sredstvima za upravljanje, vezu, navođenje na ciljeve, bespilotnim letelicama, savremenom vojničkom opremom, automobilima i lakom blindiranom tehnikom s povećanom protivminskom otpornošću.

Neke stvari s ovog spiska mogu se proizvoditi već sad, za nešto će biti potreban dugotrajan proces obnavljanja industrijskih kapaciteta. Nešto će morati da se zameni uvozom. U svakom slučaju, rukovodstvu zemlje i komandi Oružanih snaga predstoji da izvrše ponovnu ocenu prioriteta Državnog programa za naoružanje. A zatim da donesu odluku koje problematične oblasti odbrane treba da dobiju pomoć pre svega. Ukoliko se to ne učini, čak ni potpuna realizacija programa naoružanja od svih 500 milijardi evra neće spasiti rusku vojsku od eventualnih neprijatnosti.

Izvor: Glas Rusije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *