30. jul – UNS: Presuda Laslu Šašu bez utemeljenja i smisla

BEOGRAD – Advokat Udruženja novinara Srbije (UNS) Zoran Lakićević saopštio je danas da je presuda novinaru Laslu Šašu, zbog uvrede vođe mađarskog desnog ekstremističkog pokreta “64 županije”, bez pravnog utemeljenja i smisla.

“Sud nije dao suštinsko obrazloženje presude, jer nije ocenio da li je postupak okrivljenog uvredljiv samo sa subjektivnog stanovišta ili i sa stanovišta opšteg shvatanja, kao što nije uzeo u obzir ni okolnosti pod kojima je takav postupak učinjen”, naveo je Lakićević, a saopštio UNS.

Dodaje se da sud “nije ulazio u istinitost ili neistinitost iskaza okrivljenog, nije odvajao mišljenje od činjenica i nije cenio značaj i smisao javnog istupanja okrivljenog”.

“Zbog toga nije izneo, niti mogao da iznese razloge zbog kojih nije prihvatio odbranu okrivljenog…Propuštanjem da utvrdi značaj i smisao postupka okrivljenog i sama presuda je ostala bez pravnog utemeljenja i smisla”, naveo je Lakićević u saopštenju.

Ističe se da je neprihvatljivo da čovek završi u zatvoru na osnovu presude kojom je stručno i potpuno utvrđena i obrazložena jedino činjenica da je okrivljeni Laslo Šaš u vreme pisanja spornog teksta imao više od 60 godina, što mu je, prema obrazloženju presude, bila i otežavajuća i olakšavajuća okolnost.

Šaš je osuđen 4. februara 2011. godine, pošto je u rubrici “Pisma čitalaca” u dnevnom listu “Mađar so” (Magyar Szo) aprila 2007. godine, kako je sud ocenio, uvredio vođu mađarskog desnog ekstremističkog pokreta “64 županije” Lasla Torockaja.

Sud mu je naložio novčanu kaznu od 150.000 dinara, a pošto nije imao novca da plati kaznu, Šaš se sam prijavio na izdržavanje zatvorske kazne od 150 dana u Okružnom zatvoru u Subotici.

Šaš je rekao da nema novca da plati kaznu, jer ne prima penziju i jer on i supruga žive od njene skromne penzije.

Šaš je ranije na sudu rekao da je izneo uvrede na račun Torockaja jer je tako želeo da zaštiti mađarsku omladinu od štetnog uticaja ekstremista iz “64 županije”, koji se zalažu za obnovu “velike Mađarske” od pre Prvog svetskog rata, kada je Austro-Ugarskoj Monarhiji pripadala i Vojvodina.

Laslu Torockaju je od 2008. do 2010. godine bio zabranjen ulazak u Srbiju, zbog njegovog ekstremističkog delovanja.

Šaš se nakon rešenja suda sam odazvao i 20. jula došao u Okružni zatvor u Subotici.

Izvor: Beta, RTV

Jedan komentar

  1. A šta ako Šešelj podnese istu tužbu istom sudu za isto delo?Koliko stotina bi završilo u zatvoru.Ili bi napunili budžet.150.000 din?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *